Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Čo som mohol som pustil. O čom by sme tu diskutovali o rok, keby som hneď všetko vykecal?
Nechajte sa prekvapiť. Ja sa tiež nechám, ako to nakoniec pri zhodnotení všetkých parametrov dopadne.
Len ešte poviem, že vysoko postavený zástupca švajčiarskych železníc (Slovák z Bratislavy, čo odišiel za lepším) nám svojho času v Berne prednášal o projekte Bahn 2000. V skratke - vo Švajci k problému pristúpili inak: Stanovili si taktový grafikon pre celú sieť a potrebné jazdné doby medzi stanicami a na základe toho vyprojektovali (alebo aj nie) nové trate, aby splnili časový interval. Niekde na 200, niekde na 120.... Zaujímavá filozofia. Najprv bola teda veľmi dobre prepracovaná koncepcia (železnicami) a až potom sa robili zadania pre projektantov. V SR je to naopak. Presnejšie povedané, spolu s projektom stavby robíme pre ŽSR aj (väčšinou bezplatne) koncepciu.
A teraz ma zamestnanci ŽSR prídu zastreliť :) Teda tí ješitnejší.
Šťastný a veselý ... 2015.
Čo som mohol som pustil. O čom by sme tu diskutovali o rok, keby som hneď všetko vykecal?
Nechajte sa prekvapiť. Ja sa tiež nechám, ako to nakoniec pri zhodnotení všetkých parametrov dopadne.
Len ešte poviem, že vysoko postavený zástupca švajčiarskych železníc (Slovák z Bratislavy, čo odišiel za lepším) nám svojho času v Berne prednášal o projekte Bahn 2000. V skratke - vo Švajci k problému pristúpili inak: Stanovili si taktový grafikon pre celú sieť a potrebné jazdné doby medzi stanicami a na základe toho vyprojektovali (alebo aj nie) nové trate, aby splnili časový interval. Niekde na 200, niekde na 120.... Zaujímavá filozofia. Najprv bola teda veľmi dobre prepracovaná koncepcia (železnicami) a až potom sa robili zadania pre projektantov. V SR je to naopak. Presnejšie povedané, spolu s projektom stavby robíme pre ŽSR aj (väčšinou bezplatne) koncepciu.
A teraz ma zamestnanci ŽSR prídu zastreliť :) Teda tí ješitnejší.
Šťastný a veselý ... 2015.
Takáto štúdia (seriózna) mala byť urobená pred 15 rokmi, ale vtedy si MDVRR myslelo, že netreba...
Teraz si EÚ vydupalo poskytnutie EU fondov na stavby ZA - KE spracovaním štúdie realizovateľnosti.
Takže všetky tu prezentované názory, čo bude medzi ZA a KE, Varínom a Vrútkami atd. sú nepodložené. Každý úsek sa spracováva pre 4 základné koncepčné varianty - existujúca trasa, trasa do 120 (väčšinou sa kryje s existujúcou), do 140, do 160 a niekde aj do 200. Pre každé rýchlostné pásmo môže existovať (aj existuje) viac trás. Napr. úsek LM - RK má do 160 km/h 4 varianty trasovania (trasoval som ich).
Z tohto veľkého balíka sa na základe nákladov, dopravnej technológie, makroekonomiky atd. vyberie optimálny, menší balík variantov do finálneho zhodnotenia. Nie je vylúčené, že sa potvrdia už vyprojektované trasy v úseku KE - LM ako najlepšie. Na všetko dozerá JASPERS - agentúra dosadená EÚ. Ešte zostáva práca na niekoľko mesiacov.
Takto to je.
1- je po GO trate, zivotnost mozno do 10 rokov(neaky ten obluk bude teba vymenit aj skor)
2-ak modernizacia na zasadne vacsiu Vmax, tak jedine nova trasa a fungel nove tunely=veeeeeela penazi za ktore porobis niekolko nasobne viac km na rovine (aj ked ozajstna rovina sa nam minula pod Puchovom)
3-koridorizacia bude asi (koli bodu 2) pokracovat od Vrutok po Kralovany. potom po RK nic (lebo tunely).
- snad sa nieco zacne aj od Kosic.......teda hlavne tie Kosice a ich ZZ (to som uz v risi snov)
O modernizácii/koridorizácii Varín Vrútky fundovaný názor tu:
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=230395&kat=7&najdi=726420&n#726420
Úrovňové priecestia sú tam vari len dve - jedno v obvode Vrútok, druhé čiste pre chodcov vo Varíne.