Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Maju to napr. Francuzi v TGV. Dlzno povedat, ze priplatkova a miestenkova politika je tam ina.
ALE! V istych relaciach odchadza v tom istom smere niekolko spojov TGV za hodinu, takze kapacity to ma. Navyse na kratsie vzdialenosti (asi ako u nas rychliky) su tam v takte TER.
Ak chceme porovnavat, tak asi Cesko a Rakusko (hustota osidlenia, velkost krajiny, priemerna vzdialenost medzi zastavkami....)
1. Najprv dokafreme pripoje. -> Cestuje menej ludi, frflu a prejdu na BUS/IGK.
2. Cestuje menej ludi -> uberieme spoje. -> Cestuje este menej ludi.
3. Opakujeme cykly 1. a 2. kym neklesne pocet cetujucich natolko, ze zrusime osobnu dopravu.
4. Vyhlasime zakaz nakladky pre nakladiska na trati, ktora je sporadicky obsluhovana nakl. vlakmi.
5. Trat sa stane nerentabilnou a dava sa navrh na zrusenie.
Negatív omnoho viac ako pozitív. Ty navrhuješ v podstate zrušiť R a pridať zastávky IC - blbosť.
Áno - IC samozrejme v 2 hod takte inak to nemá zmysel.
Nie je to nic prijemne, je to tak.
Apropos, ak by bol hodinovy takt s cca 10vozovymi vlakmi, tak by sa to tym Povazim zvladalo vozit.
A ked uz IC, tak ako doplnok k tomu taktu. Ale IC v rozsahu 2-4 denne nie je systemove riesenie.
Ale ako to uz u nas na Slovensku byva, systemove riesenia neexistuju a nehladaju sa. Vzdy sa iba daco zaplata.....
Povinne miestenkovať možeš top produkty, aby si udržal ich úroveň. Ale nie vlaky typu R 6xx...
Ked bol v ZA pripoj smer Vrutky (jednu dobu to tak skutocne super fungovalo), tak som to spojenie pouzival daleko radsej ako rychlik suchtajuci sa o 1 hod. dlhsie.
Apropos, povinne miestenky - nemyslim si, ze je to nutne. Aj cele IC/EC priplatky su v dnesnej dobe blbost - ziadna vyssia kvalita to uz dnes nie je.
Teda okrem Slovenska. Ale v mnohych vozoch uz ani na Slovensku....
Malo by to byt o rychlosti.
(Hoci vo svete sa pod IC schovava vselico, IC nie je zaruka vyssej kvality.
O EC by sa este dalo hovorit o kvalite, ale dnesne vlaky vseobecne nemaju s kvalitou nic spolocne. Skor so sluzbami a s rychlostou.
Ani taky rakusky railjet nepovazujem za kvalitu - je to rychly vlak, ale v 2.tr. je to daleko horsie ako v starom dobrom EC/IC. A rozdiel v max. rychlosti? 230km/h versus 200km/h? Vyrazny pokrok z hladiska cestujuceho blizky nule.
Prečo by som si mal priplácať za niečo, čo mi v podstate nič moc extra neprináša?
Zastávaky v poliach - áno, bohužiaľ ich máme aj na koridre...
Hater - a ako teda vidíš úlohu IC vlakov? Taký lepší rýchlik na ktorý si treba kúpiť miestenku? Ja nie - ak majú IC vlaky existovať, tak musia ponúknuť niečo viac. Vozne R6xx a IC sú v podstate rovnaké, niečo možeš vychytať službami. Ale skutočnou pridanou hodntou (okrem ceny, na ktorú chytá ľudí Jančura ale potom je v strate) može byť práve rýchlosť. A pokiaľ je prioritou spojiť rýchlo blavu s východom, tak TN, LM, nebodaj Vrútky, Ružomberok, Spišská - na čo?
Miliardy oplieskam na to, aby som ušetril vyššou rýchlosťou drahocenné minúty, ktoré potom vyplytvám zastavením (v priemere) každých 50 km??? Naopak - ak ponúkneš BA - KE za menej ako tri hodiny, tak do toho vlaku dostaneš aj ľudí, ktorý by nim nikdy nešli - a to je práve tá klientela, ktorá si za tu rýchlosť dokáže aj zaplatiť. A ideálne potiahnúť tie IC na švechatské letisko.
To, že osobka stojí za každou vŕbou je v poriadku, pokiaľ za tými vŕbami žijú ľudia a ten vlak využívajú. Pozi si napr. trať Liberec - Tanvald - Harrachov. Jedna zastávka za druhou. Cestovná rýchlosť biedna, ale napriek tomu tí ľudia tamo vlakmi jazdia a práve niekoľko nových zastávok tam v posledných rokoch vzniklo.
Nie ako kdesi na východe, kde sú teraz dve zastávky 2 km od seba, ale po novom to nepojde, urobí sa iba jedna. A vrchol bude ak to bude v rámci "spravodlivosti" uprostred a nebude vyhovovať nikomu...
Na SŽDC miliardy tečú do investícií (a to aj mimo koridory) a stovky miliónov do údržby (vlani hádam ešte aj viac). Tak prečo nesnívať o rovnakom modeli i na ŽSR?
