Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
to komplexné číslo by zaujímalo aj mňa. Vieme, že nádhera ekonomickej štatistiky spočíva v tom, že daná úloha môže generovať z rôzneho pohľadu rôzne čísla. Samozrejme, ten rýchly prepočet sa týka ušlej mzdy cestujúcich, ako pre cestujúceho relevantná čiastka. (skúsim Ti pohľadať konkrétny údaj) O ďalších ukazovateloch, ako rýchlejší obeh, väčšia efektivita, vyššia priepustnosť, atď. by sme mohli niekoľko A4...
Príklad:
Nech priemerná hodinová mzda je 4€. Vo vlaku, meškajúcom 40 minút, je 100 cestujúcich. Spoločenská strata z ušlej mzdy je 266€.
Ďalší:
V EC, ktoré má 5 minút k dobru, je 100 ľudí. Zisk je 33,33€ na jeden-jediný spoj na trase.
a ako píše Hater...pomalé jazdy na každom rohu.....z toho nervozita ,meškania..sťažnosti....
a ked nieto peňazí teraz na niekolko podvalov.....všetky tie projekty na 200 km/h mi prídu sci fi a duplom sci fi ked po roku 2020 sa kohutik s eurofondami zavrie.
P.S. nebol som takýto pesimista...ale ked človek vidí ako to v skutočnosti chodí....alebo si snád niekto myslí že odrazu bude verejná doprava mať pre vládu vyššiu prioritu ako zdravotníctvo,školstvo..
možno aj to obyvateľstvo, čo ma prístup na severnej trati BA-ZA-KE volí automobil a šup po diaľnici 130km/h
Ked si porovnám Haterov včerajší príspevok
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=230089&kat=20&najdi=791727&n#791727
Obyčajne cestovne: počet cestujúcich klesol za roky 1995 - 2004 z 54 630 na 18 688
Žiacké cestovne: pokleslo z 15 720 na 10436
http://domov.sme.sk/c/20151812/po-optimalizacii-siete-by-mali-rast-platy-ucitelov-hovori-minister-plavcan.html
Vážne by ma zaujímalo, ako to majú ďalej naplánované, čo by sa kedy malo urobiť... A hlavne či majú predstavu, kto to urobí.*
Hater - uvažuješ zospodu. Ono je to pekné čičíkať sa tým, že je tam AB a rýchlosť 120/140, v podstate mimokoridrový TOP na ŽSR. Ale v akom stave? Ako dlho to ešte vydrží? Ak sa to nemá cez nekonečné pomalé postupne rozpadnúť, tak do toho jednoducho treba investovať. A látať to po kúskoch by bolo v konečnom dosledku drahšie a dlhšie ako do toho raz seknúť a poriadne...
---------------------------------
* - zoberte si v akom stave je školstvo. Stredoškolské kádre prakticky zdecimované, technické vysoké školstvo to na ružiach ustlané nemá, fyzicky sa pracovať chce málokomu. Ak sa systémovo nič nezlepší, tak nenastane prirodzená obmena kádrov (firmy si to ešte zatiaľ dokážu udržať, ale ŽSR už má problém) a za takých 15 rokov amen-tma...
Viem, posobím ako rozpoltená osobnosť. Na jednej strane som optimista, na druhej si neviem predstaviť ako by sa ten optimizmus dal pretaviť v praxi. Nuž ale veriť je to posledné, čo človeku ostáva
Tu je výsledok víťaza na štúdiu.
https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie-dokumentov/detail/253318
Od Záhoria štreka na v=200, od Marcheggu elektrifikovaná (dvojkoľajná ?) trať, od Rače koridor na v=160, na juh Slovenska v=200 aj s odbočkou do Nitry, a najdôležitejšia časť Devínska N. Ves - Vajnory bez štúdie a projektu???
To snáď nie...
A ešte jedna možno doležitá poznámka - na 110+130 nie je zahrnutý úsek DNV (vrátane) - Vajnory (vrátane). A ten sa tiež dovtedy rozpadne, takže ten tiež bude nevyhnutne viazať projektantské a zhotoviteľské kapacity.
Ale aspoň majú na minsterstve námet na ďalšiu štúdiu - "Štúdia prevedenia projekčných a zhotoviteľských prác". Z toho im vylezie, že treba štúdiu "Štúdia optimalizacie výkonov v železničnom staviteľstve", a z tej štúdie vylezie, že treba ďalšiu štúdiu (neviem akú, ale oni si poradia).
