Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Šup za kríčok - holt tam budú musieť byť toalety a asi aj nejaká hajzelbabka, pretože to nepôjde len tak zamykať, ako majú ŽSR vo zvyku.
V tuneli Praha - Beroun mali kvôli tomu hasiči šialenú požiadavku, že na jednej koľaji môže byť v celom tuneli max. 1 vlak. Potom som počul čosi o nejakých výmysloch ako tých hasičov uspokojiť, ale to bolo dosť JPP, tak to ani nebudem uvádzať.
S tou výlukou máš asi pravdu. Holt som už asi moc navykol na oblasť, kde aj pri výluke jednej traťovej koľaje z dvoch už treba odriekať vlaky a hnať ľudí do autobusov.
A zastávka v tuneli - napr. Monako (tam dokonca stanica). Alebo svojim spôsobom Berlin Hbf.
Argument nárazu zozadu je na nič, lebo ak tam bude stáť ten vlak na stoj, tak je to to isté iba v bledoružovom...
Koľkokrát do roka v tom tuneli bude výluka? Na výluku na koridre, kde sú stanice od seba cca 10 km sú vaty (brzdím,, čakám, idem do odbočky, brzdím, idem do odbočky....)? Podľa mňa by to za tie ušetrené miliony stálo zvážiť.
Inač tomu určite nič nebráni, viď projekt Filiálka. Ten tiež nepadol na to, že by niekto zakázal zastávky v tuneli.
Inak varianty s rôznymi jednokoľajnými "rýchlotunelmi" majú nevýhodu, že krz nutnosť výluk je bez ohľadu na parametre toho tunela najmenšia použiteľná jazdná doba rovná súčasnej dobe jazdy po starej trati mínus vata, kratšie doby nikto konštruovať nebude.
Inak ma dávnejšie napadlo, že napr z vrútok do RK by sa tiež mohol urobiť iba jednokoľajný tunel(y) pre rýchlu/nákladnú vrstvu ako obchvat kraľovian/ľubochne a čo by potrebovalo by išlo v starej stope. Ale tu by ta stará asi musela ostať dvojkoľajná...
Inak ale vážne teraz, co všetko bráni zriadeniu zastávky v tuneli? Bezpečnostné normy atd?
Keď už, tak ten tunel jednokoľajný a obchvat jednokoĺajný tiež. GVD sa isto bude dať urobiť tak, aby tam nekrižovali a ak mimoriadne bude niečo meškať, tak hold si to pár krát do roka vezme niečo navyše po obchádzke... Šááák 4 koľaje ani pred prahou nemajú
No a k tej zastávke mimo tunela vs. jej zrušenie.. tak nech sa spraví raritný kompromis a nech dajú zástavku dnu do tunela. A k nástupištiam vykopú od dediny prístupový tunel pre peších, môže slúžiť jednak ako ťažobná štôlňa počas výstavby, potom v prevádzke jednak ako ventilačka a napokon aj ako evakuačný únik.
A je to.
okolo tureckého vrchu by to nebolo tak finančne náročné keby sa nemusela trať trafiť do trenč.bohuslavíc.
Myslim, ze Turecky vrch je OK. Pisalo sa tu, ze naklady na povrchovy variant pri dodrzani smerovania pre 160 km/h by bol voci tunelu cenovo rovnocenny.
O tých hasičoch v ČR som tiež počul. že nemajú ani šajn ako vlastne železnica funguje a že ich požiadavky vychádzali z cestných tunelov. Ale to tiež JPP...