Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
----------------------
* - síce dnes som proti tej trati, nedá sa vylúčiť, že v čase primeranom dokončenia trate BA - NZ bude reálna.
---------------------
Inak sa mi vobec nevidí, že všetky tieto štúdie sú zahalené "tajostvom". V podstate okrem úzkeho okruhu ľudí vie niekto, ako konkrétne dopadli "Košice"?
A ešte jedna vec: Termíny. Obávam sa, že sa maľujú iba vzdušné zámky, ale skutek utečie. Aby sa do r. 2030 dosiahli Košice, tak sa projektanti aj zhotovitelia riadne zapotia. Kto bude projektovať a stavať Kúty - Štúrovo?
http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/390879-pocestuju-bratislavcania-rychlostou-zvuku/
A čo sa píše v článku o štúdií Kúty - Štúrovo, že vyšla varianta 200 km/h, tak si niekto asi všimol na trati Eurocity medzištátne vlaky Budapešť - Berlín Neverím, že by 200km/h jazdili slovenské regionálne vlaky.
» janek74: Žilina - Košice vraj nepočítajú s 160 km/h.
Po komplexnom posúdení bola vybraná alternatíva, ktorá počíta na celom úseku s priemernou rýchlosťou 136 až 141 kilometrov za hodinu Čas prepravy z Košíc do Žiliny sa tak skráti až o 40 minút," informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Zachované budú prakticky všetky významnejšie stanice v pôvodných miestach, jedinou stanicou so zmenou miesta bude Liptovský Mikuláš.
http://ekonomika.sme.sk/c/20099031/cesta-vlakom-do-ziliny-sa-skrati-o-30-minut-stat-modernizuje-kolaje.html#ixzz40ZN6yPcD
úvahy nad zastavovaním v Kútoch napriek Vmax 200 kmh je tupota a výplod zabrzdených hláv z minlého storočia. Prečo nedávajú príležitosť sa prezentovať mladým, novšej generácie, kt. snád chápe, že systémovosť momentálne na Slovensku nemáme v žd, no a síce sa objavili nejaké zmeny v grafikonoch, ale uvažovať stále nad zastavovaním v Kútoch a o tom, že želenica nebude tvoriť kostru IDS... bol by som strašne zvedavý, kto také debiliny vôbec pripúšťa! By som zbúral celú Klemensovú a Rožňavskú a zavrel do domáceho väzenia tých hlavných.
Vidno, ze este aj koridorizaciu a zvysenie tratovej rychlosti by robili len pod tlakom toho, ze inak by mohli zrusit vsetky medzinarodne Ex, svojvolne by nechali vsetky trate spadnut, vyfrezovat, vytrhat, vyorat a zasypat solou, hlavne, aby z dotacii mali do vrecka co najviacej.
Ked sa za to nebije, ze nosnou formou dopravy v IDS bude zelenica, tak SADky za to nebudu samozrejme bit. A aj ked ludia o to prosia roky, kazdy na to kasle a podla vsetkeho aj maju v plane na to nadalej kaslat. Ale, ze cela doprava v okoli BA je na zrutenie, nikoho netrapi. Akurat len obycajnych ludi, zakaznikov.
ak súčet jazdnej doby Ex a S60, aj s prirážkami, bude menej ako 2 hodiny, budeme mať sieťový koncept. Kým Ex=54 minút a S60=91 minút, t.j. aj s nejakými vatičkami Ttot~165 minút, tak stav bude taký, ako dnes: buď je prípoj v BA, alebo v NZ...(cez víkend a sedlo) Švajčiari to dokázali, vraj my ideme za nimi...
Stále tvrdím, zhotoviteľ i projektant urobia iba takú blbosť akú im investor dovolí urobiť...
http://www.floowie.com/sk/nahlad/182441744056d456783ba81/#/strana/1/zvacsenie/100/
Ja by som skor povedal, ze autori/projektanti vychadzali z biblie zadavatela, tudiz bohuzial nemali inej moznosti, vieme aky svaty gral je GVD2020
1) že sa okrem "Integrovaného prevádzkového konceptu" zaoberali tiež "Základným prevádzkovým konceptom", ktorý vychádzal z cieľového GVD 2020, bez navýšenia spojov, uvažujúc iba tarifnú, nie prevádzkovú integráciu IDS BSK, teda sa nepočítalo s prevedením iných druhov dopráv na železnicu.
2) že vlaky Ex budú zastavovať v Kútoch (Malacky sa prefrčia 200).
------------------------------------
1) mám to chápať tak, že sa pripúšťa, že ešte v roku 2020 bude SVK stále xy rokov za opicami? Ako vobec niekto može uvažovať v intenciách, že idem robiť trať na 200, ale neuvažujem hustotu dopravy adekvátnu miestu a čase v európskom kontexte???
