Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Podla by sa mali vytvorit vsetky mozne podmienky aby to fungovalo pripoje atd. a ked to potom nebude fungovat tak to ma zmysel zavret pre neefektivnost ale takto stale budu zeleznice v ociach verejnosti cierna diera.
Podla mna na zeleznica ako celok ma dost penazi na ovela efektivnejsiu dopravu a lepsiu infrastrukturu len ta nehospodarnost s ich nakladanim je stale velka a snaha zlepsit to stale mala
To je jedna rovina.
Druhá rovina je ten potrebný prúd 500. Má predstavu, že vlak musí celý deň jazdiť v 1 - 2 hod takte. A pri tom z tých 500 ľudí potrebuje 400 ísť v rannej a poobednej špičke. Takže ráno/poobede, keby bolo potreba aj 30 min. takt, tak tento nebude, ale aby mala železnica efektívne výkony, bude sa jazdiť ako netreba?
Tretia vec - zdá sa mi, že za nedostatok peňazí sa akurát schováva neschopnosť a keby sa aj hneď do systému nalialo neviem koľko peňazí - pochybujem, že sa niečo zmení. Akurát čo sa podstatná časť z nich zase niekde "utopí"...
Ako vlastne dopadli terminály v Pezinku, Malackách a Senci?
Čo sa týka čiernej diery a slov Kubáčka, tak absolútne s ním nesúhlasím. Súhlasím s tebou. Je rok 2015 a znova sa bude opakovať to, že po zverejnení GVD môžeme len plakať, lebo už sa nedá nič zmeniť.
Železnice si za svoje vnímanie u verejnosti môže absolútne samé. Nemôžu sa čudovať, že keď 20 rokov ignorovali všetkých a tvárili sa ako dokonalé, že teraz ignorujú všetci železnice.
Železnica si za to može ale sama vďaka tomu, že na imidži čiernej diery vytrvalo prauje neustále. Potom sa niet čo diviť, že nie je ochota s ňou pracovať. Pokiaľ sa obraz železnice nezmení a táto nezačne byť vnímana ako plnohodnotná zložka služby verejnosti, tak sa nič nezmení. Viete si predstaviť, že by napr. kolo Blavy (abo inde) jazdil cyklovlak alebo každý víkend nejaký historický motoráčik podobne ako pri Prahe? A predsa to je niekto ochotný dotovať...
Preto ja Z nechcem použiť na ďalšie vlaky, Z sa musí zachovať na autobusy, ktoré:
- nie je možné nahradiť vlakmi (nie je trať, napríklad Námestovo - Dolný Kubín - Ružomberok)
- budú robiť prípoje k vlakom
- viac ma nenapadá
tu by sme sa nemali baviť o tom, že a železnicu je x peňazí, ale že na VHD je y peňazí.
Musíme sa zmieriť s tým, že na železnicu je x peňazí. Proste viac nebude.
Jedinú šancu na ďalšie vlaky ja vidím vo výberových konaniach na jednotlivé trate. Napríklad ZSSK priemerne jazdí okolo 6€/1vlkm. Severný sused Koleje Śląskie jazdil v roku 2012 v cene cca 4€/1vlkm. Ušetrené peniaze sa dajú použiť na ďalšie vlaky na iných tratiach, alebo hustejší takt danej trate.
A na toto sa presne u nás vôbec nepozerá. Vždy len ďalšie a ďalšie kolo zatvárania tratí, namiesto toho aby sa rozmýšlalo prečo tam chodí tak málo ľudí, a ako tam ľudí do vlaku dostať.
1) koordináciou BUS/VLAK mal začať a nie končiť
2) nemalo by byť rozhodujúce, kde koľko ľudí jazdí, ale koľko by mohlo jazdiť. Nekvalitným GVD a starými súpravami by vyhnal ľudí aj z Os BA-TT
3) cieľový GVD 2020. To je pekné, že chce aby R jazdili 160. Ale očakával by som, že druhým dychom dodá, aký vplyv to bude mať na ostatné vlaky ohľadne prípojov. On to síce naznačil, ale nedokončil. Očakával by som totiž, že už má spracovanú analýzu GVD 2020 a vie, kde čo treba zrýchliť, aby boli optimálne prípoje a že už sa robí na projektoch úpravy ostatnej infraštruktúry. Lebo zistiť až v roku 2019, že niekde sa nestíha prípoj bude neskoro...
4) kvalitný GVD sa nedá urobiť bez kvalitnej infraštruktúry - a práve na pode ŽSR som očakával, že bude diskusia práve o tomto...
dansz - v čom má ten bezpečák pravdu?
