Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Zssk a prozakaznicka? Nedavno som isiel jednym vlakom 400km,a 4 krat pocas cesty mi kontrolovali listok. No co ktomu dodat? Skutocne prozakaznicke. Dvakrat sprievodca a dvakrat revizor. Ako to robi regiojet,ked tam po mne castokrat nechcu nic,tu stale k internetu kontroly dokladov,sama buzeracia. A ze prozakaznicky pristup.
Vlak im už ušiel. To teraz akože budú zvažovať, či nasadnú do ďalšieho?
Banda jedna antiželezničiarska
...modernizácia vozidiel... Bymee na Bdmpeer ? 163 na 361 ? Bte na Bdteer zo 120 na 120 pre R6xx ? PP rozšírený o 2*B(ee) s Laminátkou v čele ?
...odstrániť prekážky... aj pre platiacich plnú sumu za CL z čistej mzdy po odvodoch ?
V súlade s plánmi Európskej únie bude vláda podporovať ďalší rozvoj koľajovej dopravy na Slovensku. Prioritou bude podpora verejnej osobnej dopravy ako najekologickejšieho a zároveň jedného z najbezpečnejších spôsobov dopravy. Vláda sa zaväzuje optimalizovať rozsah objednaných výkonov vo verejnom záujme v oblasti vlakovej dopravy, a to v rozsahu potrebnom na nastavenie cieľového grafikonu do roku 2020. Cieľom je vytvorenie dostatočnej ponuky a intenzity vlakového spojenia na trasách, ktoré majú potenciál byť efektívne z pohľadu železničnej dopravy tak, aby sa vytvoril nosný systém verejnej osobnej dopravy pre najväčšie prúdy cestujúcej verejnosti.
Vláda bude pokračovať v rozsiahlom modernizačnom programe v oblasti vozňového parku osobnej železničnej dopravy s cieľom urýchleného zvýšenia komfortu cestovania. V tejto súvislosti vláda zváži strategické riešenia slúžiace posilneniu konkurencieschopnosti Železničnej spoločnosti Slovensko a ďalšiemu zvýšeniu kvality jej služieb vrátane možnosti úzkej spolupráce so strategickými partnermi v EÚ. Cieľom je presadenie Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSSK) ako prozákaznícky orientovaného operátora osobnej železničnej dopravy. Dôraz sa bude klásť aj na zefektívnenie spôsobu predaja cestovných lístkov prostredníctvom moderných nástrojov ako internet či mobilné aplikácie a na celkovú úroveň komunikácie ŽSSK s verejnosťou.
Vláda sa zaväzuje naďalej poskytovať sociálne zľavy pre zraniteľné skupiny obyvateľstva, zjednodušiť vydávanie cestovných lístkov a odstrániť formality, ktoré sú so zvýhodneným cestovaním spojené. Vláda ešte v roku 2016 prehodnotí zrušenie vlakov Intercity na najvyťaženejšej diaľkovej trati medzi Bratislavou a Košicami s cieľom čo najrýchlejšieho obnovenia tejto trate.
Vláda bude pokračovať v modernizácii železničných koridorov a podnikne kroky, aby sa podarilo vyčerpať celú alokáciu fondov EÚ určenú pre oblasť železničnej infraštruktúry. Začnú sa prípravné práce na modernizácii asi 250 kilometrov železničných tratí a vláda zváži aj rozšírenie a modernizáciu v súčasnosti preťažených regionálnych tratí.
Vláda vytvorí vhodné podmienky pre Železnice Slovenskej republiky a samosprávy na budovanie záchytných odstavných plôch v okolí železničných staníc a zastávok tak, aby sa zvýšila atraktivita vlakovej dopravy pri dennom dochádzaní do regionálnych centier. Vláda podporí proces revitalizácie železničných staníc a zastávok s cieľom zvýšiť kultúru a kvalitu cestovania, a to aj prostredníctvom premiestňovania existujúcich a budovania nových staníc a zastávok s možnosťou bezbariérového prístupu. Zámerom je zabezpečiť vysoký komfort cestujúcej verejnosti počas pobytu na staniciach a zastávkach nosných dopravných uzlov aj prostredníctvom zabezpečenia internetového pripojenia. Vláda zabezpečí zosúladenie zákona o dráhach so zákonom o používaní jazyka národnostných menšín v oblasti označovania názvov železničných staníc a zastávok na národnostne zmiešaných územiach.
