Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Na psaní pohádek jsi tady ty a tebou adorovaní kolegové. Ale samozrejme ze máte vzdy pravdu. Jisté kategorii lidí se nemá odporovat.
Normální, logický názor. Ale nekterí místní diskusní kovbojové to od "pravicáka" nejsou schopni akceptovat (ale ani sami vymyslet).
No a ted tu o perníkové chaloupce.
Jiste, lidí kterí mají jiný názor nez tvuj, který je ten jediný OK, je treba si nevsímat. To je zeleznicárský názor na úrovni.
1) autobusové spojenie do našej obce je pomerne mizerné a vôbec nenadväzuje na vlaky (pokiaľ idem s prestupom na nástup v Žiline), lebo 150 tisíc autobusov miestnej SADky, z ktorých zlomok mohol jazdiť k nám, musí jazdiť a konkurovať paralelnej železnici do Hrádku;
2) na bicykli sa do Mikuláša nedá jazdiť po celý rok a navyše štátna cesta 1/18, je za ostatné roky tak preplnená a vodiči sú už tak arogentní, že sadnúť na bicykel na nej začína byť bojom o život. Neprosím. Dosť sa nabojujem o život v práci.
V týchto dvoch bodoch som vyčerpávajúco zhrnul dva hlavné dôvody môjho uprednostňovania vlakov na paralelných linkách a posilnenia busov tam kde vlaky nejazdia, ktoré sa mňa, daňovníka tohto štátu bytostne týkajú. Na toto ja, pracujúci občan doplácam a toto mi strpčuje život.
Už sa ma na nič nepýtaj, toto bola posledná reakcia. Rozumný človek chápe, čo som chcel povedať, ten druhý bude rýpať.
Idem pozerať ten večerníček.
1. Na potrebe rozvoja verejnej hromadnej dopravy, najmä tej koľajovej z rozličných dôvodov - ekologických, bezpečnostných, ekonomických, strategických (napr. preto, pretože elektriku do troleja si vieme vyrobiť aj pomocou Dunaja a Váhu, palivo do áut musíme dovážať) sa zhodneme všetci tu zhromaždení
2. Ja si myslím, že najlepšou cestou ako postaviť železničnú dopravu na nohy je ju rozvíjať a vytvárať možnosti aby si ju vyberalo za svoj spôsob dopravy čo najviac platiacich cestujúcich, tržby od nich stále tvoria veľkú časť nákladov dopravcu. A čím viac spojov a vyššie pohodlie tým väčšie tržby železnice budú mať a tým menej budú závislé od štátu a od rozmaru politikov. Čím pohodlnejšie vlaky v rámci štátom udržiavaného systému, tým menej dôvodov aby plne platiaci cestujúci obetovali veľkú časť svojich úspor/zadĺžili sa a šli si kúpiť auto. Ja osobne auto ešte nevlastním, radšej pôjdem vlakom, lebo je to pre mňa lacnejšie a tých pár tisíc ušetrenými eurami podporím ekonomiku inak
3. Vlaky zadarmo nepovažujem za moc šťastný nápad, keď už tak, pri zachovaní súčasnej tarify každému občanovi radšej treba dať poukážku napr. v hodnote 10E mesačne, ktorá bude použiteľná vo verejnej doprave, buď ju niekto použije na nákup štósu cestovných lístkov na MHD alebo na kúpu lístka na vlak alebo si tým dobije čipovú kartu v autobuse podľa vlastného výberu. Obyvateľ Sobraniec (okresu kde nie je železnica) tým zaplatí v autobuse. Každý si vyberie spôsob ktorý mu vyhovuje a zaplatí u dopravcu s ktorým je spokojný
4. To že nejaký autobus je súbežný s vlakom je problémom objednávateľa toho autobusového spoja
Ono to s tím prestupováním z vlaku na kolo v západní Evrope zase nevypadá tak optimisticky jak to píses. Takto pozitivne to snad vypadá v zemích kde jiz drív bylo jezdení na kole silne rozsíreno. Rozhodne se nedá generalizovat.
v mnohom sme povinní plniť európske záväzky a plniť záujmy bruselskej politiky, ktorej jedným z ťažiskových bodov je dlhodobá preferencia železničnej dopravy.