Alebo by možno stačilo dať im prečítať Hlavu XXII.
Mi to pripomína, ako Stalin nariadil Žukovovi ofenzívu, bez ohľadu na to, že on mal tri delá na kilometer fronty... Ale napkon to Georgij Konstantinovič zvládol
Analytik z banky, ktorú nasledujú úspešní, povedal, že nereálne, a ani nie kvôli korupcii, aj keby tá nebola, nebolo by to po vôli MMF, ECB, NBS...
Toto síce nepovedal, ale je jasné, že bez deficitu nie sú nekryté farebné papieriky, ani imaginárne číslice na bankovom konte Slovenska, ktoré sa zúročia (zotročia našich vnukov...)....
a ked náhodou sa na ne dostane tak sú zastaralé...vid elektrifikácia ZV-BB.
namiesto fantasmagorii s rýchlostou 200 km/h by sme boli všetci radi keby sa aspoň na 130 peronizovali stanice a strčila sa ešte 140 napr Kendereš-N.Zámky a Strekov-Gbelce s ponechaním AB po NZ.
SR nikdy nebude mať zdroje na masívne investície do infraštruktury ,eurofondy v roku 2020 uschnú....a verejné zdroje na Slovensku nie sú zdravé.....dosiahnuť vyrovnaný rozpočet a zároveň zvyšovať platy učitelom,udržať slovenské zdravotníctvo v europskom režime a financovať verejnú dopravu je takmer nemožné...a verte tomu že populistické žvásty keby sa nekradlo ku ktorému sa vždy uchyluje opozicia (to je jedno aká....robil to Smer ,teraz Matovič) nebudú stačiť...bude určite fajn korigovať šedú ekonomiku...ale zase si nenasadzujme ružové okuliare....ved korupcia nie je náš výmysel,úspešne sa uplatňuje celoeuropsky silne od juhu slabo na severe..ale je.
Ja som si tiež niekedy v roku 1990 myslel ako to bude rýchlo napredovať...čo sa všetko zmodernizuje...no a vela sa toho nespravilo,okrem rušenia nejakých tratí a večného koridoru z BA do ZA.Neverte tomu že sa niečo z tých plánov a študiu masovo zrealizuje tak možno 5 %....
A pozajtra bude nejaké Bdteer na 120 dávno za horizontom...
Áno, bratislavská prímestská potrebuje ešte minimálne 1 koľaj. A okrem toho Rakúšania nám klopú na dvere pri Devínskej Novej Vsi.
Páni si všimli, že premávajú EC... no, všimli si aj u ČD a MÁV, že zbytočné sú tam vozne RIC200, ČD radia Bdpee a H-START Bmz pre 160km/h...
Mám pocit, že páni na Klemensovej a Rožňavskej (možno aj MinDop) si z nás robia dobrý deň...
1) nie je naprojektovaná 110 + 130
2) nie je naprojektovaná väčšina 180
3) nie je naprojektovaný zbytok 127
4) nie sú naprojektvané iné investície nutné ak soľ
K tomu ešte tie nevyhnutne nutné papiere.
Kto to všetko naprojektuje?
A kto to všetko postaví?
Obávam sa, že pokiaľ to nemá byť hotové v roku 2050, tak je to nad sily SK firiem. Zhotoviteľských určite. Prídu sem číňania/nemci?
no dobre no, lebo Regiojet so svojím IC vlakom by to možno dal a Jančura by 2 metre od zeme skakal, že je rýchlejší ako štátne rýchliky.
Samozrejme, že aj iné investície su nutné (http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=230378&kat=1&najdi=791721&n#791721 - bod 4).
Desaťročia biedy sa niekde musia prejaviť.
Uvedomte si, ŽI je na SVK zaostalá!
Preto mi nejde do hlavy, kedy a ako to chcú postíhať. Obávam sa, že to nemajú premyslené. Veď napr. okrem kapacít je tu otázka materiálová. Koľko výhybiek sa ročne vyrobí v NMnV? Bude to stačiť? Alebo sa budú dovážať poľské? Bude Čaňa stíhať vyrábať podvaly? Čo štrk? Bude stačiť ročná kapacita lomov? Alebo to bude natiahnuté na 50 rokov? Majú potom ale tie štúdie zmysel?
Viac otázok ako odpovedí...