Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
ŽSR nebude mocť nakresliť pre tie vlaky trasy, už vobec nie spracvať ZCP, zaturnusovať výpravcov, signalistov (lebo hádam aj v noci by jazdili náklady odklonom), ...
Ja vobec netuším, koľko kt má mašín, ale som strašne skeptický voči tomu, keď slovenský železničiar v kancelárii má niečo administratívne ošetriť, nebodaj vymyslieť, ako by niečo mohlo fungovať. Radšej bude týždeň vymýšľať, ako by to nešlo, miesto toho aby to za deň urobil. Aj keby v depe stálo 10 mašín...
A hlavne - nejaký bezpečák príde na to, že by to bolo nebezpečné
A čo ešte dopravnej politike chýba a ocenil by som to - marketing, reklama produktov. Zaviedli sa mnohé nové vlaky, napr. horehronské REx-y. Stále mnohí o nich nevedia a čudujú sa, či to ozaj tak premáva - nejakú reklamu v TV či printovom médiu by si ZSSK ozaj mohla zaplatiť.
Vzdy v tom ma prsty nejaka samosprava, spolkova krajina, takmer vzdy je to sucastou nejakeho dopravneho systemu a nie je to vzdy pod taktovkou DBAG.
Niekedy su to aj private trate, niekedy su to trate DBAG, po ktorych vsak bude jazdit iny dopravca.
Ale vzdy je zainteresovana verejna sprava, malokedy to byva z dobrej vole DBAG.....
Da sa to, len nasi papalasi by museli nieco robit, nie len hovorit, ze sa to neda...
- za to ze sa ludia vyhnali pred rokmi z vlakov on nemoze.
- urcite moze ovplyvnit garfikon do BS a aj zastavovanie R k nim.(ci sa tam najde 500ludi neviem asi eee), ale na trati do Siah by sa pri rozumnom grafikone naslo zarucene viac ako 500 ludi na vlak.
- tu 160 s * pre R podla mna vybojuje(v prospech cestujucich)...drzim palce
-tratovak s tym zrusenim stratovych ZSSK ICciek absolutne plny suhlas- radko bude stastny, ZSSK usetri bo tolko neprerobi, ludia sa odvezu v lepsich vagonoch na R a aj zopar masin na 160-ku bude volnych.........ozaj kolko je turnusova potreba masin na R BA-ZA-KE????
Nikto nehorlí za každú jednu lokálku na slovensku iste že taká trať z Jablonice do Brezovej nemala perspektivu a iste sa dala plnohodnotne (aj kvalitnejšie) nahradiť autobusmi.Takže nie sme až takí šotouši ktorí vyplakávajú za každou zrušenou traťou...detto Šala-Neded kopec autobusových spojov ale ked sa chcete v SO A NE dostať napr z BA tak problem...a problem plné parkovisko v šali pred stanicou je výsledok....
Presne ako píše traťovák treba sa na tú ktorú trať pozrieť aj z dlhodobejšej perspektívy ak nejaká trať je spojkou ,možnou odklonovou trasou tak opatrne ....ak tam existuje nejaký potencial cestujúcich tak nerušiť...určite zo Šurian do ZM potencial je aj ked 500 ludí jedným smerom sa asi nedosiahne..ale k tej 300 by sa kvalitným GVD hlavne tesné prípoje do a z BA už dá dostať pridaním ešte jedného páru os vlakov a samozrejme priamy prestup nie cez Ulany a ešte raz Šurany tak už cestujú len zúfalci a vidíte predsa cestujú lebo iná možnosť nie je. Môžme sa baviť o trati z HD do BS kde je určitá kritika je táto trať potrebná alebo inak vhodne doplňa žel.sieť Slovenska ?dosahuje potencial v os doprave? jazdia tam aspoň raz za dva dni nákl vlaky?je predpoklad že sa tam niekedy vybuduje funkčný priem park ,?na tieto otázky treba odpovedať a ak rušiť tak potom tak že to cestujúci nepocítia ale naopak pocítia zlepšenie posilnenie aut spojov do Zvolena a smerom na BA najidealnejšie opäť obnoviť zastavovanie R vlakov v Hlinníku nad hr a prípoje z BS uskutočňovať tu cez Sklenné Teplice autobusmi priamo naviazanými na vlaky teda aj s čakaním v prípade nevýrazného meškania ( do 15 min).
Lebo napr. ako dlho ešte vydrží trať zo Šurian do Kozároviec? Celá trať 150 je z pohľadu stability GVD na vode a jedna mimoriadnosť sa tam vleče jak sopeľ z vlaku na vlak. Chceme spojenie BA - ZV(BB) vlakom na úrovni 21. storočia? No ak áno, tak vážení na to nestaia dráty a klimatizované vagóny. To niečo treba urobiť aj s ZZ a zvrškom/spodkom, treba urobiť nové peróny atď. A keď sa teda raz hrabne do Levíc a okolia, tak to bude na mesiace, to sa nedá robiť v denných výlukách (teda dá, ale bude to stáť za dve veci). A to budeme mesiace hnať ľudí do autobusov? Alebo povedieme rýchliky odklonm cez ZM? A čo náladná doprava? Tú povedieme kade? Cez sever, ktorý bude ešte tak cca 20 rokov rozkopaný koridorizáciou? Nebolo by vobec rozumné ešte kým sa do severu kopne vobec dať južnú trasu, min. jednokoľajné úseky, do poriadku, nech to tých 20 rokov vydrží, aby sme sa vyhli nepríjemnému stavu, že juhom nie, lebo nebude koľaj a severom nie, lebo nebude skrze stavby priepustnosť? Alebo už sa kalkuluje, že železnica bude iba paródiou na dopravu a tak vlastne načo?
Pokračovanie...
A keď ŽSR nie sú schopné zabezpečiť také banality, ako najvyššia rýchlosť vlakov aká možná je, lebo by niekto musel vykonať administratívny úkon, tak už vidím ako sa niekto hrnie do tohoto. Radšej sa vymyslí 1000 dovodov, prečo to nejde. Šak plat beží aj bez toho...
Zázrak ako na trati Krasný Jez - Slavkov-Kounice sa podľa´mňa na SVK neudeje.
Tu ide o to že celá oblasť Hontu zostane bez žel.dopravy ,vymaže sa možnosť odklonovej dopravy či príp na napojenie na sieť MAV cez šahy.....Neviem kde boli signatari v tej dobe ked sa rušilo a nevytvárali vtedy spoločenský tlak lebo ja som už zažil všeličo ako hotová vec sa už bralo zrušenie vlakov z KN do DS.,z Nové Mesta nv do Vrboviec,do Tatranskej Lomnice či z PD do HS a predsa sa tam ešte jazdí dalej.
Ano nič hrozné sa pre žel dopravu na Slovensku nestane ak sa napr zruší trať z PD do NPravna či z HD do BS ale ja som presvedčený že jediné trate v regione by sa mali zachovať a pokial je zaujem aj os žel.dopravou.
Na SŽDC toho roku opäť pribudne nejaká tá diaľkovina, nejaká tá stanica s novými nástupišťami 550 mm nad TK, nejaké to odstránenie prepadu traťovej rýchlosti. Preinvestuje sa na tam kopa eurochechtákov. Všetko na neelektrifikovaných jednokoľajkách.
SVK je o polovicu menšie. Keby sa ale aspoň štvrtina toho urobila...
Investície do infraštruktúry sú tiež o dopravnej politike.