Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Mimochodom, má niekto info ako je to s tým Hričovom? Údajne je tam v mieste terajšej lávky ponad stanicu vedľa potoka vytýčený podchod (v projekte nebol)
Účel modernizácie uzla Žilina je dosiahnutie parametrov TSI, dohôd AGC a AGTC a to v rámci prebiehajúcej modernizácie koridoru č. Va, ktorého súčasťou je uzol Žilina
Najväčšie zmeny v ŽST:
ŽST Žilina zriaďovacia stanica – zmena pôvodnej zriaďovacej stanice na odbočku smer Čadca a zastávku pre vlaky osobnej dopravy s vybudovaním nástupísk.
ŽST Žilina – stanica bude určená pre osobnú dopravu (Žilina osobná stanica), v nákladnej doprave v stanici len obsluha vlečiek a opravovne vozňov;
ŽST Žilina-Teplička – táto časť uzla Žilina je zmodernizovaná, predpokladáme menšie úpravy v tranzitnej skupine a napojenie vznikajúceho TIP;
ŽST Varín – vybudovanie krajných nástupísk pri hlavných staničných koľajách.
Ktorý variant bude zrejme vybraný a na akú rýchlosť bude navrhnutý?
Pre modernizáciu bude vybraný pravdepodobne nasledujúci variant s rýchlosťami:
Žilina predmestie - Žilina osobná stanica v = 120 km/h.
Žilina osobná stanica – Varín v = 160 km/h.
Budatínska spojka v = 60 km/h.
Odbočka Budatín – Žilina osobná stanica v = 60 km/h.
2. V akom poradí sa bude realizovať ďalšia modernizácia jednotlivých úsekov na koridoroch (PU-PB, LM-PP atď.).
Do roku 2020 je v pláne zmodernizovať úsek Púchov – Považská Bystrica. Úseky na koridore Liptovský Mikuláš – Poprad-Tatry sú zaradené do zásobníka OPII 2014-2020 .
3. V minulosti bolo hovorené o zmene trakcie z jednosmernej na striedavú na tratiach 125, 127, príp. 129. V akom štádiu je táto zmena? Pri modernizácii trate Púchov-Žilina ostane jednosmerná sústava alebo sa zmení na obojsmernú?
Výhľadové časové horizonty zmeny trakcie z jednosmernej na striedavú sú nasledovné:
2015: ŽST Púchov,
2017: Púchov – Lúky pod Makytou št. hr.,
2022: Púchov – Žilina /mimo/,
2025: Odbočka Potok – Varín/Žilina-Teplička – Žilina - Čadca št. hr./Skalité št. hr.
No, ved Cifer a Jur som mal z tych malych nacestnych stanic najradsej.
Ziadne brzdenie, ziadna 100vka......
Moj najoblubenejsi usek na ceste do Bratislavy bol z Trnavy po Racu.
To sa mi vecer spalo najlepsie, ani sa mi v Blave vystupovat nechcelo....
V opacnom smere ma najviac rozculoval preprah v Ziline (kedze 363-jek nebolo dostatok). Par minut pred cielom a preprah.
No uplne na zaciatku el. prevadzky sa prepriahalo v Puchove z/na 363.
350 vtedy brazdili Vysocinu cez Havl. Brod a na kosicku trat zavitali v extremne vynimocnych pripadoch...
V Brunovciach sa nakladala repa na vagóny ešte po roku 2005, na kamióny sa nakladala naposledy pred mesiacom...
Nástupištia sú navrhnuté tak ako keby ich navrhoval statik inžinierskych stavieb - bez štipku architektonického cítenia...
To som Ta musel vidavat na perone....
Len v tej 100-ke to bolo velmi kratko... Ba, nemal Jur po elektrifikacii vyhybky na 120km/h?
Lebo som si uvedomil, ze v 1989 uz dvojca T478.4 rychliky netahalo...
Tak to ja si pamatam Brunovce, kde sa nakladala repa..... Ovsem, bolo to koncom rokov 80-tych a zaciatkom 90-tych.
A pamatam si Piestany, Nove Mesto a Leopoldov pred zohyzdenim....
Tie priserne nastupistia, ktore tie stanice totalne zohyzdili, to navrhoval asi nejaky super expert, ktoreho esteticke citenie je na urovni hupacieho konika...