Az na to ze ta dlouhodobá preference tak nejak neobsahuje vlaky zadarmo.
Posprejované špinavé vlaky.. príbuda čoraz viac Eurofondových, ktoré sa po každom posprejovaní umyjú, nie sú ani nepekné, ani špinavé. Najviac nadávajú na koženkové špinavé vlaky tí, ktorí šli naposledy vlakom pred 20 rokmi z vojenčiny.
A len tak medzi rečou, zazobaný Švajčiar s tučným bankovým kontom si nemá problém sadnúť ani do "plesnivého" 40 ročného Schlierenu alebo električky s fuj hnusnými koženkovými sedačkami. Takže ten komplex národa, ktorého tradíciou bolo pasenie oviec je zjavne inde ako v koženkových špinavých Béčkach. A to, že tu tie vlaky sú špinavé a meškajú, je spôsobené znova len mentalitou národa, ktorého tradíciou bolo pasenie oviec.
Terajšia železnica je len vernou kópiou a presne odzkadľuje kondíciu štátu mentality a myslenia ľudí v tejto krajine. Takže ak aj ten neželezničiar nadáva na železnicu, nadáva v prvom rade sám na seba.
Poviem to na plné ústa.. áno.. ja radšej namiesto rozšírovania ciest, parkovísk a výstavby kruháču pred chalupou zaplatím zo svojich daní hoc aj tie vlaky zadarmo.
Opakujem ešte raz.. západ už pochopil, kde ten bezbrehý motorizmus dospel. Tu nejde o Fica, v mnohom sme povinní plniť európske záväzky a plniť záujmy bruselskej politiky, ktorej jedným z ťažiskových bodov je dlhodobá preferencia železničnej dopravy. A ja ako fanúšik želznice, ktorá je zároveň mojim chlebodárcom, mám ešte o dva dôvody viac, aby sa robilo niečo pre to, aby sa pozícia železničnej dopravy na Slovensku posilnila. Nemám problém so súkromníkom, pokiaľ to nie je vyslovene Jančura, ak "moju trať" vysúťaží a prevezme čestný súkromník, ktorý bude ochotný zobrať aj zamestnancov, budem bez problému jemu hovoriť pane.
Ale ako som písal.. hlavný problém tejto zdegenerovanej krajiny je, že tu je najväčší symbol pokroku, úspechu a vybíjania si svojich komplexov to, ak 18 ročný fagan alebo natupírovaná sikla, ktorej trčí slama z rozkroku, zaparkuje pred svojou zemľankou na trojkovom Hummeri alebo aspoň X6-ke.
Slovač, ktorej časť prispieva aj na vlakynety, je tak primitívna, že nepochopí, že ten Holanďan, Švéd alebo iný vyspelý Európan prestúpi z vlaku na bicykel nie preto, že ako doktor, právnik alebo menežer nemá dosť peňazí na to, aby zamachroval tým, že príde na aute dobre že nie do kancelárie a nechal kolegov závidieť, aké má auto.
Na debilný a primitívny národ bez vlastného rozumu treba iba debilné opatrenia, inak skončíme zle. Ale ak sa nebude nič robiť, skončíme ešte horšie.
Aha, tak pretože sme na železničnom fóre, tak máme povinne vzdychať nad cestovaním v špinavých a posprejovaných dobytčákoch (veď kto by to čistil), s neochotným personálom (čo by ešte ten blbý zlodejský substrát nechcel) a cestovným poriadkom, ktorý nápadne pripomína Balkán - najväčší problém železnice na Slovensku totiž je, že nie je zadarmo.
A to už akože nemôžu? Študenta alebo dôchodcu s trvalým pobytom v Stropkove nevpustia do rýchlika idúceho z Košíc do Bratislavy, či ako?
Normální clovek chápe jak to myslím. Ne kazdý student nebo duchodce ze Stropkova cestuje mezi Kosicemi a Bratislavou. Jedná se o diskriminaci lidí, kterí ve svém regionu mohou vlak vyuzívat jen omezene nebo vubec ne.
