Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Treba sa dívať, čo bude napr. v roku 2035...
Ja nechcem aby stále vládol "kult Gorila"
- teda aby som nebol zle pochopeny: sucasny stav je nedostatocny, ludia sa tlacia, zltouch s pociatkom vybabrali s cestujucimi.
mimochodom osobne by som skor ten IC+++ dal tak, aby v ZA predpiehal R ==>
- moznost kombinacie s R a pripojovost na Prahu (vrchom, severom), osobaky okolo ZA
-ojedinele obe kolajove spojky, odvazni tratovaci(co sa 140,160 neboja)
- v BA a KE +- v medzitakte R.
A prečo by to nemohol jazdiť žluťásek, modrásek, bělásek?
Koľko ľudí by to stiahlo z R6xx? No toľko, koľko by sa ich nechcelo trtulíkať o triedu nižším vlakom o dve hodiny dlhšie...
- ak by slo o 3-4 naplnene pary vlakov, tak by sa toho mohli chytit aj CD.......nuz ale kym bude L2 po novej trati az po kosice, to este vela vody pretecie a nad touto debatou sa nostalgicky zasmejeme.
A hyperloop ? veď si predstavme ,že cestujúci bude nastupovať do súpravy v Bratislave kufor ešte na peróne a už by pri tej rýchlosti vystupoval vo Viedni. To nemôžeme. A kávička zdarma z termosky by sa kedy podávala?
Ako mohli postaviť transrapid v Šanghaji? To im nestačila bageta na tých 30 kilometroch?
1) raz musíš nové súpravy kúpiť tak ako tak. 200 je výrobne dnes už štandard. Neviem aký, ale tipujem že nie veľký, rozdiel je napr. medzi loko na 200 a 160. Vozne - iba tlakotesnosť a jeden kotúč na náprave viac? Že je údržba na 200 náročnejšia ako na 160? No tak to rovno jazdíme 80, to sa na revíziach ušetrí...
2) budú sa v tom ľudia voziť "bezplatne"?
3) bude to dotované v rámci základnej dopravnej obslužnosti?
4) koľko ľudí to stiahne z R6xx?
Ale pokiaľ je cieľom CGVD s R6xx po 13 vozňov čo dve hodiny, lebo vtedy si to na seba zarobí, tak potom nie je o čom...
Zmestilo:
1) BA - TT je 200 nereálne, to by sa tam fakt nevošlo, TT - Leo nie je tak dlhý úsek aby sa to nedalo a Leo - PU je to už frí
2) TT - PU je aká nákladná doprava? A aká bude? V relácii A/H - PL to vidím cez Moravu a nie sa namáhať cez Kysuce...
3) PU - KE tá 200 by bola skor vínimka ako pravidlo a uvidíme, koľko nám plánovači zrušia staníc, aké ZZ navrhnú, ... Ak to bude s rozumom, tak by sa to tam mohlo zmestiť
Naklápačky majú jednu nevýhodu. Sú pre dopravcu nákladnejšie. Keď bola unitárna železnica, tak to malo zmysel rozmýšľať - ušetrím na trati, doženiem na klopidle (vízia ČSD/ČD). Ale dnes? Za to, že jeden ušetrí má druhý platiť viac? Tu by sa do toho musel podľa mňa aktivne vložiť štát.
Vcelku s tebou suhlasim, tiez si myslim ze slovaci od trencina na vychod si zasluzia rychle IC ponad 160-kove R, ALE silno pochybujem ze by sa uzivilo a zmestilo na trat v 2h takte, pomedzi 2h takt R, Os, nkld, ZA- VR-BB......
strelim od : BA-TT nova 3 kolaj , ZA - VR nova 3 kolaj ( ponechat jednu staru popri 2 novych). Mozno by sa to dalo nakreslit, ale v pripade meskani, vylucenej kolaje (kolajnice....) je to nerealne. Uz teraz je problem v okoli BA ( mozno AB, pripadne SAH + L2 by pomohli).
- ale za naklapacku(200) BA-KE som urcite a bolo by to aj financne rozumnejsie ako draho robit 200-ku pre klasiku na severe.
