Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Toto má zmysel napríklad na rozplete tratí (vlak sa síce k priecestiu blíži, ale v skutočnosti pred priecestím uhne) a tam, kde je priecestie kryté hlavným návestidlom (5 metrov od priecestia je návestidlo, 20 metrov pred návestidlom dobrzďuje vlak, na priecestí bliká biela, lebo vlak má „stoj“ – samozrejme s našim „zabezpečovacím“ zariadením to môže v prípade nepozornosti/nevoľnosti strojvodcu skončiť nepekne a na tratiach, kde je na Slovensku ETCS, už priecestia nie sú).
-ak blika tak viem, ze zariadenie funguje je OK a na 99,99% vlak nepojde
-ak neblika tak viem, ze vlak nejde na 99,5% (tych 0,5 je na poruchy alebo pochybenie obsluhy-udrzby)..... radsej sa dobre popozeram, lebo ide o mna a ludi v mojom aute........voci vlaku to nikto s osobnym gumokolom este nevyhral.....cestny zakon je az na dalsom mieste, ten mi v pripade buracky nepomoze.
PS: prepacte zabezpecovaci, vypravcovia, veduci vyluk, ze som vas s tym 0,5% urazil........islo mi o princip .
PS2 :aj ked chapem ze 99% soferov nevie aky je technicky rozdiel v priecesti ''s'' a ''bez'' bieleho svetla, tak to nic nemeni na tom, ze prejazd ''s'' blikajucim bielym svetlom je bezpecnejsi (preto ho vymysleli, vyrobili, namontovali)...... bavim sa stale o prejazdoch na Slovensku.
b) Kmitající bílá neznamená jen to, že auto může jet vyšší rychlostí. Kmitající bílá především dává jistotu, že se neblíží žádný vlak a že se řidič o tom nemusí přesvědčovat vlastníma očima. Pokud ale nebliká ani červená ani bílá, je to jak by přejezd byl zabezpečen jen výstražným křížem a řidič, než tam vjede, se musí přesvědčit, že se neblíží vlak. (Znal jsem jednoho mladíka, který i se svojí snoubenkou doplatil na to, že na toto pravidlo zapomněl)
c) bílá nebliká ani když se vlak vzdaluje od přejezdu, dokud jeho konec neopustí pžibližovací úsek. Proč to tak je? Např. proto, že by to mohlo být pracovní vozidlo, které v úseku za přejezdem zastaví, osádka vykoná práci, a bude se vracet, aby nevjeli do otevřeného přejezdu s blikající bílou.
d) dám ruku do ohně za to, že když bliká bílá, je PZZ v pořádku, funguje bez závady a v žádném z přibližovacích úseků všech kolejí přes přejezd vedoucích se nenalézá vozidlo. Není li toto splněno, není prostě bílá sepnuta.
Baví ťa to? Alebo máš nejaký psychický problém? Alebo čo ti vlastne je? Hm?
Veď čosi takéhoto typu ''zavesiť na net'' x-krát verejne a priebežne tak to už je čosi na...
1- aby som nacrtol, aky je rozdiel medzi priecestnym ZZ bez poz.signalizacie a ZZ s poz. signalizaciou ....... aj ked spoza volantu sa to moze javit skoro rovnako.
2- aby som poukazal, ze sa netreba bat (ako cert svatenej vody) priecesti s poz.signalizaciou aj na trati na 160.....zasadny problem moze byt-sediet za volantom.
3- aby som trocha vyprovokoval (v dobrom) neakeho zabezpecovaka co danu technicku temu rozvinie-upresni.......kedze sa tu rozvinula debata viac o pocitoch ( a blbych pripomienkach :-)) ako o technickych faktov.......
pri miliardových stratách rekonštrukcie trate Bratislava - Žilina sa dalo ušetriť veľké veľké milióny
napr.
- železničná stanica Považany - nepoužíva sa
- železničná stanica Brunovce - nepoužíva sa
- množstvo elektrifikovaných koľají v stanici Zlatovce - nepoužíva sa
- ešte väčšie množstvo elektrifikovaných koľají v Trenčianskej Teplej - nepoužíva sa
- dve odstavné koľaje mimo stanicu vo Veľkých kostoľanoch - stačila jedna
- predražené bludisko nadchodov v stanici kdesi medzi Považskou a Žilinou
a mnoho mnoho ďaľších nezmyslov.....
za to mohlo byť 1000 železničných priecestí s rampami na vedľajších tratiach
-blikajuca modra (niekde skor biela :-) ) nieje otazka “pocitu bezpecnosti” , ale signalizacia ze: 1- neide vlak, 2- ze zariadenie je funkcne a v poriadku
-kamarad zabezpecovak mi vysvetloval (aj ked som to nepobral celkom technicky), ze je takmer nerealne aby pri blikajucej modrej vlak isiel cez priecestie. totiz na blikanie modrej musi byt splnenych viac podmienok (akoby viac nasobna kontrola)........bavili sme sa o releovke (relatkovke :-) )
-na ZZ bez “modrej” sa za urcitej blbej zhode okolnosti moze objavit vlak aj ked cervene neblikaju (o nefunkcnosti-poruche je informovany dozorca ZZ).......taketo situacie mozu nastat na hrdzavych kolajach, aktivnym bagrom v blizkosti zeleznice(inou nehodou mimo ZSR) , zanedbanou udrzbou, zlou kordinaciou po vyluke (nezapnutim po opravnenom vypnuti).......
-mozno ste si vsimli ze na priecesti s poz. signalizaciou niekdy modra neblika ( ani cevene) .......
-moze to byt mensou poruchou (ta “viacnasobna kontrola” tam nieje a preto nuti sofera spomalit a pozerat sa)
-vlak je vo vzdialenejsom useku
-mne ako soferovy sa pozdavaju viac tie blikajuce svetla, lebo su nepopletotelne s niecim inym (bezny semafor, horne svetla na kamione, reklama......) obzvlast za blbej viditelnosti (hmla, dazd....)
PS: Pani (s velkym P) zabezpecovaci spokojne ma opravte a doplnete, budem(-e) rad(-i)
Železničné a cestné predpisy hovoria jasnou rečou a nie napr. ''představte si, co by se stalo...''.
A tie tvoje pixloviny typu ''Znal jsem jednoho mladíka...'' si nechaj v ''zásobníku'' pre úplne iné publikum.
...
P.S. Tvoja ''rétorika'' mi veľmi pripomína jedného pána kedysi fungujúceho v politike, ktorý s obľubou používal slovné spojenie: ''Prosím vás, to je naprosto, ale naprosto, nedorozumění...''. A aj iné podobné ''perly''.