Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Ale na dlhsich usekoch by to mohlo ist,aj ked vzato cisto ekonomicky si to na seba asi nezarobi( zeby ludia boli ochotni v R priplatit si viac o spotrebovanu energiu).
- ale take lahsie ucelene jednotky( oproti klasike) by boli skromnejsie na elektriku.
Caste zastavky. Tu je otazka, preco rychlo iduci rychlik musi stat u kazdej vrby. Na to staci REX iduci 160km/h v useku BA - ZA. Event. esus 671....
Rychlik do KE by kludne mohol zastavovat menej casto.
Mne osobne, ako som tu prezentoval, vyhovuje radsej spojenie rychle spojene aj s prestupom v koncovke.
Priklad - pouzival som IC po ZA a pripojny osobak do Vrutok (4 min. po IC) radsej ako priamy rychlik BA-MT, ktory vyberal este najdierovatejsie diery. Usetril som asi hodinu.
Podobne som uprednostnoval EC oproti IC v Rakusku, Wien - Salzburg o takmer hodinu menej. Podobne som pouzival nedavno railjet do Innsbrucku - o hodinu menej ako IC, cena ta ista....
Kopu pendlerov do Viedne pouziva REX200. Na osobak uctyhodna rychlost 200km/h.
Chce to vsak mysliet inak, ako mysli ZSR, ZSSK a min. dopravy u nas....
Ono to bude o tom - vsetky rychliky po Zilinu 160km/h (ev. 200km/h). Bez rozdielu. Teda vyhadzat vsetky stare vozy na 120km/h. Kupit loko na 200km/h 6MW.
Osobne vlaky 140km/h.
Naklady - 100km/h, pomalsie len ako vynimky v dopravnom sedle alebo v noci.
V trakcii 2x363.
ETCS na koridire bez vynmky. Jedine vtedy davaju vyssie rychlosti zmysel.
Ale niekde zacat treba. Kiez by aspon vsetky rychliky na trati do Ziliny 140km/h.
Aka je to logika v radeni vlakov - rychlik do BB - vsetky vozy na 160km/h tahane laminatkou. Vedla rychlik do KE, zmeska vozov na 160, 140, 120km/h s 362 v cele vlaku?!?!?!?!?!
Alebo, ako je to na Gottharde doteraz - rychliky a naklady 80km/h hore/dole 27 promilami. Naklady v trakcii Re10/10 (ev. este s postrkom). A "nezastavujeme, mame zpozdeni". Precestoval som dost po alpskych krajinach, aby som povedal, ze Strbska rampa je upatna rovinka.
Taka zapadna rampa na Arlbergu ma 31 promile a jazdi sa tam dost svizne.
Dlzno povedat, ze na oboch hore uvedenych tratiach zrusili vlaky-osobaky, lebo by zavadzali. Ale tak vytazene trate nemame...
Ak chceme byť fakt objektívni, tak vyhlásenie typu "po Púchov je 160" je irelevantné.
Koľko vlakov to vyjazdí? Aká je priemerná cestovná rýchlosť R vlaku v tom úseku? Aká je priemerná cestovná rýchlosť VŠETKÝCH vlakov na CELEJ sieti? Snáď Švajčiarsko je menej hornaté? Aká je vzdialenosť medzi Basel a Zürich?
BR101 DB je jeden z mojich obľúbených rušňových radov.
Stačilo by rušeň s vyšším výkonom a už by bol rozbehnutý za Vinohradami, či?
Nemecké rušne DB 101 majú výkon 6400 kW
https://cs.wikipedia.org/wiki/DB_%C5%99ada_101
Slovenský rušeň 362 ma okolo 3000 - 3500 kW
https://sk.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_ru%C5%A1e%C5%88_362
http://dennik.hnonline.sk/slovensko/664615-pomale-zeleznice-slovakom-stacia
Všetci tí "odborníci" poznajú iba dve veci:
1) koridor, v lepšom prípade, na 160
2) VRT
A pri tom štúdia z Kútov do Štúrova vyšla na 200. To budú ešte tie pomalé vlaky, ktoré slovákom stačia, alebo už tie rýchle, ktoré nám netreba?
Aj ja som si vtedy postrihal. Mojimi vlastnými usami.
Teraz možu jediné dve veci:
1) stihnúť čo sa ešte dá
2) nechať to tak
Dúfam, že tie štúdie sú súčasťou plánu 1) a nie zastieracím manévrom plánu 2)
------------------------
A ak je to 1), tak okrem toho čo som písal skor vidím ďalší problém v kapacite siete. Súčasne bude musieť bežať niekoľko stavieb na 130 a 180. Kade na východ? Ešte budú chýbať Dražovce...
Príklad: výluka Čelákovice - Mstětice. Jediný medzistaničný úsek. Aby mohla byť zachovaná prímestská doprava pri Prahe, v zásade 30 min. takt, tak sú R vedené odklonom cez Poříčany. Kam sa ale odklonia R zo 130 a 180?
Vlaky by z Drážďan do Ústí mohli jazdiť rýchlosťou až 230 kilometrov za hodinu a z Ústí do Prahy až 350 kilometrov za hodinu.
http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/391684-cesi-chcu-jazdit-vlakmi-rychlo-z-usti-do-prahy-350-km-h/
Nejak v tomto duchu budú rekonštruovať železničnú infraštruktúru.
To sa v tom článku tiež dozvieš:
Rýchliky štátneho dopravcu jazdia priemerne 120-tkou
---------------------
Máme to mi odborníkov.
Ale potom mi to kamarát vysvetlil. Do KE v priemere 60, z KE v priemere 60 a dokopy tedyk 120.