Vláda zváži návrat štátnych IC. No keď to bude návrat vo veľkom štýle dvoch párov vlakov, čo budú zastavovať o niečo menej ako R6xx, tak to potom hej, tomu vravím antré...
Zásadna otázka je: čo od železnice chcem?
1) Pokiaľ chcem podnik sociálnych služieb, tak sa nachádzajme v podobných článkoch.
2) Pokiaĺ chcem podnik na úrovni 21. storočia, tak musím prekročiť tieň vlastnej malosti a teda nastaviť "agendu 200", ktorá definuje postup zavádzania moderného spojenia východu republiky so západom.
Tá "agenda 200" by mala spočívať v tom, že si poviem, že v roku 2035 bude jazdiť každé dve hodiny IC z Košíc (Humenného?) na švechatské letisko (Marchegg už bude vtedy elektrifikovaný), bude stáť v KY, PP, ZA, (TT?) a BA, bude valiť kde sa dá 200 a pretože na 180 sa bude šetriť, tak časové úspory sa dosiahnú naklápaním. A či to bude jazdiť ZSSK, albo Fero Omáčka je jedno. Cieľ je spojiť KE s BA pod tri hodiny. S patričným palubným servisom oslovím klientelu, ktorá sa do vlaku teraz nehrnie, lebo vlak dnes je na SVK vnímaný ako socka (a cez toto vnímanie vznikajú odborné články).
1. krok: eliminácia vplyvu Spolku na ochranu traťovákov
2. krok: podpora naprieč politickým spektrom - pretože SVK nie je SUI a v referende si neodhlasuje "Bahn 2000"
3. krok: zavedenie skúšobného úseku napr. medzi NMnV a Pie
4. krok: postupné zavádzanie 200
5. krok: cieľový stav
PS: kľudne si ma majte za rojka, ale v tom roku 2035 je otázne, či rýchlosť 160 ešte bude hodná zakreslenia na železničnej mape Európy. So 160 skončí SVK ako lokálkovy apendix.
Aha, tak preto sa zrušili osobáky cez Harmanecký http://www.vlaky.net/upload/images/reports/005960//KCP_170.pdf
aj Jablonovský tunel!
http://www.vlaky.net/upload/images/reports/005960//KCP_160.pdf
Predsa len sme vykročili tým správnym smerom. A pre istotu hneď na 100 km od Jesenského až po Moldavu. Štvorhodinový takt rýchlikov nepustí...
Tratovak: Predpokladám že pán celoživotný výskumník jazdí po malom Slovensku Trabantom alebo aspoň autom s obmedzovačom rýchlosti. A podľa logiky pani redaktorky by sa mohli zrušiť obchody s odevami. Slováci by sa potešili handrami z charity...
Z Kútov po Devínske Jazero je cca 47 km. Štúdia ukázala, že sa tam oplatí urobiť koridor na 200. To nie je moj výmysel. Ja som to neplatil a ani nijak neovplyvnil.
Koľko rokov tu už horujem za 200 na považskom koridore? A odpovede sú mi, že sa to neoplatí*, že sme malá krajina, ...
A zarazu štúdia, ktorá preukáže opodstatnenosť slovenskej 200 na 47 km. Koľko km je z Trnavy do Púchova?
-----------------
*) - už som na to prišiel, železničný paragraf č. 1 je nikdy sa to tak nerobilo, ale Slováci dokázali existenciu aj paragrafu nula - to sa neoplatí
šéfredaktorka Železničnej revue Desana Mertinková. ... Vezmite si, ako sa ľudia potešili vlakom zadarmo, keď cestujú z Košiíc do Žiliny, ušetria desať eur,“ povedala a upozornila na...
Nuž keď zmyslom existencie železnice na SVK je robiť ľuďom radosť, polovicu národa prepravovať "bezplatne" a vrcholom blaženosti je kávička zadarmo, tak potom niet pochýb, že slovači stačí aj rebriňák. Ten by ani traťovákov nehlušil...
Asi neoplatí. Ale nikto ani netvrdí, že rýchliky majú jazdiť rýchlejšie ako 160.
Tiež ma napadlo. Ale potom som si povedal, že asi čítal report z Albánska a začal porovnávať...
S gorilami na večné časy a nikdy inak.