Bol by definitívne koniec heslám nemáme vlaky, načo sú nám trate/nemáme trate na čo sú nám vlaky.
Koridor ŽSR by konečne začal prinášať ovocie z koncepcie, z akej bol zrodený.
Nereálne? Slovensku stačí 160 na pár vlakoch za deň? Naozaj je tá jazdná doba nezaujímavá?
A čo si najskor zodpovedať otázku, čo by to vlastne obnášalo? Možno by z toho vyliezlo, že celkové náklady na 200 vs. 160 nie sú až také rozdielne, kor keď bude funkčné ETCS L2.
Predstava modernej ľahkej jednotky, ktorá by sa preháňala popod TA3 200 jak so špinavým prádlom. A keby k tomu ešte klopila, to by bola už len čerešnička...
V roku 2035 by to mohla byť realita.
A potom zazvonil budík - realita ...
Os doprava do Samorína a Stupavy bola zrušená v čase CSSR a rozhodlo sa o tom z Prahy.
Kedy sa o tom rozhodlo? Koľko bolo vtedy okolo BA satelitov? Koľko bolo vtedy na cestách áut? Aká bola potreba dostať ľudí do BA vtedy a dnes? Vtedy to rozhodnutie o zrušení Os dopravy bolo správne. Lenže doba a potreby sa zmenili. Ešte aj Kubáček tvrdí, že ďalšia Stupava sa nesmie opakovať. Prečo asi?
Skôr opak nie štát ale verejná mienka je všeobecne proti železnici a tam kde sa dá ukrojiť z verejných zdrojov,no predsa tam kde to najmenej bolí
A čo robí ten štát, ako vlastník infraštruktúry a dominantného dopravcu pre to, aby jeho majetok rozkvital? Prečo robí v podstate pravý opak? Aha, už viem, to nie štát, ale ľudia...
v dnešnej dobe ked sa developeri zahryznú do nejakej lokality ktorá je zaujímavá aby ich zastavila Jančura je v podstate taký developer na koľajach. Takže nerobí nič, čo by vybočovalo zo slovenského folklóru...
Pokiaľ sa štát - lebo ľudia v jeho riadení sa menia (a história nám ukazuje, že je jedno aký ľudia - či z ľavice abo pravice to sú) bude nečinne prizerať, ako sa jeho majetok a aktivity dehonestujú, tak chyba je prioritne v tom štáte...
Veľký Brat to má pod palcom.:
Ako príklad trať z PD do HŠ už bolo takmer rozhodnuté že sa tam ruší os doprava. a dnes dvojhodinový interval s HDV 861 ...(.ked nie sú zrovna odstavené.)nezáleží vždy na frekvencii.
a čo sa týka súťaže......najťažšie bude zariadiť aby si dopravcovia (ak budú dvaja) uznávali navzájom cestovné doklady.Toto by mala byť alfa a omega....skratka ošetrené tak aby sa z toho nedalo vyzuť.Zvolenské R vlaky na trati 130 slúžia na regio dopravu a úprimne okrem Piatok/nedela tvoria väčšiu časť cestujúcich z /do BA .U klamára žvástu Jančuru sa nedá predpokladať že práve toto dokáže už len z titulu ako sa postavil k BID, skôr predpokladám že by pri vzájomnej platovej vyrovnávke so ZSSK podvádzal.
Z tohto dôvodu sa mi ani nepáči že sa práve vybrali tieto spoje....skôr by som kvôli tarifnej zložitosti či jednoduchosti vybral do súťaže vlaky zo ZVolena do Košíc (aj cez Brezno).
V podstate dnes už je úplne jedno z pohladu komfortu čo bude jazdiť z BA do BB okrem nejakého pozlátka v podobe vlakušky s čajom,kávou ,či bagetou.Ale inak to podstatné a to zrýchlenie dopravy nehrozí.....
a môj sci fi pohlad by bol skutočne vybudovať nové spojenie z BA do BB aj železnicou a to z BA cez trnoveckú spojku do NR dalej prebudovanie trate z Lužianok do ZM a Kozároviec či H Beňadiku do Zvolena..kde by väčšia časť trate bola na 160 km /h.
Zial slovenská mentalita či realita je taká že načo železnica ved máme dialnicu a tá stačí....a mne sa zdá že od TT do BA ani nie..načo vyhadzovať verejné zdroje na nepotrebné veci
ale ja osobne by som privítal niekoho serióznejšieho, najmä kto nezjedol všetkú múdrosť sveta a nechýba mu elementárna pokora, skromne tipujem Arrivu
Keby chodili R6xx 160 čo dve hodiny, preložené po hodine R7xx z BA do ZA (MT??), tak kde máš problém??? Lacnejšia alternatíva s nejakými štandardami jak vyšitá.
Nevymýšľaj blbosti, prečo zaviesť povinné miestenky do rychlíkov. Alebo si vymýšľaj, ale mne sa nechce vypisovať prečo všetko to sú blbosti. Skrátka - miesto progresie navrhuješ degresiu.