Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Ešte Břeclav by sa dala porovnať. Aj tá sa ale robila dlhšie...
A že problémy budú je 100%. Tie by boli, aj keby sa to robilo 5 rokov. Ako v tom Přerove...
Samotný železničný uzol v Žiline by mal byť zmodernizovaný v rokoch 2018 až 2020.
Konkrétne to má byť 4/2018 - 7/2020. Z CZ uzlov sa tomu najvac podobá asi Přerov. Ten sa robil 5 rokov.
Ja v ZA vidím 4 možnosti:
1) zhotoviteľ sa z toho pototo
2) doprava sa z toho pototo
3) obaja sa z toho pototo
4) všetko bude napokon inak
Každopádne to bude megaorešisko
http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/390068-podpora-zeleznic-za-cestami-nezaostava/
A vtedy su tie tabule zas daleko na to, aby ich niekto videl.
Za onoho casu, ked zeleznice koncili byt zeleznicami a zacinali sa hrat na globalizaciu, boli v Nemecku pred stanicou tabule kolmo na trat. Z vlaku boli super citatelne, pretoze mi pismena neodleteli pred ocami.
Mudrym panom to asi vadilo, tak su pozdlz. Akurat moje oci nedokazu tak richly scan pismen, ako by sa ziadalo.....
ale budem mať problém ich vedieť prečítať... Maďarsky síce hovorím takmer perfektne, ale pri tej rýchlosti vlaku na modernom koridore vmax=220 budú tie tabule z EC nečitatelnééé...
nemyslel som to tak zle, ako to možno znelo.
o zosúladení vlakov a autobusov....
o vypracovaní jedného generalu na verejnú os dopravu
o jednom koordinatorovi-objednavatelovi....
a jediné čo sa zrealizuje bude zosúladenie Zákona o drahách so zákonom o používaní jazyka národnostných menšín....v preklade pretabulovavanie južného Slovenska "aj"do madarčiny.
Pointa: miestenka je pre kazdeho zadarmo kto si o nu poziada, komu sa nechce cestuje bez nej