Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Vedla v polonemeckom state kazda kraboia co moze ist 140km/h ide, ked 160km/h , ide. Tu moze ist 140 resp. 160 km/h tak si to prdka 120 km/h lebo nahodou by zeleznicna doprava bola o nieco atraktivnejsia ako autoomobilova.
Preco by mala existovat nejaka dopravna politika statu, v ktorej by bol zakomponovany cieleny rozvoj dopravnej infrastruktury a prepravy na zeleznici?
A ad blud okolo tratovakov a ich vyrozumeniu. Nech niekto nieje smiesny, na koridore sa kazdy vlak musi identifikovat , sak sa tam nejazdi hala bala !!! Naco je tak dispecer , sak snad v tej klimatizovanej budke s monitormi vedia kde sa vlak nachadza ...
To vyrozumievanie tratovakov je blud, ktory nema logicky zaklad. Je to len vyhovorka...
Snádˇsi nemyslíš, že si tu vlaky jazdia len tak mirnix-tirnix podľa potreby.
Tak to by bol už vážne úlet. Keď už, tak v takejto rovine sa ozaj nemožeme baviť. Tá 200 musí byť zavedená systematicky, pre konkrétne vlaky (napr. IC). Ťažko 6xx niekedy splnia podmienku súpravy na 200... SK koridor má oproti tomu CZ ešte aj tú výhodu, že po ňom v podstate nič nejazdí a tak by sa tam neplietla pomalá vrstva...
Hoci nie som zástanca pendolína, tak vhodný komplot s ČD, ktoré pre pindíkov aj tak nemajú rozumné využitie ... a ani rýchlostné prepady by zrazu tak nevadili...
asi tu som uleteny blbec, snilko a pre bezpecakov aj nebezpecny , ale ak to zvrsok dovoluje, TV tiez, ETCS L2 vpohode zabezpeci (online prenos, zabrz. vzdialenosti), siroko daleko volno po dohode s disp. PRECO NIE
K švajcu - tam na to išli s rozumom, stanovili si nejaký cieľ, povedzme cieľový GVD, čo je ale úplne niečo iné ako Kubáčkov cieľový GVD, a keď im vyšlo, že na to, aby medzi uzlami dosiahli požadovaných 30 min potrebujú trať na 200, tak ju tam postavili. Keď im vyšlo, že im stačí 160, tak tam 200 necpali.
Ja sa pýtam, znovu a znovu dokola jak kafemlejnek - ak má byť na SVK 160 cieľový stav, prečo sa robí koridor tak ako sa robí? Keď už tam nie sú priecestia, hrany pri priebežných koľajách, prečo sa tam nedá rovno 200? Lebo je tu stále tieň superlokomotívy "GORILA"?
Čo sa zvršku týka - lepší už nebude. Výrobcovia materiálov sa dušujú, že podvaly, koľajnice aj výhybky 200 znesú. Len to ešte nikto nikde nijak poriadne neodskúšal...
P.S. - a možno to nie je gorilou, ale možno by to bolo aj nebezpečné...
Tie otazky musia riesit ceruzkou ( s pocitacmi), ak je co vozit a je vyhodne jazdit rychlejsie, treba budovat vysokorychlostne trate, ak niet co vozit, niet s cim a spolocnost nechce do toho vrázat miliardy tak nebudu vysokorychlostne trate.
Vsade inde prebiehaju dost váznejsie rekonstrukcie zeleznic ( stanic, miestnych drah atd), ktore daleko nie su tak v centre pozornosti. Su to primestske trate a trate ktore navázaju na vysokorychlostne trate. To vidiet vsade v celej Europe, 30-50 km dlhe lokálky su plne automatizovane, bez obsluhy na celej dlzke a modernymi malymi supravami. To je podla mna o mnoho dolezitejsie a ludom skutocne prinasa uzitok, ak garantovane dostanu denne do prace, do skoly atd. v akceptovatelnom case a nesedeli hodiny zbytocne v autach a v zapchach na primestkych dialniciach a mali kde dat auta, kym pracuju alebo su v skole.
Tam totiz omnoho viac casu znamena zvysenie cestovnej rychlosti z 20-30km/h na 50-60km/h. Napr. Keby zo Samorina do Blavy cesta trvala vlakom ~20 min (20 km) nikto by nesiel autom a stracal denne hodiny casu v zapchach na cestach.
prave som v spominanej krajine, ani stopy nie su po vysokotychlostnych tratiach okrem novych tunelov pod Alpami a zopar usekmi, ktore k nim vedu a sluzia hlavne pre tranzitnu prepravu (Svajciari v prvom rade ziju z tranzitu, de facto v celej Europe len 3 zeleznicne trate prechadzaju Alpami, z nich su dve prave vo Svajciarsku!) Obe trate dostali, (alebo prave dokoncia cez Gotthard) uplne nove rekordne tunely, co ani financne ani technicky nie je sranda - novy Gotthard tunel je okolo 50km dlhy!
