Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
https://goo.gl/maps/vkq3ofuAruKpWeBQ9
Vyhláška 30/2020 hovorí o tom, že miesto blikajúcich červených svetiel bude ako výstražník slúžiť semafor s dvoma (červená + žltá) alebo tromi (klasický križovatkový) svetlami. Dvojkombinácia je logickejšia z dôvodu, že väčšinu času by zbytočne svietila zelená plus na priecestiach by zelená neznamenala prednosť pre vlakmi. Tu je príklad z Rakúska: https://youtu.be/1Y1hgSCmxBU Rovnako to je aj v Nemecku (keďže naša vyhláška je viac-menej kópiou nemeckej), len odtiaľ som narýchlo nenašiel vhodné video.
Jediná otázka je, kedy sa táto zmena prejaví v praxi, keďže ŽSR dostali vo vyhláške výnimku, že PZZ podľa starých predpisov možno namontovať, ak jej použitie bude schválené od 31. marca 2022.
Je pravda, že tú smernicu som čítal ešte keď som bol v služobnom pomere, ale pochybujem že sa to zmenilo. A keď sa zmenilo, môže rýchlostník ukazovať 155 km/h a po právnej stránke je vec vybavená. Škoda, aby na takej rovnej trati ako je trať č. 130 išli vlaky len 140.
Niekto sa pozrel na mapu a absolútne netuší, aká je frekvencia v deľbe vlak / bus z týchto dvoch obcí napriek diaľke z centra - vlaky sú viac využívané, ako autobusy v smere do BA . Linka SAD DS do Bratislavy cez obce si už mimochodom spieva svoju labutiu pieseň, onedlho bude skrátená po Senec, lebo je jedna z najmenej využívaných v TTSK, no a po území BSK vykonáva viac výkonov z peňazí TTSK, ako v TTSK.
Za to Nový Svet leží priamo na trati, avšak má len 60 obyvateľov, väčšinou dôchodcov a zopár mladých rodín s autami, keďže tam nie je ani obchod, ani pošta, ani škôlka, a autobusy len 4x za deň. Takže toľko k šetreniu v prípade mdernizácie 130.
- ale aj tak by to na tych 155 mohli potiahnut :-)))
Výkup pozemkov by bol reálny takto o rok. Nemá význam robiť výkupy pozemkov pokým nemajú v ruke dokumentáciu pre stavebné povolenie. Medzitým potrebujú vypracovať dokumentáciu pre územné rozhodnutie a získať územné rozhodnutie.
Samozrejme žeby sa to dalo upraviť, lenže to by chcelo zmenu projektu, načo určite nie je čas. Tieto projekty by mali ísť urýchlene do verejného obstarávania, aby došlo k čerpaniu v prioritnej osi 5, kde je kopa neminutých peňazí.
Skutočná modernizácia trate v okolí NZ nebude ani o 10 rokov. Takže vôbec by som to nevnímal ako úplne zbytočnú investíciu.
Problém je skôr v tom, že aj tú rekonštrukciu mohli ŽSR zadať na také parametre, pri ktorých by zvýšenie rýchlosti na 200 km/h bolo otázkou odstránenia priecestí a výmeny zabezpečovacieho zariadenia, teda zvršok, spodok + TV sa mohli urobiť už na túto rýchlosť (za cenu minimálneho zvýšenia nákladov). Takto, keď sa to bude raz koridorizovať na 200-ku (lebo s 200-kou sa tam podľa štúdie počíta, to už vieme), tak sa to bude musieť komplet prestavať. Toto isté sa stalo v prípade trate Devínska - Malacky, kde sa niektoré už zrekonštruované úseky budú musieť komplet nanovo prerobiť, lebo spodok nevyhovuje rýchlosti 200 km/h...A to už ani nehovorím o takých koncepčných nezmysloch, že sa niekoľko rokov dozadu investovalo pár stotisíc eur do rekonštrukcie priecestia, ktoré sa teraz bude v rámci koridorizácie rušiť... Niekedy mám pocit, ako keby jednotlivé zložky na ŽSR o sebe nevedeli a každý sa hral len svojom piesočku. Je rozbité priecestie, aha, tak ho dám na komplexnú rekonštrukciu. A to, že daný úsek sa ide do dvoch rokov koridorizovať, ma netrápi...
Na jednej strane lepsi vrabec v hrsti (v podstate KOZZ na rozpadajucej sa trati) ako vrabec na streche (riadne koryto 160-200 )
Tragikomedia je v tom, ze by mozno stacilo mat vopred prichystane projekty.