Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
hlado11: Z NM pred Starou turou je prichystany novy "semafor", ktory nahradi ten doterajsi, takze tu asi vymena z koridoru neprebehla
Napada ma taka mylienka ... co vlastne ZSR robia so zrusenymi a este schopnymi zariadeniami z koridoru pri modernizacii?
Preco podla moznosti neinstaluju (aj ked uz zastarale) zab. zar. alebo ine zariadenia na ine trate, kde by sa to hodilo ako sol? Existuje mnoho pripadov, kde sa zrusi alebo zmodernizuje stanica na koridore a zab. zar. by sa podla kol. rozvetvenia stanice hodilo do inej predpotopnej stanice s miestne stavanymi vymenami. A takto by sa dalo hovorit aj o dalsich veciach.
Co s tym teda robia? Ostava to na nejakom megasklade "keby daco" alebo...?
Som zvedavy, co zacne najblizsie miznut zo zastavok.
Ako hovori mbican, fakt je to o ludoch a kamery by celkom zbytocne mohli takisto zmenit majitela zo ZSR na Zobral Som Rychlo, zn.: Dezi
Jedine, co by sa mohlo spravit, je celkom lacna finta, umiestnit tam len kamerove kryty, cudovali by ste sa, ale z vela kamier, do ktorych sa pozriete, je len atrapa.
posprejovane podchody su vsade - aj v zapadnej europe, kde su opustene zastavky... taliani by mohli rozpraavat....
mne to ale pride tak, ze niektore zastavky na koridore, kde je 6 cestujucich za 24 hodin su uplna zytocnost a nie este dalsie lavicky...
"Ďalšou možnosťou je, že po pripravovanej liberalizácii trhu osobnej železničnej dopravy na Slovensku oň prejaví záujem niektorý z nových prepravcov."
To akoze novy zeleznicny prepravca bude potrebovat na svoju existenciu vlastnu trat s vlastnym tunelom?
Ak by som išiel pracovať do firmy, kde by to vyžadovali, tak by som poslúchol. Hoci by som s tým nesúhlasil. A keby si bol na mieste toho stviteľa Ty, čo by si spravil? Alebo Ty neprojektuješ aj veci, ktoré sú Ti proti srsti?
Ale pracovníci obč. združenia Romale expres sú už odolní. Nedávno sa pracovalo pod napätím na stožiaroch a kábloch . Len ten odborník to už nezvládol !
Pri výkone autorského dozoru som naďabil s kolegami aj na takúto skutočnosť (asi štandardnú realitu).
Veľmi renomovaná firma zhutňovala zemnú pláň asi takto:
Na koľajnicový pás vo vedľajšej koľaji sa v určených intervaloch nastriekali sprejom zboku značky.
Potom dodávateľ stavebného dozoru vykonal v mieste oných značiek statickú zaťažovaciu skúšku na zemnej pláni.
Následne sa vyhotovila podkladná vrstva po menších vrstvách a vždy keď válec hutnil štrkodrvu, v mieste značky vykonal dva krátke pojazdy tam a späť (tak to tam povaľkal) - bolo to úsmevné. Čiže inde, mimo značky, vykonal iba jeden pojazd (namiesto niekoľkých).
Keď bola podkladná vrstva hotová až po pláň telesa, opäť prišli ujovia a zmerali modul pretvorenia pláne v mieste oných značiek na koľajnici.
A výsledok? No samozrejme, že v tom mieste zaťažovacia skúška vyšla na výbornú (55 Mpa a viac).
Otázka je, ako by vyšla, keby ju tí ujovia vykonali mimo oných značiek.
Je jasné, že všetci boli spokojní. Stavebný dozor, investor a hlavne dodávateľ. Veď namiesto 20 pojazdov válca mu stačilo 5 (tie cifry strieľam!). Čiže nakoniec vyfakturoval za nevykonanú prácu plnú sumu a ešte mal aj papier (veď skúšky vyšli), že všetko je v poriadku.
A potom sa všetci čudujú, prečo po prvej zime sa GPK na novom koridore rozpadáva, prečo koľaj stále konsoliduje, keď už mala byť skonsolidovaná a pod.
...a všetci nadávajú na projektantov, že reku ktorý debil to projektoval a dimenzoval, keď sa to stále kazí, nedrží a nakláňa atd.