Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Brno - Breclav, Pardubice -Chocen, Breclav - Prerov su useky prakticky na rovine, v clenitom terene je rychlost nizsia
U nas sa planovala 160ka po Puchov, potom len akasi optimalizacia kvoli clenitemu terenu severneho Slovenska
neskor zacali ZSR presadzovat 160ku v celom useku, napr. aj pod Tatrami, o com tu bol nedavno report
myslel som ETCS. Ani na francuzskych tratiach TGV ci spanielskych AVE nie je kontrola celistvosti kolaje (pocitace naprav) a vlaky tam jazdia 350kou
zrejme ich to netrapi, lebo iste narodnostne mensiny v tychto krajinach sa venuju podpalovaniu aut a vytrznostiam a nie kradeziam zo zeleznicneho zvrsku tak ako je to u nas
skor si myslim, ze skor "zmizne" stykovy transformator KO ako zvarena kolajnica
Zabezpecovacie zariadenie - si robis zo mna srandu. To ze ja dostanem vzduchom navest o jazde do druheho oddielu a pri tom nemam ziadnu kontrolu o celistvosti kolaje je podla teba +...
160km/h Ja nikdy nepojdem na tomto koridore. A Boh nech ochranuje toho cloveka, ktory to schvalil ak by sa tam stala nehoda kvoli lomu(kradez) kolajnice. A nebola dana sanca Udernikovy zahajit jazdu podla rozhladu. Berem zarazku do ruky a udieram hlava nehlava...
SK koridor oproti CZ je projektovaný perspektívnejšie - mimoúrovňové priecestia, el. vedenie, vyrovnané oblúky na 160 km/h, priechodné koľaje v staniciach mimo nástupíšť, zabezpečovacie zariadenie... Pre ilustráciu, v CZ pred pár rokmi uvažovali aj nad zavedením rýchlosti 200 km/h, no strostkotalo to na tom, že na koridore majú úrovňové priecestia, nie sú povyrovnávané oblúky a nevyhovuje zab. zariadenie - teda všetko to, čo sa už na SK koridore vyriešilo. Takže ak by chceli v CZ napr. Pendolinami jazdiť viac ako 160, tak musia v podstate prekopať komplet celý koridor - u nás by na 200 km/h stačili menšie úpravy resp. upgrade existujúceho zab. zar. Mmch. od NMnV už má byť ETCS L2...
A k tej lepšej priepustnosti CZ koridoru - to je síce úplná pravda, ale treba si uvedomiť, že SK koridor je v súčasnosti využitý na cca 30 % kapacity (od Púchova/Žiliny do Košíc je to okolo 35-40%). Takže ak tu niekto stále dokola kritizuje slabú priepustnosť SK koridoru, tak mi to príde prinajmenšom smiešne...
Celý problém SK koridoru, najmä to, že neprináša očakávaný efekt, spočíva v nekompetentnom a nesystematickom prístupe ŽSR, ZSSK a štátu, keď sa veci nedokončujú v stanovených termínoch, robia sa zbytočné formálne chyby vo výberových konaniach, ktoré sa potom zdržujú, konkrétni ľudia si jednoducho nesplnia povinnosti...
Tak to vieš nesprávne - viď http://koridory.wz.cz/
kto ma auto a ma moznost v nom viest tak ho urcite pouzije. Cesta autom aj autobusom popri zeleznici je rychlejsia popri lokalkach, takej trati 140,150, v ziadnom pripade nie popri trati 120 a to sa jazdi iba 120kou, onedlho sa bude 140-160kou
Ako som spominal, na Povazi je dialnica, ale obsaditelnost rychlikov je pomerne slusna
Mna len zaujima kedy a za akych podmienok bude na SK koridore(Ba-NMnV) zahajena jazda podla rozhladu.. Zaujima ma hlavne lom kolajnice a pripadna kradez kolajnice... A plot okolo trate nebude?...
Johnz:
v tomto ja problem nevidim, napr. v okoli Piestan a Trencina je slusna obsadenost rychlikov, ale s kvalitou a rychlostou spojov mas pravdu
ja osobne si myslim, ze kto vlastni auto a viac ako dvaja potrebuju cestovat, tak pouziju auto..vlakom chodia ludia, ktori auto nevlastnia
Addams: Presvedčovať ťa o tom nemienim a nebudem. Osobne si akurát myslím, že keby sa z 380 vzala riadiaca elektronika, a namontovala sa do taurusa, vznikla by takmer ideálna mašina.
81-71: Samozrejme. Trať Bratislava - Kúty je naozaj porovnateľná s českým koridorom. O tom sa ale nebavíme. Otázku tak môžeme položiť, či je slovenský koridor (zatiaľ BA-NMnV) porovnateľný s traťou Bratislava - Kúty... Čo sa týka vozňov a rozsahu, pozri sa na štatistiku prepravených cestujúcich. A choď sa postaviť do Hodonína a potom do Pezinka, koľko tam za deň prejde nákladných vlakov. A to ešte netušíme, čo sa stane s obsadenosťou rýchlikov po tom, čo nad mojim trvalým bydliskom vztýčia diaľničnú estakádu, vytvárajúcu skoro súvislé rozumné cestné prepojenie do Žiliny (ostanú len semafory v Strážove) a na Kysuce. A to je to podstatné, nie to, kto má na koridore menej priecestí a viac klimatizovaných vozňov.
treno: Piaty stupeň zabezpečenia výhybiek je síce fajn, ale čo z toho, keď technológie ETCS L1 sú rozmiestnené, a rýchlostné profily zamerané na 160 km/h a v niektorých staniciach beztak nebude ETCS vedieť vydať na prejazd MA pre rýchlosť väčšiu než 160km/h a in-fill žiadny neni. Resp. ak niekto vie o nejakom použitom spôsobe in-fill na ETCS (okrem občasného použitia in-fill balíz) na Slovenskom koridore, sem s tým, ja som zatiaľ o žiadnom nič nenašiel.