Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
autopilota by som ako podstatny nedostatok LS neuvadzal ... lebo ked by vyvstala poziadavka na autopilota, nasadenie kombinacie LS + AVV tento nedostatok plnohodnotne nahradza, dokonca nahradza aj druhy zasadny nedostatok LS (nemoznost zistenia polohy navestidla) ... zasadnym a kritickym nedostatkom zabezpecovaca LS je nemoznost prenosu informacii o konkretnej navestenej rychlosti. Prave tento nedostatok je zasadny a neodstranitelny, cim vedie na nutnost nasadenia ineho systemu (v nasom pripade teda ETCS) ... pri AVV boli sice pokusy s variabilnymi MIBmi pri predzvestiach a navestidlach, ktore pomocou elektromagnetov doplnali informaciu LS o navestenu rychlost, toto riesenie vsak bolo uznane ako nedostatocne ...
metal779: Co ja viem, dost veci sa uz dotahuje do konca (ako technickych, tak legislativnych). Takze ak nedojde k nejakemu zdrzaniu alebo problemom, behom buduceho roka by sa uz podla neho mohlo jazdit ...
Petery: Na 130 sa testuje GSM-R, nie ETCS L2 a jedine co pri tom vedie na ETCS L2 je to, ze ked uz to tam je, bolo by hriechom to nevyuzit ... lenze na druhej strane nezabudaj, ze sme na Slovensku ...
takže u nás to vidím iba na L1 ale nebol som si istý, preto som sa opýtal
ak sa nemýlim, tak na 5. "koridore" sa bude budovať iba Level 1, teda bez systému GSM-R
Level 2 má byť testovaný (?) na trati 130. Aspoň tak sa o tom dakedy hovorilo. V Bratislave a Senci tuším už sú aj stožiare pre GSM-R
chcem sa v tejto súvislosti opýtať: akú verziu ETCS plánuje ŽSR?? Bude len L1 alebo aj L2??
ČD nemali doteraz problém jazdiť okolo koridorových výluk s natiahnutými dobami (a s tým spojenými sekerami, takže tie vaty by som nepreceňoval ... ale každopádne, vzhľadom k tomu čo je vypísané sa toho na budúci rok naozaj veľa neporobí ...)
ČD ale takisto čakajú veľké náklady so zavedením ETCS ... len zmena adresného a výkonového softwaru jedného TPC ESY (ktorý v súčasnej dobe s "nejakým" ETCS nepočíta, stojí aj s preskúšaniami (to je hlavná pálka) cca. 5 mil. Kč ... a v každej jednej stanici sú tie TPC 4 ... a to zďaleka nie je jediný náklad ...
A čo do LS, LS 90 takmer nič nezabezpečí, potvrdí 9 z 10 majstrov (viď napr. Vranovice) a jediným výstupom snáh vymyslieť niečo, čo by na LS aspoň trocha niečo zabezpečilo je akurát miestne veľmi obľúbený Mirel ...
splinter, Jano: Výhybku vyrobili Výhybkárny a mostárny Prostějov.
Chris, švejk: 160 bude ... už onedlho ... možno aj skôr než GVD09/10 ...
švejk, prečítaj si ešte raz môj príspevok, priecestím pre kombajny som myslel to pri Cíferi, račianske priecestie je o niečom inom
a Cesi si jazdia 160-kou a my pekne 120-kou
a čím je to spôsobené?? Správca infraštruktúry namontuje na trať balíze a tým to pre neho končí. To, že si dopravcovia nenamontujú ETCS do svojich mašín, nie je problém správcu infraštruktúry, ale problém dopravcov
ŽSR umožnili jazdu vlakov 160kou (ešte treba doplniť balízy) a či to dopravcovia využijú, je to ich problém. Takisto správca diaľnice nikoho nenúti jazdiť po diaľnici len 130kou, môžeš ísť aj pomalšie
a LS...čo je to LS voči ETCS L1, ktorý je už odskúšaný (napr. v Španielsku AVE) a je inde v Európe v prevádzke?? Určite lepšie je zavádzať nový systém hodný 21.storočia a nie starý z čias elektrónok a potom to všetko meniť....
ináč pochybujem, že sa u nás dakedy chytí L2,lebo 1500m pred návestidlom bude musieť byť detekčná balíza (lebo pomocou GSM sa poloha vlaku určite nebude zisťovať), ktorá zaznamená "adresu" vlaku, ktorý nad ňou predje, odovzdá to číslo do rádioústredne, tá si podľa "adresy" balízy zistí stav návesti a tento údaj odovzdá cez GSM-R do palubnej jednotky vlaku
to je určite jednoduchšie a spoľahlivejšie vyviesť zo skriniek návestidiel káble pre niekoľko balíz a určite to bude aj lacnejšie
ináč neviem o nasadení L2 v Európe, iba o L1ke (TGV, AVE koridor v Maďarsku)