V kazdej tej krajine dost casto len z prestizu vybuduju jednu dve linie na 200 km/h - napr. Rakusania Westbahn (ktoru este Hitler zacal!!!!) v dlzke nieco nad 150km a je koniec. Tym vyvesia tabulu, ze maju vysokorychlostnu trat -- a hlboko mlcia o tom, ze aké nerentabilne to je (teraz uz stavaju k nej paralelnu pre nákladnu dopravu a nie na 200km/h).
Dost priznacne je prave Westbahn v Rakusku. Pocas 2. Sv vojny, Nemci ju vyrovnali aby mohli jazdit vtedajsimi vysokymi rychlostami. ( prakticky to bolo to co sa deje u nas pod zástitou upravy koridorov). Cela trat okrem viedenskeho konca je viacmenej v rovine popri Dunaja. V takom stave bola vhodna na 160 km/h. Aby z nej urobili >200km/h trat museli postavit cca 7 tunelov ( okrem viedenskeho tunela pod Wienerwald), cca 50 km (1/3!) museli postavit uplne inde - nova trasa okolo Melku a teraz este musia oddelit pomalu nákladnu dopravu od vysokorychlostnej trati.
Aby koniec koncov ziskal cestujuci (vzdy sa tym uhánaju na celom svete) 15-20 minut na dlzke 300 km, cestovna rychlost je 100 km/h!
ÖBB pre tu sramdu este museli nechat vyvinut novu vysokorychlostnu supravu (RJ), lokomotivy Taurus a Westbahn objednat Stadlera. Ostatne osobne vagony nasadene na 200km/h dostali dost nákladne upravy (brzdny system atd) a takmer bez vynimky su nasadene v tranzitnej prerave do Nemecka, alebo su priamo nemecke (supravy ICE). Trat ma dvojitu zabezpecovacku - system z Nemecka ( kablami medzi kolajnicami) a ETCS.
Porozmyslaj, ktore z hore uvedenych podmienok by mohli platit na niektoru trat ZSR?
Nase male krajiny.... Toz mi vysvetli, preco je to teda vhodne pre este mensie krajiny? Take Svajciarsko je v zasade odlisne iba v tom, ze ma penazi dost.
Inak sa tam zastavuje u kazdej vrby. Napriek tomu maju trate na 200km/h,
buduju tunely na cca 250km/h.....
V Cesku uvazuju o 200km/h.....
Po slovensky, aj ked na to teraz nemam, uvazovat o tom musim. Nerobim to pre seba a teraz, ale v buducnosti pre svoje deti.
Inak povedane, ak by stavitelia zeleznic v 19. a zaciatkom 20. storocia takto uvazovali, tak by sme tu ziadne poriadne zeleznice nemali....
Nase male krajiny so stanicami a zastávkami pri kazdej vrbe nie su vobec vhodné na rychlosti nad 160km/h. Rychlosti nad 160km/h vyzaduju dalsie nárocne investicie a aj energeticka nárocnost je enormná, o vozidlách uz ani nehovoriac - po slovensky nezaplatitelna.
kolko by mohol garfield (pindo) ist na hotovom kor. (obluky, TV,...) -???? ZZ a zabr. vzdial. neries to poriesi asi az ETCS L2.
Moja (uletena) predstava: po dokonceni useku BA - ZA, popri(pred) spracovavani podkladov pre doinstalovanie a naviazanie ETCS L2 na ZZ, prejdu projektanti s niekym zo ZSR cely usek v projektoch a vytipuju miesta kde by sa dalo (zmysluplne) zvysit rychlost nad 160 a na kolko . pre klasiku, pre novsie vozne, pre pinda. Zapracovat to do novych oficialnych tratovach tabuliek.......vdaka L2-ke nebude treba dorabat balizy. Nechat na dopravcovy ako bude chciet tychlo jazdit- suhlasim ze R nad 160 nam nehrozia 10-20 rokov, ale 2,3,4 pary ICciek by mohlo nad 160 jazdit (nasli by sa supravy, masiny, aj by to malo zmysel pre celkovy cas) - do predpisov zapracovat moznost kratit casy ak suprava na to ma po odsuhlaseni disp(teda nech im fira nerobi svojvolne tipovaciu sutaz kedy dorazi).
Aj ked zlteho pana nemusim, ked uz ma garfirlda, (casom aj) vozne nad 160, preco mu to neumoznit........nejde mi o neho , ale o ludi ktori zabiju X hodin zivota vo vlaku. V ZSSK zatial nehrozi lebo opica, mooooookzno ak by nakupili 380-ky co bol vypisany ten tender by sa rozhybali na IC.