Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
81-71:
Najprv otázka na telo, koľko máš rokov?
1) 2) To isté môžem povedať ja o tebe a mám minimálne rovnaký kus pravdy.
3) Máš nepochybne pravdu, ale len z časti. Uniká ti, že ZSSK a ŽSR je žiaľbohu zas opačný extrém. Pekné no neudržiavané a rozbité vlaky, ktorými sa vďaka rozsahu pomaly nikam nedostaneš. Je to lepšie?
A čo sa týka koridorov (trošku sa rozpíšem, ostatne toto JE téma o koridoroch), tak to, že slovenské koridory sú viac či menej bezkolízne (to priecestie za Cíferom je prosím pekne čo?) je síce fajn, každopádne to je asi tak všetko.
Čo sa týka rozsahu, máme postavených cca. 100 km (započítaním aj preložky pri Kotešovej), ďalších 20 rozkopaných, cca. 50 km vo výhľade najbližších 7 rokov a zvyšok v nedohľadne. SŽDC za 10 rokov bude mať koridor v každej diere a začne kopať VRT, ktorá umožní jazdu 250-300 km/h. A čo je lepšie? Koridor pre regionálnu a nákladnú dopravu s priecestiami a potom VRT, alebo nič? A čo tak dĺžka staničných koľají s ohľadom na nákladnú dopravu?
Koridor nie je vôbec o rýchlosti, ale o priepustnosti a kapacite. Slovenský koridor je navrhnutý na štvrtinovú kapacitu proti českému. Minimálne tak SR nadobro prehrala zápas o tranzit PKP-OBB a aj tranzit PKP-MÁV už často po SR jazdí len z PPS Kúty do PPS Rajka.
Naprojektované zabezpečovacie zariadenie na slovenskom koridore tak neumožňuje dosiahnutie maximálnej priepustnosti trate a v podstate len vo výnimočných prípadoch vôbec umožní dosiahnutie onej maximálnej rýchlosti 160km/h. A na prípadné zvýšenie rýchlosti nad 160km/h sa skoro celá zabezpečovačka bude musieť tak či tak vymeniť. Navyše v niektorých ohľadoch znižuje bezpečnostný štandard aj proti systémom starým 20-30 rokov. Ako mi napr. vysvetlíš, že 90% vlakov na najhlavnejšej z hlavných slovenských tratí (s intenzitou dopravy, ktorú ČD vyjazďujú na jednokoľajke) bude aj o 10-20 rokov jazdiť toliko podľa živáku? Nie je to celé trošku choré?
Addams: Bojím sa, že obálky kupodivu nie sú problém, resp. obálkami nešetril ani SIEMENS (ostatne ten na Slovensku o.i. paktuje s Mórickom).
každú chvíľu sa dozvieme, ktoré HDV budeme vidieť u ZSSK v budúcnosti, pretože o pár dní budú vyhlásené výsledky súťaže na 2 nové HDV. Myslíte si, že potom by sa kupovalo niečo iné? Ak raz vyhrá tarus tak sa budú kupovať len tie a hotovo....
Ak zoberieme do uvahy oba stroje, tak neviem, ci bude skor 380 al. ETCS na Gorilach ...
som dost skepticky, ci sa vobec zacne s modernizaciou lokomotiv u nas - myslim, ze Taurusy ZSSK nekupuje prave preto, ze niekto v nej dostal tucnu obalku zo Skodovky, aby kupili co najviac 380-iek (az sa zacne ich seriova vyroba).
Porovnavat cenu Taurus vs. 380 asi tazko bude mozne ...
rk_kn.:
Original mapy je na http://www.rail.sk/arp/slovakia/ba/zelmapba.htm , mnou prerobena verzia je v En a SK na http://www.bueker.net/trainspotting/maps_bratislava.php . Ostatne su "cover verzie" al. plagiaty. Termin kedy vznikla prva verzia by som asi dost dlho musel hladat v PC alebo v archive CD+DVD, takze asi nie som schopny pravdivej odpovede.
1. Toto nie je ten pravy topic pre diskusiu o ČD
2. Ak si raz myslis, ze ČD su na tom daleko lepsie ako ZSSK, tak potom sa nemame o com bavit
3. Ide tu asi o rozdielny pohlad, ja si myslim, ze rozsah mozno dolezity je, ale kvalita tiez. Uroven vlakov ČD, ich voznov je hroziva, uroven koridorov daleko nizsia, takze preferujem pomalsie budovanie koridorov s vyssou tratovou rychlostou a bez koliznych bodov, ako rychlo rychlo a na...
JOHnZ: Ale on na BHS kúri...
Addams: Taurus je "neviditelny" nie pre PZZ, ale pre kolajove obvody. Uz ci su tie kolajove obvody pichnute do autobloku, do releovky, alebo do priecestia (alebo do vsetkeho naraz), na tom nezalezi. Herkules nema byt preco neviditelny, pokial nekuri (ziadne spatne prudy kolajami netecu) - preto sa mi nechce verit tym "zmiznutiam" na BHS.
Oni nam boli jedine schopni poslat dake stare plechace, my sme im aspon 350-ky zapozicali na vykony... pokial nemame na Taurus, nemame ani na 380.
Akurát, že v podstate ešte neexistuje.
keď sa bude jazdiť cez Marchegg - najprv by tam museli byt droty ...
metal779: ani som nevedel, ze ta moja mapa Ba je taka oblubena pre tvorcov jej "cover verzii" ...
prečo hovoríš, že W - BA taurus a BA - KE 380 - ako reakcia na ENrica namiesto 2 preprahov v BA by boli 2 preprahy, ale v BA hl. a v NMnV - cim by sa usetrilo na Ba hl.st. asi 8 min., kedze obehnutie celej supravy Taurusom by asi nebolo pod 15 min., ale jeho odpojenie vpredu a privesenie 380-ky vzadu (od Petrzalky) by usetrilo tych cca 8 min.
o pár dní budú vyhlásené výsledky súťaže na 2 nové HDV - to beriem ako zly vtip, ked uz aj tupci z bulvaru vedia, ze potrebujeme odstavit z kolaji snad viac ako 100 vrakov r. 350, 240, 140 a dalsich, ktore (Gorily tesne nie) pamataju rusku invaziu v roku 1968.
Vyriesime tym mozno vyrovnavanie vykonov s ÖBB, ale nic viac.