Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Lenže to predpokladá, že nejaké noé rušne budú! Keď štát vyvalí prachy na koridor s ETCS, prečo už nevyvalí prachy na nové rušne s tým ETCS? Alebo naozaj očakávaš, že sem nabehne súkromník, čo si nakúpi nové rušne na 160 s ETCS a začne jazdiť na IC a 6xx? 350 už mali ísť na výkony, kde to ETCS nepotrebujú...
A tak isto sa moze divat nejaky dopravca na to, ze preco ho nutime namontovat narodny zabezpecovac, ked on chce po koridore z Polska do Rakuska a je vybaveny ETCS.... Len preto, ze mame bordel na trati.
Apropos, ako som pisal, v Svajci dojde aj na tie lokalne motoraky.... Casom....
Ale ked daky rusen jazdi hore dole po tranzitnych koridoroch, tak bez ETCS by ani nemal byt schvaleny...
Ved tak to aj Rakusak spravil.... Tam, kde je ETCS nepusti masinu bez ETCS.
Nemec sa storcoval, ze ma LZB a ETCS nebude budovat. Holt, kapituloval a pripustil, ze na tranzitnych koridoroch to predsa len bude musiet spravit.
ale ty si dole napísal že by si každého nútil to ETCS aj využívať
tak preto som napísal ja , že ako by bolo tebe keby ťa niekto nútil....
eur ,a ty prejdeš po koritore len pár kilometrov max 50km/h, tak by si asi rýchlo skončil,
To vsak nie je chyba ETCS, ale ZSR.
V horizonte 20 rokov si vsak ani sukromnik uz zjavne nekupi lokomotivu bez ETCS. Iba ak na vlecku...
mne ide len o to ,že keby si bol súkromník a niekto ťa núti vrážať do ETCS za miliony
eur ,a ty prejdeš po koritore len pár kilometrov max 50km/h, tak by si asi rýchlo skončil,
nech do ETCS vráža ten čo chce chodť 160 a viac
A co sa tyka montovania ETCS do nasich muzealnych lokomotiv....
Ak chceme jazdit aspon trosku s tym, co mame viac ako 120km/h jednomuzne (ha, aj tu sa zmenil predpis, byvalo len 100km/h), tak nam nezostava nic ine, ako to milionove ETCS namontovat do masin 350, 362, 361... Ine na viac ako 120km/h aj tak nemame...
A nove s Vmax 160 a viac -> bez ETCS nekupovat....
ZSSK ja zatial jediny podnik, co jazdi osobnu dopravu s Vmax 160km/h,
tak by mu stat mal na to prispiet.
Apropos, Svajciari sa rozhodli pre ETCS s casovym horizontom 20 rokov s tym, ze malym sukromnym spolocnostiam prispeju zo statneho na dovybavenie lokomotiv.
Opat - stare nechat tak, ako su, tie, co maju perspektivu prezit dalsich 20 rokov, dovybavit, nove bez ETCS nekupovat.
To blbe ETCS bolo vymyslene za tym ucelom, aby sa odburali narodne systemy.
S tym si dovolim suhlasit, narodne systemy treba do buducna odburat.
Ze sa nevymyslelo daco ine? To je asi otazka na niekoho ineho.
Ze sa u nas nespravil na reko trati ani ten hlupy autoblok tak, ako v Cesku, ma sice sokovalo, ale s ohladom na buducnost by to zas bolo iba docasne riesenie.
Jedine slusne riesenie by bolo, spravit to tak ako v Rakusku, kde je PZB a paralelne k tomu ETCS L1 alebo L2.
Ak uz budujem koridor (oprava ci novostavba), nebodaj to spolufinancuje EU, tak je zakladna poziadavka, aby tam mohli jazdit masiny akehokolvek dopravcu v Europe. Urcite je jednoduchsie masinu vybavit ETCS, ako 14 roznymi systemami, co sa v Europe pouzivaju.
tak na NOVOSTAVBÁCH s nejakým - (hocijakým moderným) -
zabezpečovačom som aj ja zato aby tam chodili vlaky s týmto zabezpečovačom...
ale nemôžeš niekoho nútiť na reko trati - aj ked s ETCS- aby každý vrážal do vlakov miliony
na blbé ETCS ,zato že náš "správca infraštruktúry" sa takto rozhodol a namontoval ho tam.
jedine ak by mi ho správca infra zaplatil...
