Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
1. Priznajme si že mnohí dôchodcovia minú na liekoch a častokrát zbytočných oveľa viac než by minuli na cestovanie. Moja babka si na kĺby kupovala takú masť za cca. 30€ na ktorú sa sťažovala že skoro už nepomáha, ale zas doktor jej povedali že toto je najlepšie. A to tu nechcem spomínať obsah filmu Šmejdi...fakt nechcem sa nikoho dotknúť...občania nd 70 doteraz ecstovali skoro zadarmo, pre tých do 70 stačilo zvýšiť výšku zľavy napr. na 60% ako pre ZŤP
2. Ja som bol tiež študent a tiež som si kupoval lístky a pri 50%nej zľave to nebol nikdy problém, keď si sa chcel povoziť tak som si zaplatil....nie všetci študenti sú rovnakí ale kto bol na intrákoch tak vie aké pitky priam bohatierske zvané izbovice, chodbovice a tak sa tam konali...a na to si veľká časť študentstva peniaze našla, na pár eúr na cestu domov už asi nie
Na riešenie nízkych príjmov existuje riešenie zvané sociálne dávky, minimálny dôchodok, sociálne a prospechové štipendiá
Absolutní souhlas, ale nekteri zdejsí diskutéri toto proste nejsou schopni pochopit.
Ten acelluv príspevek je fakt síla, to más pravdu.
diskutér Hater písal vo vlákne Lístky a ceny (24.10.2014):
Od 1.1.2015 zamietnuté zníženie cien traťových predplatných lístkov - týždenníkov, mesačníkov (Tím kontroly prepravy a odbornej prípravy)
Už sa to zase zmenilo, keď tvrdíte opak?
z tohto úžasného vlákna som sa tiež dozvedel, že bezplatná doprava je famóznym opatrením v boji proti zákernému súkromníkovi, ktorý 3 či 4 pármi vlakom ide zničiť štátneho prepravcu a zadupať ho do zeme. táto republika už nie je ani banánová. je to prvopospolná spoločnosť s primitívnymi pudmi a nevyvinutým rozumovým aparátom. ale svojím spôsobom toho Fica aj obdivujem, pretože ten má rozhodne všetko dobre spočítané a ovečky spokojne békajú. je mi len fakt smutno, že železničiari, ktorí mali byť v prvej línii a bojovať proti tomu nezmyslu ho v tichosti tolerujú. prípadne sú mierne schizofrenickí, na jednej strane sa im akože aj nepáči, ale už aj vzápätí nezabudnú zdôrazniť, však zase také zlé to nie je. ale v podstate rozumiem. vlakov je viac, bude čo voziť, práca je zabezpečená, hurá! čo tam potom, že 40 miliónov vyletelo do vzduchu. platy sa zvýšiť nedajú, ale na somariny sa vždy nájdu. teším sa o pár rokov, kedy príde nová vláda a tento experiment zruší - pretože pracujúci sa vám do vlaku nikdy nevrátia, dôchodcom a študentom ostane ich smiešne cestovné a celá pekná železnica pôjde do kolien. potom s vami rád podebatujem. v duchu obľúbených konšpiračných úvah by som sa vôbec nečudoval, ak by bol tento krok začiatkom definitívneho konca železníc na Slovensku ;)
dovolím si citovať jeden z mála rozumných príspevkov, ktorý sa tu objavil:
Vravíš tu o preplnenosti ciest, parkovísk, preplnené ulice... A prečo chcete dostať do vlakov dôchodcov a študentov ktorý v podstate sú tou najmenšou skupinov vodičov? Prečo nechcete do vlakov dostať pracujúci triedu? Ľudí dochádzajúcich denno-denne do práce?
