Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Nepisem ze to(160km/h , R co 2h s 13 voznami) tak ma potom ostat 20rokov a tvarit sa ze sme svetovy a nic viac sa nedalo.
Teda - treba mat plan, ako to v buducnosti ma vyzerat a uz dnes aj ciastkove projekty tomu planu prisposobit. Nemusi to byt vela, ale treba konat s vyhladom vacsim ako 4 roky. Aj ked len na papieri, ktory sa za par rokov oprasi a malicko modifikuje...
......ono ten nas(vlakynetacky) vysneny GVD sucanym studakom a tyzdnovkarom(co stoja po PB) prd pomoze==> to je to statie na zemi nohami.
ak ma neklamu, tak tato tema DF sa dopravna politika SR a tak sem ( podla mna ) patria aj navrhy riesenia sucasnych "bolaciek" realne realizovatelne s terajsimi technickymi a finacnymi moznostami(tie suvisia s momentalnou vladou a jej ochotou pustit dalsi gros).
- ani ja som neni nadseny zo sucaneho technickeho stavu (ktory sa zhorsuje) trati, ani zo zaspatosti ZSR (vid 160 pre meskajuce R).
Samozrejme, ze "nevidel."
Lozka, lehatka - to si clovek zaplati, ale inak nic. Cestuje akymkolvek vlakom v prislusnej triede. A teda v takom Svajciarsku, co som videl, cestuju ludia bezne na predplatne karty alebo dajake zlavy. Ked som si kupoval listok, pani v kase sa ma hned pytala, ci mam nejaku zlavu. Ked som povedal, ze nemam, upozornila ma na to, ze to bude drahe.
Svajciara som nevydel vytahovat listok, velka vacsina len ukazovala tie Abo - karty.
ešte Ťa doplním...
aby som sa aj v EC tlačil medzi zadarmistami, čo 1€ vysolili za príplatok, a hrajú to "na pána"...
U byvalych IC ani nevravim, do 1tky za 7 €.
A to este nevravim o posmesnych reakciach daktorych sprievodcov, ze ci sa idem zas povozit. Hej, medzi tymi papalasmi a inymi zvermi som bol s Maxi na 1. triedu asi ako prizrak.
Nad 70 co viem, tak este stale je evidencne cestovne. Plati sa niekolko centov za 50 km.
Studaci - bol tratovy predplatny listok alebo zlava z bezneho cestovneho.
Tak isto este stale existuje JUNIOR RAILPLUS EURO<26. Tam je to viazane len na vek do 26 rokov.
Tam je za 16.5 eura rocne je 40% zlava na listku.
ZSSK: Maxi Klasik - 850 Eur
ČD: IN 100 - 19 990 Kč = cca 740 Eur
A čo može človek precestovať s ČD a čo so ZSSK?
-----------
Bohužiaľ je to o tom, že na SVK vlakom cestuje iba ten, kto musí. Kto može, ide radšej inak. A potom je ten vlak podľa toho verejnosťou vnímaný...
Kazdy si moze kupit celorocny sietovy listok OBB, mladi v zvyhodnenej cene.
(cca 100 Eur/mesiac pre mladez). Mozu na to cestovat do skoly, na prazdniny, za pracou, je to uplne jedno. A kolko chcu.
Nad 26r existuje daco podobne za vyssiu sumu.
Je to, ak clovek dochadza, naefektivnejsie, ak clovek vyuziva vlak.
Nieco podobne (aj ked asi s inymi cenami) by tie vlaky zadarmo mohlo nahradit. Pre dochodcov snad iba karta za symbolicku cenu.
Lenze teraz sa kazda vlada bude bat zrusit to, lebo to panom poslancom moze priniest stratu teplych kresiel....
Nemci zacali uvaovat o rychlych tratiach pred desatrociami.... VRT zacali budovat v hlbokych 80-tych rokoch, do prevadzky ta trat isla v r. 1991.