A ten príklad nahrazení prímého spojení cestou se dvema prestupy je absolutne proti logice dopravy.
Abychom si rozumeli: Ja jsem zcela jasne pro podporu verejné dopravy, vlaku i autobusu, jde o formu této podpory.
Opakujem ešte raz, ak sa SADKA konečne zobudí a prestane sa hrať na mučeníka, nasadí posilové spoje a začne zvážať ľudí k vlakom a od nich ak nie, diskriminuje sa sama.
Je to z jedné strany diskriminace autobusových dopravcu, ale já jsem mel predevsím na mysli diskriminaci cestujících kterí pouzívají autobusy a ne vlaky. Cestujicí nemuze za to co delá nebo nedelá SADKA.
tak ako zadarmo kŕmime automobilky, len aby tu ostali.
Ekonomice a konkrétne automobilovém prumyslu a jeho roli v hospodárství Slovenska evidentne vubec nerozumís. Jestli ty jiné argumenty/názor mají podobnou "argumentacní kvalitu" tak to je fakt síla.
A to už akože nemôžu? Študenta alebo dôchodcu s trvalým pobytom v Stropkove nevpustia do rýchlika idúceho z Košíc do Bratislavy, či ako?
Súhlasím s acellom, že zlyhali všetky možnosti spolupráce so SAD-kami, nuž ak tá železnica trpí hendikepom trebárs horšej dostupnosti zastávok, môže to byť regulérny spôsob ako ju zatraktívniť pre cestujúcich, ktorí doposiaľ na paralelných vlako-busových linkách uprednostnili autobus.
Zhrniem; dnes cestujem z obce A do ktorej nejazdí vlak do mesta B, kde síce vlak jazdí ale stanica je vzdialená od školy, polikliniky a podobne, tak jednoznačne pôjdem autobusom v celej trase. Ak bude vlak zadarmo, už môžem uvažovať, že z obce A pôjdem busom len do obce C, kde už vlak zastavuje, odtiaľ vlakom do mesta B zadarmo a odtiať MHD k tej škole alebo lekárovi.
Mínusom toho je zložitosť prepravy, predovšetkým potreba dvoch prestupov a dlhší čas prepravy, plusom to, že spolu s vlakom zadarmo ma to výjde lacnejšie.
Ak je niekto pri peniazoch a má na to, bude svojim trom školopovinným deťom naďalej platiť mesačníky na autobus v celej trase. Demokratické rozhodnutie, nič diskriminačné.
U nás skrátka ľudia nemajú v povahe zmýšľať tak, aby kombinovali rôzne druhy dopráv, u nás neparkuje pred železničnými stanicami 300 bicyklov ako na západe, kde pánko v obleku vystúpi z vlaku, presadne na bicykel a odvezie sa do svojho úradu...
Preto zvýhodnenie železničnej dopravy (nemyslím teraz tie otrepané vlaky zadarmo, ale aj cestovanie pracujúcich za 50 %) považujem v našich podmienkach za správne.
A že nás to bude veľa stáť? No sorry, ale koľko mňa ako daňovníka stojí neustále rozšírovanie ciest, prestavba križovatiek, budovanie nových parkovísk, neraz na úkor zelene, čo je dôsledkom stále intenzívnejšej individuálnej automobilovej dopravy, z ktorou sa boria na západe? Prečo ja toto musím platiť? Prečo aspoň v niečom sa nemôžme poučiť z chýb druhých a skúsiť to včas robiť inak?
Koľko nás stoja mladé ľudské životy vyhasnuté pri nehodách na preplnených cestách, za koľko si ceníme život umierajúceho človeka, ktorého nemôže zachrániť sanitka uviaznutá v zápche?
Mrzí ma len jedno.. sme na fóre priaznivcov železnice a hromadne tu kritizujeme akýkoľvek pokus o naplnenie vlakov a ich spoločenskú preferenciu pred cestnou dopravou. To "zadarmo", zvlášť v rozsahu akom to je, sa nepáči ani mne, ale na dačo to byť dobre môže. Počkajme a potom kritizujme. A hlavne, dívajme sa aj ďalej za špičku nosa.