Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Ja by som zase zapochyboval koli tým travertínom.
Na škole nás učil prof čo to esíčko projektoval a vravel, že dnes už by im niečo podobné ochranári nedovolili...
A nebránila by tomu tá zriaďovačka v Liskovej?
Čiže takto nejak?
https://mapy.cz/s/1oxaY
Ale čakal som otázku, ako by sa vyriešilo v priebehu stavby križovanie starej a novej trate keď v mieste kríženia majú cca rovnaké nivelety.
Čo vy na to? Skúsite niečo vymyslieť? Domáca úloha na víkend.
Ja riešenie mám, ale schválne ...
Pripomeniem pár údajov:
Zvýšenie rýchlosti v stanici zo 100 na 140 km/h
2 KS na oboch zhlaviach
Otázky:
Všetky vlečky aj možnosti nakládky a vykládky ostanú zachované?
V súčasnosti 8 dopravných, 4 manipulačné a 3 odstavné koľaje? Ako to bude po novom?
V súčasnosti 5 hrán, po novom len 3 (1 pri budove a 2 na ostrovnom nástupišti)?
So sklonom by som si starosť nerobil.. Bešeňovské oblúky boli postavené v dobe, keď prioritou nebola rýchlosť, ale čo najnižšia cena preložky, za predpokladu napojenia do pôvodnej žst. L.Teplá a minimum zemných prác, čo sa im skutočne využitím hrádze vvn a lupčianského údolia geniálne podarilo. Sekundárnym cieľom bolo stúpanie na minimálnej priamej dĺžke od konca preložky k budúcej marskej hrádzi znížiť na takú hodnotu, aby vlaky idúce na Štrbu nemuseli brať postrk už z L. Teplej. Toto sa im už naplniť čiastočne nepodarilo.
Bolo to v nejakej správe alebo článku...
https://mapy.cz/s/1ovYH
A čo stúpanie, koľko promile by to asi dalo?
Následne všetky veľké rýchlostné prepady.. narovnať 60-kovú Štrbu aspoň na 90 km/h, 75-kový oblúk pod Skladanou skalou prehodiť za Váh, 70-kovú Ľubochňu narovnať, 60-kové Vrútky osobnú stanicu zrýchliť na 100...
Podľa mňa tá 140 vôbec nie je zas nejak nekonkurencie schopná, len aby bola ako tak súvislá... poodstráňovať z trate rýchlosti 60, 70, 75 a bolo by to o inom...
Tak si tam pre porovnanie hoď Vmax 100 km/h a zistíš, že aj tá by v podstate staila. Šak je to oproti 120 iba minúta na 10 km...
Zo ZA na Brodno je vlastne 140 zbytočná, tam by stačila 100, lebo most cez Kysucu. Na čo z toho mostu rozbiehať na 140, keď to po pár km stojí v KNM. Na čo to z KNM rozbiehať na 140, keď z KnK to beztak bude do CA max. 100. V podstate zo ZA do KnK to stačilo urobiť na 100. Tie tri minútky oproti 140 - šak sral to pes, to nám netreba. A už vobec netreba ďalšiu minútku vyšašiť pre pindíka...
Na čo bude zo ZA do Varína 160, keď od Varínky to bude do Vrútok 100/90 a ďalej o RK ako je teraz. Šak tam by tiež stačila 100...
Ej, kurnik šopa, ale by sa ušetrilo elektriky, ale by sa ušetrilo neviem čoho (brzdového obloženia, ...). Biednej slovači, ktorá potrebuje prepraviť akurát rudu, uhlie, dochodcov, študentov a iný substrát veru aj tá stovečka by bohato stačila...
Nepochopil si, čo som chcel povedať. Keď pojdeš z Humenného, Prešova, Košíc, ... do Blavy, pojdeš na R6xx alebo IC keď to bude stáť rovnako peňazí a ešte k tomu ušetríš vyše hodiny času?
Celá finta je v tom túto diaľkovú frekvenciu stiahnuť z R 6xx.
preto IC majú vyššie ceny než predtým žltá konkurencia, niekto
Kde je napísané, že štát nemože IC vlaky súťažiť a "výhercovi" prispieť na prevádzku, že práve IC ako jediné z celej VHD si musia na seba zarobiť?
Podľa mňa ide len o to, že čo vlastne chceme a môžeme si dovoliť. Slováci sú z rôznych dôvodov cenovo veľmi senzibilní a zároveň pohodlní, čiže dosť veľké percento dá prednosť tomu pomalému 13vozňovému rýchliku. tak aby cestovali čo najlacnejšie a zároveň nemuseli prestupovať. Stačí si nájsť na googli že aké emócie vyvolali plány na zrušenie zastavovania rýchlikov v Trenčianskej Teplej v roku 2011. Alebo sa nájde dobrák čo bude ľudí voziť pod cenu, na jednej strane atraktívne pre ľudí, na druhej strane sa na tom bude prerábať a časom to skrachuje...preto IC majú vyššie ceny než predtým žltá konkurencia, niekto by povedal že sú predražené, niekto iný že sa blížia skutočným nákladom...
A čo tu spomínal 350001-4 s tými traťovými rýchlosťami, tak na porovnanie, 10vozňový RJ medzi Bratislavou a Trnavou chodil 160km/h a prešiel to za 25 minút, 13vozňový rýchlik to dá pri max. 120km/h za 30 minút a ešte k tomu podľa grafikonu stojí 2 minúty na Vinohradoch
Ďalej, keby boli rýchliky ľahšie a jazdili častejšie alebo by mali výkonnejšie rušne umožňujúce svižnejšie rozjazdy či vyššie rýchlosti do kopca, koľko by sa ušetrilo času??
+
úsek Vrútky - RK bude trasovaný tak ako je doteraz.
+
Varín - Vrútky zrejme tiež tak ako je.
A pokiaľ viem, tak PP - SNV je projetované na Vmax 140 km/h
Z toho vyšla tá priemerná rýchlosť 134 km/h???
Keď spravia priebežné koľaje bez hrán tam, kde verím tomu raz bude 200, tak to pochopím. Ale tu, v KNM, KnK, kde sa nepočíta s tým, že by niekedy niečo mohlo ísť viac ako 140, to mi hlava fakt neberie...