Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Jediné, kde by sa experiment žiadal, a to čo najskor, je skúšobný úsek na 120. Aby sa vedelo, ako sa trať pri 200 skutočne chová a či to, čo výrobcovia materiálov deklarujú je naozaj pravda. Lebo asi sa koli tomu nezačnú kupovať výhybky, podvaly a čo ja viem čo ešte všetko z Nemecka/Rakúska/Číny ...
Lenže to by zase niekto musel mať vozidlá na 200. Ale aj to by sa dalo pošetriť, ak by bol ozajstný záujem o pokrok...
Studia na IV. koridore sa robi v jednom variante aj na 200km/h. Za dalsie si treba uvedomit ze ZSR v takych velkych projektov urobi to co schvali, navrhn, oddobri, alebo ine ksefty za tym ma MVDRR. ZSR nevlastni trate, ta len spravuje majetok MVDRR - statu. Je mozne ze nakoniec sa ta trat sa bude fakt realizovat na 200km/h a je mozne aj to ze studia na 200 sa robi iba preto ze niekto chce len dokazat ze neda še. Je za tým niekolko ludi ktori chcu 200 a je za tym niekolko ludi ktori hladaju dovody preco nie.
Placte dalej, toto nam treba, toto nam pomoze
- ked sa bude robit zvrsok fungel-novy na rovine a je realna (technologicka) moznost(povinnost) tam mat ETCS L2 tak nechapem preco NIE jedine ma napada "lebo sato takto nikdy nerobilo" ale do s takymto myslenim.
vsetko jazdit 200 nebude ani 1/3 nie, mozno a iba 4 ECa a 6 zlte ICa BA-BB do dna. a keby vsetko malo aj vaty , ale v pripade meskania preco NIE?????? sak tam je rovina uz od Adama a Evy.
- vo svete sa jazdi 300-350 po sinach a v pohode
- normy ( a skusenosti) na 200ku existuju 60 rokov
- z ciech na tu poslu masinu na 200, vagony na 200, ZZ na 200 a my sa budeme "terigat" 160 ze aki pokrokovi frajeri.
Prva taka bola v roku cca 1965 +/- autobus. Munchen - Augsburg.
Ze by kvoli tomu stavali novu trat? No, precital som toho dost, ale nikde nic take nepisali. Detto, co som uz zazil na vlastnej kozi: Donauworth - Augsburg,
Hannover - Hamburg....
OBB ma trat na 200km/h medzi Linz a Wels s nemeckym zabezpecovacom LZB.
Tiez nic nove nepostavili.
Nova westbahn (Wien - St. Polten - Linz) a nova Inntalbahn boli postavene hlavne preto, ze stara trat kapacitne nestihala a zvysenie rychlosti na 200km/h nebolo mozne hlavne pre smerove pomery. Navyse trat cez Wienerwald je natolko v oblukoch a stupaniach, ze nepripusta vyssiu rychlost ako 80km/h.
Nieco som sa po tom starom westbahne nacestoval, takze trosku prehlad mam.
-usek BA-NZ riesit ako Sustavu Automatickych Hradiel (s niekolkymi oddielmi AH medzi dopravnami) , pripustam, ze by tych oddielov MOZNO stacilo aj menej ako pri AB (kde je dlzka dana aj "zarucenym" prenosom navesti oproti masine). je dost pravdepodobne ze niektore stanicky "sublimuju", takze sa medzi stanicne useky este predlzia oproti sucasnemu stavu.
- som "nahodil" myslienku ze az za NZ (po odpojeni trati na BB a KM) by stacil aj obycajne AH.
======> mas pravdu ze ak by tam "bachli" AH, tak sa ani sucasny grafikon neda vyjazdit aj keby 200ka bola povolena (osobakom prd platna). nehovoriac o mimoriadnostiach ci pripadnych dalsich sukromnikov.
A modernizácie trate 130 na 200km/h sa asi nedożijem, hoci hodlám žiť ešte ďalßích 40 rokov.
-> nezadrzatelne.