2) na kieho oného idem invsetovať do trate na 200 aby som ušetril drahocenné minúty, keď potom zastavím v takej dedine ako Kúty? Záhoráci prepáčia, ale podľa mňa vlaky s V=200 by mali byť určené pre iné účely ako odviezť ich do hlavnej dediny (Břeclav sa dá vyriešiť jedným prípojným "motorákom")
Svaty Mikulas nikdy nebol sucastou Pribety. ZS Pribeta sluzila v minulosti aj Dubniku a Jasovej, najma v 50.-70. rokoch, ked nebolo tolko busov. Vtedy z Rubane, Dubnika a Jasovej chodili vsetci /pracovnici, stredoskolaci aj ucni/ denne autobusom na ZS Pribeta a potom Os vlakom do NZ. Dnes je ina situacia, busov je habadej, tak je jednoduchsie s nimi po trase Dubnik Jasova Dvory n/Z a NZ. Niektore autobusy chodia oklukou cez Koltu a Semerovo. Takisto dnes z Pribety je to blizsie a jednoduchsie cez Bajc do NZ autobusom. Ale, pre ludi z pomerne velkych majerov patriacich Dubniku ako Bathov majer, Petrov majer, Rozkos a Kopanka je autobus na ZS Pribeta a odtial vlakom jedina moznost cestovania verejnym DP do okresneho mesta. Neviem, ako tam dnes fici zivot, ale v minulosti tam aj zili a pracovali polnohospodari s rodinami, neskor tam pristahovali na prace romov, takze... fakt uz nemam prehlad.
Každopádne to určite treba zosúladiť, a myslím sa už aj navrhovalo za minulej (teda ešte stále terajšej) opozície, že sa brali do úvahy aj takéto územné nezrovnalosti. Proste sa pozreli na tabuľu stanice a na menšinový názov rovnomennej obce. A aj v prípade Pribety stanica Pribeta slúži viacej Pribete, ako Dubníku.
Myslím, že na začiatok bude stačiť len nahrať zmeny do kresliaceho systému GVD, tak ako to má aj SŽDC na Těšínsku. Ale keď už vo vlakoch informujeme ľudí o nácestných zastávkach, tie už budú mať iné názvy, viacjazyčné, teda nebudú legislatívne správne. No a potom aj cp.sk ... Ach... žiaľ toto riešime, ako asi najväčšiu revolúciu v železničnom svete, kt. prinesie nová vláda. A vlastne ak vydrží, tak by mala pripravovať už aj tzv. "cieľový" GVD s hnitými podvalmi a rozpadavajúcim sa TV po IV. koridore, nedostatočné kapacity a intervaly vlakov, atď. Takže cieľom je hnijúca železničná doprava?
Co do velkosti mensi majer fungoval juhovychodne od Strekova - Svaty Stefan, stary otec mi spominal, ze odtial ku ZS Strekov fungovala konska uzkokolajka.
Mikuláš je časťou Dubnika nie Pribety A aby to nebolo málo Pribeta je V okrese Komárno., Dubník S Mikulášom V okrese NZ
podľa mňa zosúladia názov podľa názvu obce, s kt. sa zhoduje názov tarifného bodu-stanice. Lebo keby sa mali riadiť podľa lokalizácie stanice, /teda katastrálne územie/, tak by aj po slovensky mali premenovať stanicu Pribeta na Mikuláš.
Okrem toho v sčítaní sa neuvádza podiel národnosti za k.ú., ale za obec, tým pádom podiel Maďarov nad 20 % má celá Pribeta, aj s majerom Mikuláš, teda majer Mikuláš sa v tomto prípade asimiluje s veľkou Pribetou. --- A teda by sa dal zosúladiť názov stanice podľa tohto: Pribeta ako celok, tak ako je to v štatistikách, teda stanica Pribeta - Perbete. (a okrem toho teda prepísať aj grafikon či info-systém vo vlakoch).
Takže ten zákon bude vychádzať z výsledkov cenzu, a tam sú sledované len celé obce. V prvom rade teda treba vyriešiť problematiku katastrálnych území, (brať ich ako celky - celá obec a názov podľa strediskového, centrálneho sídla) a až potom môžu prísť na rad percentá, už ako za celú obec aj s majermi, lebo iné štatistiky nemáme.
a pribeta bude problem...pretože je to názov stanice ,ktorý nekorešponduje so sídlom..Vlak stojí na majeri Mikuláš ktorý je súčasťou Dubníka.Nechce sa mi to dohladať aj Dubník je madarský,len ten Mikuláš bol obojaký kde si nie som istý či je tam hranica 20 %....ale na tejto stanici je vidieť že pomenovanie stanice nie to isté ako pomenovanie stanice.
Sever, zapad, vychod asi uz len busmi.
Ale Žilina sa nachádza na Slovensku. A na Slovensku veľa vecí očakávano samozrejmých akosi samozrejmých nie je...
Na SK sa ešte nič podobného nerobilo. V CZ už nejaký ten uzol urobili, majú s tým skúsenosti projektanti, investori, zhotovitelia, doprava. A predsa sa do podobných šialenstiev nevrhajú...
Tak krátky čas - mne z toho lezie tento scénar: V roku 2020 treba skončiť. V akom stave je projekt? Povolenie/súťaž - začiatok stavby najskor 2018. Nuž tak sa to proste urobí a basta... Prianie je otcom myšlienky.
Ale cez to všetko, za určitej konštelácie hviezd sa to dá. Ale na to, že tá konštelácia nastane by som teraz vsadil leda tak cent...
PS: Bohumín obídeš, Žilinu nie...
Co tak vybudovat popri rýchlej trati 200kmh aj regionalnu trat pre S-kové vlaky v useku Malacky - BA - Senec (- Galanta) ? Aj také je v územnom pláne BAkraja.