Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Je to nápad veľmi starý. Traduje sa, že skrsol najmä v hlavách modranských zadebnencov, ktorí najprv odmietali železnicu a potom sa bez nej nevedeli zaobísť. A zrejme to nie je len miestny folklór. V každom prípade, v istých etapách historického vývoja sa podnikli aj nejaké konkrétne kroky. A kým pred sto rokmi by takýto variant možno dával zmysel, dnes ho nedáva ani trocha. O tom by sme sa mohli siahodlho baviť, aký nonsens by to bol v roku 2022 za tej situácie, v ktorej sme sa ocitli ako štát a s tými možnosťami, ktoré dnes železnice majú.
Čižem počítať s čímsi v územnom pláne kraja a programových dokumentoch kraja je OK. Ktosi to tam dal. Možno len tak, aby naplnil podkapitoly oných dokumentov. Ale možno mal na to nejaký dôvod. Pričom to mohli byť dôvody altruistické ale aj celkom iné. To nevieme. Stavil by som sa ale napríklad, že jednotlivé obce popri ''zamýšľanej'' trati vo svojich územných plánoch s takým projektom zrejme nerátajú. Nieto, aby sa na ňu ponechala nejaká pozemková ''rezerva''.
Pokiaľ ide o finančné krytie, prostriedky z fondov EU smerujú a budú prioritne smerovať celkom inam, než do takéhoto nákladného projektu. Štát na to peniaze celkom isto nedá. A kraj? TT SK sotva a BSK celkom isto nie. Veď BSK nevie/nechce dvadsať rokov vybudovať cestný obchvat (Svätého Jura) Pezinka a Modry.
Sorry, že sa mi nechce fantazírovať, ale trať PK - Trstín patrí do podobnej kategórie ako bratislavské metro. Tak dúfam, že to všetci takto berieme a nikto ju nepovažuje za reálnu možnosť dnes ani v strednodobom horizonte. :)
** 11.1.6. Výstavba železničného prepojenia v trasovaní južného úpätia Malých Karpát v smere od Bratislavského kraja na existujúcu železničnú trať – III. smeru Trnava – Senica, v obci Trstín, cez Dolné Orešany – Boleráz – Smolenice – Trstín.**
Keď už chcú silou-mocou tú trať PK-Trstín, tak prečo má ísť z D. Orešian do Bolerázu a následne sa vracať do Smoleníc? Však v Bolerázi už stanica je, tak to môžu napojiť tam. a Trstín je podľa mňa v súčasnosti na železnicu napojený pomerne dobre, možno aj lepšie, než samotné Smolenice, na ktorých území sa žst. nachádza... buď nech sa tá trať stočí z D. Orešian do Bolerázu a tam skončí, alebo nech obslúži Lošonec a centrum Smoleníc a následne keď už veľmi chcú, nech je na jablonickom zhlaví mimoúrovňové križovanie tratí so spojkami od Smoleníc obce na TT aj SE a pezinská trať nech pokračuje do toho ich vysneného Trstína...
Ja by som si to vedel predstaviť bez zachádzky do Bolerázu a Lošonca takto: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1ckeLRXs30fWkKL02I9NJdnipEHCm6ujU&usp=sharing
(k tej mape: odpusťte niekoľko slepých vetiev, to som neskoro zistil, že narazím na domy a nechcelo sa mi už mazať tie body navyše).
Okrem toho platí, že územný plán nižšieho stupňa musí byť v súlade v územnoplánovacou dokumentáciou vyššieho stupňa. Takže poprvé ti tam prepadajú veci z vyššieho stupňa (v tomto prípade Koncepcia územného rozvoja Slovenska) a podruhé aj odtiaľto ti prepadajú veci do nižšieho stupňa. Takže ak je v krajsom územnom pláne definovaný koridor pre cestu, obecné územné plány ho musia rešpektovať a nemôžu si v ňom namaľovať, čo sa im zachce.
Neboj, podobné ''výhľadové'' koridory, ktoré sa nenaplnia možno nikdy, má v územnom pláne úplne každý kraj.
A takéto, ak nie aj väčšie a krajšie rozprávky má aj štát.
Na výrazné pohnutie dopredu viacerých z tam uvedených projektov v období najbližších 10 rokov by stávkové kancelárie mohli pokojne vypísať kurz 1:100. Za všetky spomeniem novú cestu HC- NR, západný obchvat TT, modernizáciu 130-tky, VRT A-BA-Zeleneč!!!-PN-ZA-CZ/PL, nová trať PK-Trstín a Plavecký Mikuláš-Jablonica...
A doma pozri pod posteľ, zo dvaja tam isto budú...
Sorry za OT, žiadam prísny BAN. Aj pre seba...
Na martinskú stanicu chodi aj cestujúci z prímestských busov. Ďalej tí, čo idú smer Teplice, Bystrica. A to aj s iných sídlisk. Čo viem v Martine, na menšej stanici je spravidla len 1 vlak. Ešte aj tie tabule im to ukážu. A, samozrejme, aj režijkári na všetky smery. Tí predsa nebudú platiť ešte aj MHD.
Áno, vo Vrútkach sú aj tak stále davy ľudí na každý diaľkový vlak.