Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
A keď už sme pri tom seminári. Ako by asi bola zodpovedaná otázka rýchlejšej jazdy pindíka na 180?
Milloss písal, že by sa využila len na krátkych nesúvislých úsekoch a nemalo by to teda cenu. Mám silné obavy, či to nie je argument ďalšej "legendy"... (čím ale nemyslím milossa)
Naozaj to tak vyzerá že niekto úmyselne vymýšla system ktorý fungovať nebude......Pritom by to bolo také jednoduché.....Samozrejme že by stačilo keby rušňovodič oznámil dispečerovi v danom úseku že prechádza na 160 km /h ,kedže sa jedná len o trať BA-TN .Ak niekto velmi chce tak mohla byť vypracovaná nejaká trasa pre imaginárny vlak kde by boli jasné tie skrátené jazdné časy.Ked sa vrátim do minulosti ked sme mali skrátené jazdné časy ktoré sa mali použivať pri meškaní tak kludne boli síce nelogické ale boli,automaticky sa s nimi počítalo....nikoho to neohrozilo...bezpečnosť nijako nenarušilo....Kolko sme mali os vlakov kde boli dva varianty pre klasickú súpravu,pre motorovú súpravu kde bola rozdielna rýchlosť a čuduj sa svete nikto neprotestoval že raz ide 80 a cez víkend 100.Myslím že aj dnes by malo stačiť vedieť že súprava je zložená pre rýchlosť 160 km/h a pri meškaní ide podla údajov pre rýchlosť 160 km/h.
Ale zase nezabudajme že daleko najjednoduchším riešením po tolkých rokoch by malo byť že vlaky by boli automaticky vždy radené a zostavené pre rýchlosť 160 km/h
Silne totiž pochybujem o tom, že ŽSR sú firma, ktorá s otvorenou náručou čaká tých, ktorí ju chcú reformovať.
...hlavne, že na R8xx sú radené Bpeery, ktoré by sa dali upraviť na bicykle vynechaním 1-2 fiktívnych oddielov. Na R8xx nikdy nebudú jazdiť 160, ani 140, krátko 120, väčšinu 80-100...
Jednoduchá matematika:
Rýchlosťou 120 vlak prejde kilometer za 30 sekúnd, 160-kou za 22,5 sek.
To si akože myslel tak, že traťovák ak vie že pôjde IC 160 tak v čase prechodu úsekom bude odstúpený z koľaje????? A bude ho poslušne čakať 20 minút lebo nejde a nejde, mešká??? Neverím!
Samozrejme to by ho musel vidieť na ten kilometer, ak bude hmla.....nemá tam čo robiť, aj pri oveľa nižšej rýchlosti by bol ohrozený.
To mu život nezachráni že tam tie hviezdičky nebudú.
A za ďalšie v dnešnej dobe nie je problém na to upozorniť toho traťováka vysielačkou. A nemusí to robiť výpravca/dispečer.
No a k tým priecestiam: ak mi prezradíš kde máme mechanické priecestie na trati kde sa na ŽSR jazdí viac ako 120 km/ tak zjem všetky písmenká na klávesnici
U nás na 160 tratiach je iba jedno priecestie a aj to by malo byť údajne onedlho zrtušené. Takže tento argument padá. A čo sa týka traťovákov, tak z vlastných skúseností viem, že vyrozumievanie prebieha celkom dobre a dostatočne z náskokom.
Môže tam byť aj 10 hviezdičiek ale pokial tam budú radiť tieto vozne tak zbohom 160. Treba ich nahradiť.
A v poslednom čase som si všimol že ich nasadzujú aj ako náhradu za iný. Tak sa v súprave nájdu aj 2/3
čítam to tu, a ako by klasik bol povedal, laik to ajtak nepochopí.
Nechápem.
Načo sa stavia a modernizuje, keď sa to nevyužíva, využíva minimálne alebo mimoriadne.
R6xx ide načas, tak OK. Ak nie, prečíslujeme na R116xx, a môže 160km/h. Prečo nemôže hned? Keď má k dobru minúty, ajtak nemôže skôr zo stanice.
Preto, hlavne tratovakovi napisem, cim viac bude vo firme ludi co chcu nieco zmenit, tym budu minimalne lepsie, alebo rozumnejsie vysledky. Ale ked ficim, tak ficim...od noveho GVD mozno aj na Fixinele
mikulik: Náskok pred pomalými jazdami sme si zvykli robiť. Zažil som prípad, že som išiel 3 min s náskokom a v žst pred pomalou, ktorá bola dosť dlhá, ma pán kolega pustil odbočkou, údajne preto, že idem skoro aby ma pribrzdil.
ale to by som chcel asi uz naozaj privela