Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Socialne poistenie a vsetky odvody - to mame slovenske.
Neda sa ani len trochu porovnanat rakusky socialny system s nasim. Ten nas je mimoriadne nesocialny. Zial, napriek tomu, ze miesto vykonu prace mavam X-dni do roka v Rakusku, vynimocne aj inde vo svete, z hladiska toho, co sa ma tyka, som na tom tak isto ako Ty.
A co nechape nik, kto to na vlastnej kozi nezazil, skuste sa bavit s kolegami, zakaznikmi cely den v cudzej reci... A riesit odborne problemy v cudzej reci. A nie len po nemecky, ale casto aj po anglicky... Skuste v spominanych reciach skolit zakaznikov a kolegov. To je ina makacka na bednu ako v rodnom jazyku...
Ja sa nestazujem, mna to bavi (technika aj cudzie reci), ale rozculuju ma taki, co to nikdy nezazili a budu zavidiet, a mat blbe reci. Garantujem, ze by zdupkali po prvom tyzdni.
----------
Moznost odist do zahranicia natrvalo som mal pred 20 rokmi. Nevyuzil som ju, lebo tam nikdy nebudem doma. Rodinu a priatelov mam tu. Ale tym, ze sa pohybujem po svete a mam moznost vidiet aj ine, ten hnoj, co mame na Slovensku, mi zacina znacne vadit.
Dan zo mzdy platim na Slovensku a po novom budem mat dane delene medzi Slovensko a Rakusko, aj ked som zamestnany v slovenskej firme. Bude to este estrada.
Koniec koncov, okrem dani zo mzdy, platim aj spotrebne dane a dph, co su nemale sumy a to platim vzdy tam, kde sa prave vyskytujem. Vacsinou teda na Slovensku. (Nocujem doma, s vynimkou vacsich sluzobnych ciest.)
Tu v pohranici nie je problem dochadzat denne na miesto vykonu prace do cudziny...
Ma to jednu nevyhodu - musim zohladnovat rakuske aj slovenske zakony a predpisy, zakonnik prace vsak na mna plati slovensky detto vnutropodnikove predpisy. A, musim povedat, ze oproti tym rakuskym je to tu riadna pakaren a snaha vybabrat so zamestnancami, ako to len ide... Rakuski kolegovia iba nechapavo krutia hlavou. A to sme na tom na slovenske pomery velmi dobre.
Zhrnute dokopy - prenajata pracovna sila. So vsetkymi plusmi a minusmi.
Takým je vziať volebné právo málo.
Asi by som bol velmi neprijemy minister...
Ti, co slubuju drinu, upratovanie spiny, nikdy vsak zvoleni nebudu... To obcania nemaju radi... Radsej tak nesplnitelne sluby a (ne)socialne (ne)istoty.
Pravo pindat, ako spolumajitel a zivitel tejto masinerie si vsak osobujem, kym tu zijem a platim dane. Koniec koncov, (ne)socialne (ne)istoty si odskacem aj ja.
Iste, musi sa povedat aj to, za co to bolo zaplatene.
Vsak aj preto, ked som kupoval byt, daval som si rozpolozkovat naklady na pozadovanu stavebnu upravu.
Asi som to nemal robit, skoro ma porazilo. Za tu cenu to museli aj pozlatit.
Aby si tam polozkovali demontaz trubiek, ktore tam v case upravy este vobec neboli polozene. Aby za demolaciu jednej mikropriecky nauctovali tolko, kolko by stali 2 nove! A to este stavbyveduci mal nekonecny strach, aby sa to nedozvedeli ti chudaci robotnici, co to robili.
Teraz si to premietnite do rozmerov zeleznic, statnej spravy a porazi vas...
Toto je nase milovane Slovensko..... Toto tu neustale kritizujem.....
Preto by som rad ako obcan videl tie faktury, ktore, ako zakon kaze, maju byt viditelne a ktore sa vsetky firmy snazia utajit.
Nech vidia aj ti robotnici, ako ich firmy safaria...
Ked viem, za co platim, ze mi tam nik neuctuje svoje "bocne" vydaje, nefrflem...
S tym problem nemam....
Resp. ak by to niekto chcel brať ako vypovedajúce, tak okrem "A" musí povedať aj "B".
Tie ceny by boli vypovedajuce za istych okolnosti.
Na ilustraciu uvadzam hokejovy stadion v Bratislave, ktory rekonstruoval isty nemenovany pan (teda jeho firmy). Cena stadiona bola nakoniec navysena o 30 megaeuro. Kedze vedla nacierno vyrastol hotel Hilton, ktory staval ten isty nemenovany pan (potom ho predal a je v suchu), je uplne kazdemu jasne, kde zmizlo to navysenie.
Ak by sme sa pozreli na vsetkych, co maju s korytorizaciou nasich trati do cinenia, hned by bola cena vypovedna.... A ak sa to robi takym sposobom, ako sa stavaju bytove domy (kde sa skryte vady, chybajuca izolacia.... prejavuju po uplynuti zaruky), tak by som dotycnych verejne lamal v kolese na namesti...
Francuzi zasadne opravovali prvu LGV po 20 rokoch. U nas, podla toho, co vidim a citam, radsej nebudem komentovat....
http://www.asb.sk/inzinierske-stavby/tunely/tunel-velka-fatra-ako-vyjst-zo-slepej-ulicky
Daval som si dokopy plusy a minusy, Zvazoval som aj moznost hladat zamestnanie v Rakusku....
To, ako fungujem, je kompromis. Vsetky riesenia maju pre a proti.
Ja by som vsak bol ovela radsej, keby som mohol pracovat na Slovensku a nemusel som denne precestovat 3 hodiny... Radsej by som sa venoval ten cas rodine. Ked vsak vidim serioznost slovenskych zamestnavatelov, tak aj napriek vsetkej pakarni, co na nas skusa nase vedenie, sme na tom na slovenske pomery este dobre. Predsa len to Rakusko ma trosku priaznivy vplyv. (Pred rokmi sme boli slovenska pobocka rakuskej firmy a mnohe zvyklosti sa tu este zotrvacnostou drzia... )