V oblasti
No, presne na toto som myslel dnes ráno... toľko pľacu je "hore", že zastávka pre všetky 4 linky by tam mohla byť:
20, 21, 23 a 28. A tie "integrované časy"... a nielen vlak->bus, ale niekedy aj bus->bus.
Všimol som si miesto vlečky... Aspoň nejaká zastávka pri Glavici a by bola kúsok predĺžená trať z Marcheggu, povedzme po Lamač?
(Pri tej Glavici, Štefana Králika, každé božie pracovné ráno to isté...a večer naspäť tiež.)
Nebulus:
Takto to sľubovali, ale...hm...
Štát na to v minulom aj v tomto roku vyčlenil 13 miliónov eur. Z tejto sumy má štátna Železničná spoločnosť Slovensko dostať 12 miliónov eur.
Súkromný RegioJet, ktorý spája Bratislavu s Komárnom, má dostať jeden milión eur.
To je zas čo za tunel?
To RJ robí 1/13 celoslovenských výkonov na tej lokálke???
http://ekonomika.sme.sk/c/20132641/brecely-sa-rozhodol-vlaky-zadarmo-ostanu-aj-nadalej.html?ref=trz
Negatívom je ten mini kruhový objazd pri Hornbachu, ktorý vôbec nemal v takejto podobe vzniknúť. V 21 smer DNV má človek niekedy pocit, že sa celý autobus prevráti...
O ceste pokračujúcej do DNV, ktorá vypadá ako by tam bola frontová línia, škoda písať.
A čo sa týka železnice, sám som zvedavý ako bude vypadať plánovaná zastávka v DNV pri Tescu. Nejaké informácie o odvolaní dotknutých osôb http://www.devinskanovaves.sk/buxus/docs/vyhlasky/2016/2016vyhlaska020.pdf
Osobne mi prišlo ako škoda, keď pred pár rokmi vytrhali koľaj z DNV do Technického skla, možno by bolo možné ju nejako integrovať do plánovanej zastávky. Ďalšia vec, síce už asi zbytočná, zastávky MHD Kremencová 21 a ŽST DNV 20 sa mohli zlúčiť do jednej v tesnej blízkosti stanice, zlepšil by sa prestup na/z vlaku.
Ma to naklapanie význam pri 120km/h? Predsa to pendolino s naklapaním bolo projektované výrobcom na trate do 230km/h.
Nedávno som sa o tom bavil s človekom z Klemensovej. Pred rokom to mal na stole. Tak reku, kam ste za ten rok pokročili? Bola to rečnícka tázka, takže odpoveď ma neprekvapila - rýchlosť dvíhať nebudeme. Dovod prečo nie som sa nedozvedel, akúrát, že to zadali ako bakalárku: http://svf.uniza.sk/kzsth/index.files/Page1880.htm
A to si neviete spočítať sami, nedalo mi? Vieme, ale rýchlosť dvíhať nebudeme...
Tak som zvedavý, čo tomu študentovi z toho vyleze...
A "autor" tej križovatky je na nobelovku. To od kruháča Bory-rázcestie pod Hornbachom nemohol ten 3.pruh na odbočenie do Dúbravky pridať? Však tam už vodiči sami zliezajú z cesty. MHD pravideľne mešká 10-15 minút. Potom vodiči sú nervózni. A ja strácam pocit bezpečia. Súbežnú S20 vlakovú akosi nemusím, najprv by mali vlaky začať jazdiť načas, a mať prestupové väzby na/z EC a R v Bratislave.