To, ze sa zakupili 2 ks 381 som povazoval a povazujem za skvely zart v podani ZSSK. Keby ich kupili 20ks, bral by som to vazne. Zatial je to vsak atrakcia na pobavenie publika.
A esusy? Tych je aspon trosku viac, akurat nejazdia po takych tratiach, kde by mohli vyuzit to, co v nich je.
Nehovoriac o tom, ze v Cesku jazdia uz aj ine elektricke jednotky urcene na menej vytazene spoje a u nas.... My radsej spravime morozmrda. Radsej sa nebudem rozculovat.
A ked sme uz kupili 381, preco sa neprehana s tou poschodovou hlinikovou nadobou s nejakym zrychlenym vlakom medzi BA a ZA, aby to vyuzilo ETCS a povolenu rychlost 160km/h??????????
A rychliky jazdia 120.... Lebo sa niekto mudry tak hlupo rozhodol....
Rakusak, Nemec, Svajciar.... Vsetci taki uz maju trate na 160km/h, vo vacsine s bodovym zabezpecovacom, Talian mozno aj s liniovym...
To, co my budujeme ako koridor, je standard uz cca 40 rokov.
Akurat my sme nikdy nemali PZB ani podobnu hracku, nas autoblok od AZD, inak pajcovany americky Westinghouse moralne stary 60 rokov sme mali iba kde-tu.
Nas slavny koridor BA-ZA az na kusok po Sv. Jur a od Puchova po ZA nikde nemal ani ten autoblok.
Takze, ak tu trat budujeme s ETCS, tak by som ho aj nutil pouzivat. Vsetky novsie vozidla a aj tie hlupe 361, 362 a 350.... A nove stroje bez vynimky.
Esusy, 381.... Ja za to nemozem, ze ich je smiesny pocet....
Za to, ze ku nam nemoze z nejakych (opat podla mna hlupych) dovodov taurus,
pripadne vectron, nemozem.
Teraz cosi bastlime, tvarime sa, ze koridor. V Cesku tiez nemaju principialne novostavby, ale rekonstruovane trate. Jazdia 160 na novsej verzii autobloku a uz maju na casti reko trate aj ETCS L2.
.....Rakusak na novostavby trati nepusti vlak s nefunkcnym alebo.....
a kde sú tu NOVOSTAVBY TRATí....?
A kde máš rovnaké ETCS?
Ono to nie je o hardware.... To musi byt celoeuropsky kompatibilne, aj ked je to od roznych vyrobcov.
Ale L1 je prudko narodne zavisly. Takze je to o softwarovom vybaveni.
V roznych verziach SW je ten pes zakopany... A ze kazdy SW ma svoje chyby, muchy a kym sa odladi, trva to dlho.
Ale nie je to dovod na apriori odmietanie.
Uz roky kupis zastrcky, ktore funguju v skoro celej Europe. Okrem Svajciarska a Velkej Britanie...
Suhlasim, radsej jeden poriadny system ako 10 provizorii. ETCS je, podla toho, co citam kde kade, uz vcelku zabehnuty system, dokonca na novych VRT uvazovany v mnohych statoch ako jedniny prespektivny...
Co vsak povazujem za totalnu hlupost a zasadnu chybu v mysleni, ze vozidla s Vmax 100km/h nepotrebuju zabezpecovac. Chore myslenie.
Povedal by som, na masinach, ktore dozivaju, nechajme to tak. Na vsetkych novych masinach a vsetkych rekonstruovanych masinach pozadujme ETCS, pripadne pripravu na ETCS.
Na koridoroch, kde ETCS je, zakaz vjazdu novym a rekonstruovanym masinam
bez ETCS bez vynimky.
Ono to nie je o rychlosti, ale o bezpecnosti. Ale to, co tu nateraz mame, je totalne chory stav podporovany donekonecna.
Apropos, Rakusak na novostavby trati nepusti vlak s nefunkcnym alebo nezabudovanym ETCS. Po mnohych protestoch (obyvatelstva na temu hluk) mozu v novych tuneloch jazdit nakladne vlaky vybavene PZB iba v noci, ked nejazdia osobne vlaky. To je jedina vynimka z ETCS, aj ked trat je vybavena oboma systemami.