týchto pár viet dokonale vystihuje absurdnosť celej situácie. hranol pateticky vyhlásil, že cieľom bezplatnej prepravy je zvýšiť vyťaženosť vlakov a znížiť počet cestujúcich v autách. v kontexte citovaného príspevku sa opäť pýtam, AKO sa preboha zníži počet cestujúcich v autách?! pravdepodobne sú tu niekde skryté dobre organizované obrovské kvantá študentov a dôchodcov, ktoré cestujú autami a teraz s radosťou presadnú do vlaku. takže milí moji, poviem vám teraz, aký efekt toto opatrenie spôsobí - presne opačný! odmietam podporovať túto frašku a s radosťou si konečne zadovážim auto. len v mojom blízkom okolí poznám ďalších 5 ľudí, ktorí postupujú úplne rovnako. neustále som všetkých okolo seba presviedčal, nech dajú šancu železničnej doprave, až som bol koľkokrát na smiech. môžem sa na to s pokojným svedomím vykašlať.
v rakusku bol tiez zavod ale uz ho zavreli teraz su 2 1 v bn a dalsi v portugalsku
https://plus.google.com/109415515846132880646/about?gl=sk&hl=sk
a tu http://www.gabor.sk/
- I. vy nie ste železničiari, vy ste len zamestnanci železničiarskych papalášov, vy ste len otroci železničnej spoločnosti, ktorá patrí vyššie postaveným papalášom
- o platoch nelamentujte, máte minimálne 600 Eur čistého, robíte soboty, nedele, sviatky, nočné, jednoducho, keď to rátam ako chcem, aj keby Vám dali základ len 4 Eura na hodinu, tak Vám to na tých 600 nabehne
- prečo neštrajkujete? Vaši papaláši Vás nepodporia, musíte by ť sami iniciatívni, musíte mať sami záujem, potom to bude fungovať
- Vaši železniční magnáti Vám kazia priemerné mzdy, načo ich toľko živíte? Štrajkujte, dohodnite sa.
- azda si myslíte, že Vaša robota je nejaká extra výnimočná, zodpovedná? Baník sfára jedinou šachtou do zeme, má nad sebou 800 m hornín, narobí sa ako otrok, dýcha svinstvo, špinavý ako prasa, zarobí ako vy. Štatistika jasne a zreteľne hovorí že o mnoho viac zahynie baníkov v robote, ako železničiarov. Že máte zodpovednosť? A kto ju nemá? (okrem poslancov?)?
- ak by ste sa chytili rozumu, mohli by ste niečo dosiahnuť, ale vy si len vzájomne závidíte, hádate sa a podkopávate si jeden druhému nohy. Chcete od ľudí podporu? Dokážte, že si ju zaslúžite, tým, že budete štrajkovať, aby vymenili menežment. Pokiaľ menežérom nevadí, že jazdia šroty a meškajú hodiny, vy sa môžete aj roztrhať, nepomôžete si nič. Ako jeto možné, ako to strpíte že máte vo vedení takých neschopných???
Ale o tomto som tu už minimálne dva razy písal, len si pripadám, že tu furt nanovo objavujeme Ameriku na vlakynetoch, preto ma už úplne prestáva baviť sem čokoľvek písať.
Nuz ale ten "plesnivy" Schlieren vypada asi tak, ako keby vysiel u nas priamo z montaznej linky.... Nesmrdi v nom hniloba ani WC... Clovek nema pocit, ze si sadne do.....
Ani tie masiny, ktore sme preberali v inom fore (Re 4/4 BLS a predchodkyne bobbin Ae 4/4 BLS) nevyzeraju, ze maju za sebou tolke desatrocia sluzby.
A to nehovorim, ze ma este v 91. roku tahali po Svajci pomaly 70-rocne masiny babicky, ktore boli vypulirovane, ciste.....
Takze je to o narode a jeho vztahu k majetku - tomu spolocnemu.....
Zial, nasinec si nevazi pracu druhych, nadava na spinu, humus, nekvalitne sluzby, pricom sam kona rovnako......
Zeleznica je iba kamienkom v mozaike slovenskej spolocnosti....
P.S. Zlaty Schlieren, tam slo okno spustit celkom dole - na fotenie genialne vagony.