čo sa týka toho bezpečáka - určite nehovoril ku tej otázke, aj keď zase to, čo povedal jepravda
dalo by sa to riešiť alternatívnym ZCP čo sa týka určenej rýchlosti vlaku (samozrejme za dodržania max. traťovej rýchlosti a všetkých obmedzení)
- čo ma viac mrzí a desí je Kubáčkova predstava "malej funkčnej železnice okolo Bratislavy"... zase sa tlačí do popredia ekonomická stránka (železničná doprava nikdy nebude zisková) bez možnosti harmonizovať dopravu (najme busovú) - a tu je tá pravá Dopravná politika Slovenskej republiky - ŽIADNA
Pozeral som včera a mal som z toho rovnaký pocit. Ten bezpečák zo ŽSR asi nepochopil otázku, lebo tiež som netušil o čom točí.
Zámčan
Nájdeš odvahu pokračovať vo výpočte nákladov na prejazd IC vlaku na trase BA - KE?
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=230100&page=111&najdi=735693&n#735693
-boji za 160-ku pre meskajuce R na koryte.-(ten "zanieteny" bezpecak je adept na priepustku do civilu)
-moznost ozivit filialku v nadzemnej verzii.
-mat predstavu o grafikone vpred na dlhsie obdobie a tomu prisposobovat infrastrukturu.
Nech sa na mňa nikto nehnevá ale ako sa to robilo na slovensku bolo dilentanstvo najhrubšieho zrna.....Niekto reformný zrušil vlaky ale adekvátnu náhradu nezabezpečil.......to jest VUC kám bolo jedno že sa niekde rušia vlaky a ministerstvo si neobjednalo a nezaplatilo vlaky ale sa nestaralo ako sa zabezpečí náhrada.V drvivej väčšine prípadov sa vlaky autobusmi nenahradili....Ved predsa autobusové spoločnosti jazdia len to čo im vyhovuje.....a nie čo je potreba pre region.Dalej si treba uvedomiť že na Slovensku by mala fungovať aj určitá miera solidarity..to jest vlaky a autobusy v hladových dolinách by mali mať miernejšie ekonomické pravidlá a zabezpečovať VHD aj napriek vyšším stratám (samozrejme myslím za vyššiu dotáciu....,súkromná spoločnosť okrem práčky jančura nebude prerábať).Ved predsa aj po zrušení vlakov autobusové spoločnosti nezaznamenali nárast cestujúcich...aj preto že neprispôsobili CP vlakom v prestupných staniciac a ludia boli nútení sa postarať vlastnými prostriedkami...alebo zostali doma na dávkach.Nikoho ani len nenapadlo aby po zrušení vlakov fungovali zrýchlené autobusové spoje priamo od žel.stanice..... príklad zo Spišskej do levoče..aj ked aut stanica nie je daleko ale žiadny autobus nebude čakať na zmeškaný vlak 500 m od stanice ...,detto Šala-Neded a pod. Naozaj koordinácia je potrebná ale nie tak tvrdohlavo bud autobus alebo vlak.....Mohol by som mnohé prípady kedy by sa naozaj aj presadilo že kde jazdí vlak nebude jazdiť autobus ako by mnohé mnohé majere a osady zostali odrezané od sveta....naopak tvrdohlavé súperenie aut spoločností kedy mali odchody tesne pred vlakom je druhý extrem....treba koordináciu ale s hlavou a pätou....
Napr ja nesúhlasím ani s debatou na tej konferencii ohladom trate z Ulian n ž do ZM neviem odkial diskutujúci zobrali že vlak jazdí mimo sídiel,bolo by sa treba skutočne aj previezť a nie mudrovať...niektoré zást z dôb Marie terezie sú mimo ale niektoré priamo v centrách sídiel....Trať do ZM je alternatívou a možnou odklonovou trasou z BA do ZV (ked počítame že trať z Lužianok do ZM si tiež spieva už labutiu pieseň).Samozrejme zle nastavený grafikon na tejto trati má za následok menší zaujem ale keby naozaj prišlo ku koordinácii teda vlakové prípoje na dialkovinu teda hlavne Bratislava a autobusy obsluhu priem centier v regione všetci by boli spokojní,nejaký ten duplicitný spoj zrušiť.....na porovnanie trať z Radošiny údajne perspektívnejšia ale v čom ? ved by sa tie vlaky aj tak na jednokolajku Lužianky-NR nezmestili jedine za cenu dlhých prestojov ktoré by nedokázali konkurovať aut a individualnej doprave,nízka traťová rýchlosť.....
A priznajme si tam kde prestane jazdiť os doprava zachvilu bude nezjazdnosť príklad Šala-Neded,komárno-kolárovo tekže snaha o zachovanie a konzerváciu je zrejme len zbožným želaním. Napr akú budúcnosť ma Orávka s 50 km rýchlosťou ak sa tam vybuduje rýchl cesta..??