Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Tuším od 2005... pokiaľ je hrana nástupišťa vyššie ako 30 cm od temena koľajnice. A vyhrať sa s tým treba, v Poprade 5 hrán maľovali dvaja chlapi mesiac... akademici.... Vo vnútri sme na schodištiach vyskúšali samolepky, do biela sa vyšúchali za týždeň....
OK, v pohode, netreba nikoho menovať. Len ma zaujíma, či už teda nejaký dodávateľ X bol vybratý, teda či už sa ten súdny spor vyriešil?
Ani ma tak nezaujíma, KTO to bude stavať, ale či sa už s výstavbou konečne začne a kedy približne.
Až sa stretneme a predstavíme pri oficiálnom odovzdaní staveniska, budem vedieť viac.
Neoficiálne niečo viem - ale nerád posúvam neoficiálne informácie. Je to neseriózne.
Už bol vybratý zhotoviteľ NMnV-Zlatovce? Pokiaľ viem, bol tam súdny spor... A kto to bude stavať, aké firmy?
Najprv treba vybudovať prístupy ku portálom, provizórny most cez riečku Bošáčka, zariadiť stavenisko, vybudovať napojenie na elektrickú energiu atd.
Len stavba portálovývh oblastí je cca 6 mesiacov - hlavne severný portál, kde je zosuv.
Až potom sa môže začať raziť tunel.
Prepáč, ale robil som projekt organizácie výstavby.
Skús prosím nepísať sem "zaručené" poplašné správy. Zhotoviteľovi som ešte neodovzdal projektovú dokumentáciu. Tak podľa čoho by sa mal ten tunel raziť? A ani odovzdanie staveniska neprebehlo.
Až to naozaj bude - dám vedieť.
To žltočierné označenie hrany sa odkedy používa? Je to nálepka abo sa s tým musí človek vyhrať?
Konštrukcia nástupnej hrany má typové označenie PRE 200 a je od firmy PREMAC. Pôvodne sa používala a stále sa používa aj v Rakúsku. Je to náhrada typu SUDOP, ktorý sa na koridore už nepoužíva. Rozdiel je v tom, že má pevný monolitický základ a teda aj stálu polohu a dá sa výškovo aj smerovo rektifikovať = doladiť.
Konzolové dosky sa dajú pri údržbe trate zdemontovať.
Tento typ používame v projektoch SVK koridoru už od roku 2000.
Trojmesačnej? Já jel loni na 28. října u už tenkrát jsme v Krásně čekali, až po jediné (tuším 2.) traťové koleji přijede spojený Ex s Osem a zapadne na zbývající volnou 2. SK, když na druhé existující 4. SK jsme stáli my a ostatní koleje byly vytrhané...
- ak je to koľajnica tvaru A, má byť upevnená pomocou rozponovej podkladnice pre sústavu železničného zvršku A a nie pomocou rebrovej podkladnice
- rebrové podkladnice S4, S4pl, R4 a R4pl sa používajú len pre koľajnice sústavy S49 a R65 (u ŽSR). R4pl a R4 sa nesmie použiť ani pre koľajnicu UIC 60
- pointa je v tom, že koľajnica tvaru A má pätu širokú 112 mm, koľajnica S49 (rozmerovo najpríbuznejšia) má pätu širokú 125 mm.
- čiže bez nejakého vhodného dištančného prvku, ktorý by trvalo zabezpečoval polohu päty koľajnice tvaru A medzi rebrami podkladnice - napr. S4, nie je možné hovoriť o trvalom zabezpečení rozchodu koľaje.
Na túto tému som v roku 1996 spracoval výskumnú úlohu, kde bolo v zadané "vymyslieť upevnenie koľajníc tvaru A pomocou upevňovacích prvkov = podkladníc a zvierok iných dostupných sústav. Riešenie malo byť použité na trať do Banskej Štiavnice. Vyvinuli sme s PCHZ Žilina tzv. dištančné vložky z plastu, ktorých prototypy mali byť zabudované a odskúšané v kombinácii s rebrovými podkladnicami a koľajnicami tvaru A na vyššie uvedenej trati. Či sa riešenie masovejšie presadilo neviem, lebo som opustil rady VVÚŽ ŽSR. Viem ale, že riešenie fungovalo a umožňovalo aj zmenu rozchodu v krokoch podľa predpisu S3. A bolo veľmi lacné a jednoduché.
Áno dodávateľ X bol vybratý, súdny spor nebol, a už sa to konečne ide spustiť.
Takže cca o 44 mesiacov by mal byť koridor v Zlatovciach.