Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Jedna vynimka potvrdzuje pravidlo - na trati Wurzburg - Hannover jazdia v noci aj nakladne vlaky, zazil som dokonca, ako posledny ICE Hamburg - Fulda predchadzal nakladny vlak po nespravnej kolaji.....
Na novsich VRT to nepraktizuju.
Rakusania nemaju VRT, ale Hochleistungsstrecke, kde jazdia RJ a ICE 200km/h -230km/h, ale aj REX200, IC/EC rychlostou 200km/h, IC rychlostou 160km/h, ba aj naklady 100-120km/h .... Podmienka pouzitia trate je ETCS level2, miestami na starsich rekonstruovanych usekoch LZB.
Elegantne obisli definiciu VRT.
Pravdu povediac, ked som travil cas v draznej rozvodni Fritzens-Wattens, vacsina nakladov a vlakov RJ a IC/EC chodila tunelom (RJ dokonca 230km/h), iba vlaky bez ETCS jazdili vrchom cez stanicu (napr. EC Munchen - Verona cca 150km/h s masinou 1216 - nemala ETCS ...).
Stretol som sa s dvoma nazormi - starsi - VRT od 200km/h.
Novsi - VRT - od 250km/h.
Ktory ma pravdu, nehodlam sudit.
Za cely cas, co o europskych zelezniciach citam (takmer 40 rokov) som necital, ze by o klasickych vlakoch TEE ( Mistral, Le Capitole.... na trati Paris Austerlitz - Orleans), FD, IC, EC (na trati Augsburg - Mnichov), ktore mali tu cest jazdit 200km/h, hovoril niekto ako o vysokorychlostnych a o tratiach ako VRT.
U vlakov jazdiacich nad 160km/h sa skor hovorilo o tlakotesnosti a premosteni nudzovej brzdy.
O VRT sa zacalo v Europe hovorit v suvislosti s prevadzkou vlakov TGV (vlak vysokej rychlosti). Pre trat Paris - Lyon sa ujal nazov LGV (po slovensky VRT). Takze je to historia stara cca cosi cez 30 rokov. Boli to v Europe prve vlaky, ktore jazdili pravidelne viac ako 200km/h, cim sa pravdepodobne stali tym vyznamnym medznikom pri definicii, co je VRT a co je vysokorychlostny vlak.
Mne zostava iba skonstatovat, kedze som sa rozpacmal na svojich cestach vlakmi ICE, TGV, RJ, ze po pribrzdeni na 160km/h som mal pocit, ako ked u nas v dobach nedavno minulych pribrdil vlak na 40km/h.
---------------------------------------------------------------------------------
A ked sa taky RJ vlecie medzi Salzburgom a Rosenheimom tych cca 80-120km/h, tak mam pocit, ze je na trati vyluka..... :-) A veru aj bola - Freilassing 40km/h.
To uz takmer "stalo". 110km/h na trati Salzburg - Attnang, hotovy bumlak....
Ozivenie sa dialo az od Attnangu (160km/h) a od Worgl (200km/h).
Prejazd stanice st. Valentin 200km/h je super zazitok...
Prvy raz som cosi podobne zazil v IC Nurnberg - Munchen v roku 1992 na trati Donauworth - Munchen a Hannover - Hamburg. Vtedy som si uvedomil, ze vlak ide dajako nezvyklo rychlo.... Na VRT to clovek az tak nevnima ako na konvencnej trati....
Myslel si VRT na slovensky sposob?
Pretoze termin VRT (HSL, HGV, LGV.......) sa vsade vo svete pouziva na trate od 200km/h, resp. az od 250km/h.
----------------------------------------------------------------------------------------
160km/h sa jazdi kde kade po svete, a nikdo to za vysoku rychlost nema....
Dokonca ani regionalne vlaky s rychlostami 200km/h, ba ani EC a IC jazdiace 200km/h nie su oznacene ako vysokorychlostne.
Na stránke mesta Trenčín som sa o tom starom podchode nič nedozvedel a to tam majú podrobnú mapu výluk aj na rok 2015
Ja tom v tej oblasti moc nepoznám, len po Devínsku N. Ves v smere na Wien a tam sa mi už miestami zdalo, že tá trať je "modernizovaná". V Devínskej sa plánujú nástupišťa s mimoúrovňovým prístupom? Ďakujem za info, zaujíma ma to.