Rakusania zacali budovat tie rychle trate uz pred 20 rokmi. Cize plany museli byt o dost starsie.....
Plany tych velkych tunelov, co teraz buduju su zname aspon desatrocie.....
Len Slovaci si myslia, ze sa svet skonci za 4 roky. Politici urcite, aspon mnohi po 4 rokoch aj realne skoncia. Ale nedokazu uvazovat o tom, ze rozhoduju o veciach, ktore ich (aj fyzicky) preziju...
Tot som bol nedavno urgentne v nemocnici. Kedze som po doktorke cosi chcel, zacala frflat, ze ked je to zadarmo, kazdy by len cosi chcel.....
Co je to za hlupy argument? Trochu som na nu vyletel, ze teda zadarmo to urcite nie je, kde to berie....
To tu fakt tento narod takto hlupo rozmysla? Ze mame skolstvo, zdravotnictvo, dopravu zadarmo?
Za socializmu im to vtlkali do hlavy, ficovci prezentuju "vlaky zadarmo".
To si tu uz kazdy sedi na mozgu a veri tym hlupostiam?
To by som povedal, ze nasa riaditelka na zakladnej skole v casoch hlbokeho socializmu nam povedala pravdu, ked povedala, preco sa platia dane. Sice s ideologickym blabla, ako to za kapitalizmu vzal kapitalista, ale odhliadnuc od toho, kto rozmyslal, pochopil, ze ani v socializme nie je nic zadarmo.
A preto začneme hneď u študentov...
Akakolvek koncepcia v doprave, socialnom systeme, s spolocnosti vobec, nemoze byt uvazovana v casovom horizonte 4 roky. To tu naozaj nemusi nik nic robit!!!!!!!!!!!
Akekolvek zmeny sa prejavia az po dlhsom obdobi. Uz len ked si zoberieme predchadzajuce vlady. Z coho tazil na zaciatku svojej vlady Fico. Z dacoho, co predtym rozhodol dakto iny. Kto bude doplacat na rozhodnutie tejto vlady. No predsa az dalsia vlada, a nie este dalsia?????
Takze pani,ak s dnes blbo rozhodne, tak na to doplatime o 10 - 20 rokov.
Zeleznice sa pred 150 rokmi nestavali s vyhladom na 4 roky..... Mozno sa tie investicie vratili po 50, 100 rokoch. A dnes z toho tazime.
Aj svajciarske supertunely sa predrazili 4x oproti odhadu. Mozno sa mnohe z nich nesplatili dodnes. Ich spolocensky prinos je vsak dolezitejsi ako ciste ekonomicke ukazovtele navratnosti.
A ze Slovak za sluzby nechce platit? Treba ho to naucit, ze zadarmo ani kura nehrabe. Ked vidim (a citim) ako sa kazdy s kazdym snazi na Slovensku vykyvat, je mi z toho "na bliti".
A mozno by stalo za zvazenie uvazovat o komplet novej trati. Najkratsie spojenie medzi KE a BA. Napr. KE-BB-BA-Schwechat-Vieden.
A ked pride na ekonomicku otazku: Tak poviem len tolko, pozrite sa kolko ludi dnes leti lietadlom z KE do Viedne a potom si pozrite ceny leteniek. Pre firmy a podnikatelov je cas drahy a oplati sa zaplatit viac za cestovne a usetrit cas.
PS: jeden o koze (ja, splinerX o realite +- v tomto volebnom obdobi) a druhy o koze ( ty o chuti a nebati sa rychlosti nad 160, kedze naklady rekonstrukcie su + 0,0nic)
Považský koridor, tak ako bol postavený, je z pohľadu dopravy šitý akurát pre osobnú diaľkovú. Ak sa to nevyužije, tak je to premárnená investícia.
Zanechať gorilofíliu, nato sú spolky historických vozidiel a múzeá, a začať pokrokovo myslieť.