Akurat sa divim, ze trat, kde jazdia EC je stale na pokraji zaujmu, hoci je prvym adeptom na rychlost 200km/h. Kedze povazske koryto sa riesi len na 160km/h (aj ked miestami by ta 200km/h sla), vagony a masiny sa kupuju/renovuju na 140 az 160km/h, tak skutocnym adeptom je trat Sturovo-Kuty.
Kiez by som sa mylil a ZSR by zacali konecne aj komplexne rozmyslat (v horizonte desatroci dopredu.)
-hned s ETCS L2 - koli 200km/h (prevadzka aj udrzba by mohla byt pre ZSR lacnejsia ako AB s KO). cas ked gorily na EC dojazdia sa blizi a asi 380-ky nastupia.
Zial dost casto aj politici su naladeni na rovnaky ton, a odrazu zdravy sedliacky rozum sa dostane do pozadia, a clovek sa stane nepriatelom, ked polozi uplne primitivnu, avsak logicku otázku - napr. Ako sa dá odtiahnut najnovsia elektricka v pripade poruchy ci havárie, ked nemá ziadny odtahovaci mechanizmus (t.j. Hák) a znacna cast prednej karosérie je z plastu. Vyrobca taky scenar apriori vyluci, ze to sa nemoze stat, a nedovoli otázku zaprotokolvat...
Moji rodičia mi kupovali BTTB od mojich 8.rokov. Keď otec opravoval rádiá, telky a nevjemešte čo, s bratom sme viseli na ňom. Potom prišlo Neprašovo Napájani, istenie...., ďalej knihy Elektroakustika do kapsy, Elektronické obvodové prvky s 1000 strán. Okrem železníc, moje ďalšie obľúbené hračky boli: nepájivé kontaktné pole, el.gitara a futbalová lopta.
Som vďačný Bohu, že moje detstvo sa nieslo v tomto duchu.
Vyplata bola vtedy okolo tisicky.
Takze pomerovo to az tak nezdrazelo. Zdrazelo kopu inych veci a daleko viac.
Ine zas pomerovo znacne zlacneli...
Z ineho sudka: Ked som bol mladeznik, elektronicke suciastky boli znacne nedostupne. Zhanali sa po celej republike. A casto aj roky. A bastlilo sa odusu.
Dnes tie suciastky stoja bagatel (teda od cias socializmu nezdrazeli). Mame internetove obchody, suciastky mi donesu az pod nos. Dostat cokolvek (ziadne embargo uz nie je). A NEBASTLI SA!
Holt virtualne zabavky vytlacaju tie tvorive zabavky... Na skodu, pretoze dnesna mlad je aj vedomostne tym padom kdesi daleko za nasou generaciou.
Vidim to aj na mladsich kolegoch. (Cest vynimkam...)
Nie kazdy si to moze dovolit, ale ked ma niekto na tablet, drahy mobil, prehravac, televiziu (samozrejme hi tech), tak ma aj na drahu hracku pre dieta.
Argument (nie zrovna zle situovana rodina), ze do takej drahej hracky neinvestuju, ma sokoval.
Ale nech uz je ako je, aj papier a noznice mozu byt kreativna hracka. Len sa s tym dietatom musi dakto hrat a nema sa vo vecernych hodinach s dietatom presusat po nakupnych centrach....
A partia dokaze tiez vela. Je malo deti, co odolaju okoliu a budu si budovat svoje zaujmy, ked ich okolie nepodporuje...
Zial, vidim, co robia dnesni rodicia. Tu je ta chyba.... Casto si hovorim, naco maju deti, ked sa im venuju len minimalne. Ked vidim, ze je lahsie dat 4r. decku mobilny telefon s nejakou hrou - strielackou., aby bolo chvilu potichu, lebo rodic ma "dolezite" na pracu....
Všetci čo vyjadria názor a nečušia ako voš pod chrastou, nečakajú ako to dopadne? Opäť máme na niečo "tajomné" čakať, aby sme sa potom dozvedeli ono "neda še"?