Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Prevádzkovanie po regiónoch skúšajú v ČR a niektoré trate pod týmto systémom horko zaplakali.
Moja predstava je taká, že súťažou o niektorú linku/trať klesne cena vlakokilometra na týchto tratiach. Ušetrné chechtáky bude môcť riadiaca autorita (dnes ministerstvo) presunúť ZSSK a zvýšiť tak dotáciu vlakokilometra tam, kde je to kvôli nižšiemu potenciálu treba. Týmto postupom by sa snáď mohlo vzkriesiť Nitrianske Pravno alebo Krupina. Uvidíme.
ja len dúfam, že keď už mám úchylku necestovať EC, ak netreba, tak v prípade dopravcu X, ako víťaza R BA-BB, a ZSSK na S60 a Šurany-NZ, sa budem vedieť dostať na jeden doklad, zakúpený na jednom mieste.
A celé by som zmenil:
EC by sa stretávali na Červenom moste (v BA), a pri Výpalisku (v NZ). R by mali "rýchly" obrat v BA (použitie RV)
CAT,
tiež by som nebol proti ČD.
Vozidlový park už ajtak majú v obehu na EC. Mmchdm, aspoň by som videl v akcii Sysľa s Esom...a keď ma niekto nasrdí, mám doma jeho odliatok v modelovej veľkosti TT, ktorý dám do blonski...
Žeby v prípade súkromníka EC prestane mimoriadne zastavovať v GA, v Šuranoch, v Úľanoch a v Leviciach nebudú Os čakať v prípade meškania R na tej linke? Alebo príde súkromník a trať NZ-ZV bude v stave, aký jej prináleží? (viď BA-KN)
A čo triangel Palárikovo - NZ - Šurany? Os z BA do NZ? ...
Jestli jo, tak už se mělo soutěžit všechno až do Košic....
Ked bude chcieť štát aby tam bol súkromník napíše to tak....ked nebude chcieť podmienky nastaví tak aby vyhrala ZSSK.Bodka.
Obstaranie dopravcu vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave vlakmi diaľkovej dopravy na relácii Bratislava Šurany Zvolen Banská Bystrica.
https://www2.uvo.gov.sk/evestnik/-/vestnik/312241
Predbežné oznámenie je na svete