Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Vari celý Trenčín nie je politicky prikrytý?
- na druhej strane suhlasim s tratovakom v podstate so vsetkym.( niesom si isty ci fico mohol realne zamedzit komedii okolo trencina- staznosti daval niekto iny)
- skoda preskoda tych nevycerpanych EU bubakov- uz davno mohli (mali) mat na ministerstve pripravene projekty aj na reko vedlajsich trati - aj to bude raz teba a koli stavbe vic menej iba na pozemkoch ZSR je to jednoduchsie a rychlejsie.
1) dopravná politika sa v podstate nikam neposunula. Vznik nejakých nadkrajov, v rámci ktorých by bola koncepčne objednávaná VHD ako to naznačoval Ing. Kubáček oňahdy na Klemenskovej sa nekoná
2) fraška s trenčianskym koridorom ("kauza" Skanska)
3) trestuhodné (ne)čerpanie eurofondou do železničnej infraštruktúry
4) bezplatná preprava
5) nedomyslený tender na bystrickú linku
6) tragikomédia s podtitulom RJ ukončená potupným zrušením IC ZSSK s výsledným horším stavom na linke BA - KE
Ak som sa v niečom pomýlil alebo som na niečo zabudol, tak ma prosím opravte/doplňte. Ale mne z toho vychodí, že dopravnou politikou sa váda moc nezaoberalal a je to na prepadnutie a to, že predchádzajúce vlády by dopadli rovnako, ju neospravedlňuje.
Neostáva, iba dúfať, že ten marazmus sa raz musí skončiť...
Podobne s personalom, nebodaj aj v restauracnych/bistro voznoch ci stevard s vozikom musia mat podobne znalosti ako sprevadzajuci personal? Najskor nie, tak nerozumiem to kopanie do RJ, maju 2 teamleadrov na palube s potrebnymi skuskami a zaroven riadia svoj team. Ci radsej tam zamestname vyhoreneho cloveka ovladajuceho encyklopediu predpisov, ktory pri prvom probleme zmizne ako vzduch a nevie podat ziadne informacie resp sa sprava k cestujucim ako dezurna kdesi na Seremeteve, kde ked nieco nemate podla ich vymyslenych predstav, tak vas zdrbu jak male decko... ostatne sme to uz zazili po mnohe roky v lozkach a pritom to bola uplna somarina dnes zrusena a nikomu to nechyba.
a vôbec keby to bolo na mne.... hehehe...tak by som tú zákazku rozdelil a nechal by som jazdiť dve spoločnosti aby si navzájom konkurovali a nie vyhrať na 10 rokov a brať dotacie ,vidíme ako to vypadá do DS,kde išla kvalita dole.....Jednoducho ked je niekto sám a má istotu .....netreba vela vysvetlovať,vieme a poznáme ZSSK a rovnako ale aj RJ,takže zase až taký rozdiel nie je a nebude...Už som to vysvetloval tie vypatlané marketingové reči Jančuru môžu osloviť ozaj len amaterov...trať do BB nemá predpoklady na výrazné zvýšenie kvality,vôbec nie v rýchlosti,cenu určí tak či tak ministerstvo a zostanú pozlátka.Myslím že by sme sa mali orientovať na europske normy v cestovaní nie na marketingové účelové pozlátka ktoré budú fungovať len do doby zlikvidovania konkurencie.
Z toho nám ale vyplýva, že zo šiestich známych záujemcov sú štyri štátne firmy (počítam sem aj Arrivu). A začínam mať pocit, že ČD a ÖBB sú len poistky pre ZSSK, ak by to nevyhrali priamo. Majú vôbec tieto firmy licenciu na ŽSR?
8 zaujemcov sa mi zdá vela.....ZSSK,CD,RJ ARIVA tí boli viac menej jasný ale další štyria?
Som zvedavý či sa súťažou bude ponáhlať do 5 marca......to vela napovie o "transparentnosti"
http://euro.e15.cz/archiv/brusel-otaci-soukromnici-budu-muset-o-vstup-na-zeleznici-bojovat-1256982
uvidime neskor.aj ako bude hulakat Honza s reegipm
Keď komfort - tak komfort
- mi to pride ze ZSSK bude len lepit diery v cestaku co ostanu po RJ. ale ako celok to bude mozno lepsie ako sucany stav.- cas ukaze
Regiojet/ZSSK/IDAH
http://www.rtvs.sk/radio/archiv/1175/350121