Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
1- v +- starej stope s miernym prerovnanim oblukov zvysit rychlost o 10 az 20 km/h (klopidlo este 10-15 naviac)
2- cez kazdy kopec prevrtat tunel a mat 140-160
- lenze riesenie 2 vyvola problem rusenia( v lepsom pripade presunutia) zastavok v dedinach a zas tu nabehnu peticie....... podobne ako v oscadnici........a co vcul??????.........kedze vsetko robime (akoze) pre ludi.............predsa zaujmi ludi su prvorade (chachacha) tak to nechame v starej stope..........
3- urobit trojkolajku a to :
3a) 2 v starej stope(osobaky, nakladna) a jedna nova rychlikovo-ICov kolaj
3b) 1 v starej stope (osobaky) a 2 nove pre ostatne.
a bude sa to odklada a prekladat (ako oscadnica) az prejde 20 rokov a to tu bude zas iny kapitan s predsedom.
- sice to je viac-menej debata o studenom vzduchu, ale mne by sa pozdaval aj ten variant 3a....samozrejme mali by sme mat jasno v CGVD.
Tych 80km/h pre vsetky vlaky bola nutnost. V 90-tych rokoch tam zrusili vsetky osobaky, aby nezavadzali. Osobne som sa tam este v 1991 osobakom viezol, ale odvtedy len rychliky a naklady.
V lete roku 2001 som mal moznost pozorovat ten cvrkot v stanici Lavorgo.
To bol v kazdom smere co 5 min. jeden naklad za druhym a raz za hodinu rychlik.
Rakusko postavilo (este ciastocne stavia) paralelne ku starej westbahn novu rychlu westbahn. Detto inntalbahn (od Kufstein po nakladny obchvat Innsbrucku). Dalej smerom na Arlberg trat narovnavaju a zdvojkolajnuju.
Odkedy som tade siel prvy raz, postavili tam kopec dvojkolajnych tunelov, staru trat (ktore bola mimoriadne pekna) opustili, prelozili stanicu St. Anton.
Niektore useky zostali stare jednokolajne (Landeck - St. Anton), trat okolo Imst....
Momentalne sa narovnava trat pod Viednou Ebenfurt - Wien Blumental (pretym Metzgerwerke).
Takze stavaju sa aj nove, aj narovnavaju stare.
Iste, ked sa vrta basistunnel, stara trat sa narovnavat nebude.
Apropos, trat ZA-KE je v europskych tranzitnych koridoroch. Tu sa nejedna o nejaku lokalku.
To bolo zamietnuté, s tým sa treba zmieriť.
Ďalšia vec.. tie trate sa nenarovnavaju. Ak je tam silný prepravný prúd, jednoducho sa to podkope základňovým tunelom a hotovo. Ale klasická trať zabezpečujúca obsluznost územia ostáva pre regio dopravu. Preto ako píšem, ak už chceme fakt hľadieť dopredu, tak postavme novú rychlotrať kdesi súbežne s diaľnicou.. neviem si totiž predstavit narovnavat streku trebárs medzi Ružomberkom a Vrútkami.
K ťažkým nákladným vlakom... opäť sa na to dívam z inej strany. Ak spomínaš starý Gotthard a podobne.. základ úspechu bol práveže v tom, že ten expres tam valí traťovou rýchlosťou 80. Náklad pred ním si to valí takisto 80.
Ak chceme nákladné zrýchliť, musíme ako písal 350001-4, trať nutne sklonovo optimalizovat a horské priesmyky zakopať pod zem.
Proste s inšpirovaním sa Západom v tomto smere opatrne. Ono totiž, on je ten modal split železničnej dopravy proti cestnej na Slovensku v rámci EÚ stále nadpriemerný a voči "starým" krajinám EÚ dokonca vysoko nadpriemerný...
350001-4: Keď si uvedomíš, čo všetko dokáže SŽDC previezť úsekom Kolín - Choceň (a pritom drvivá väčšina vlakov osobnej dopravy tam tých 160 fakt jazdí), tak s ohľadom na rozsah dopravy by sa po 180 mohlo jazdiť 200 a stále by sa to nejak ustálo... A keby nie, stále je tu možnosť pomerne rýchlej elektrizácie trasy spodom...
V medzistanicnom useku to bude paralelna jazda.
Neviem, ako dnes, v roku 1992 jazdili naklady (tzv. nocny skok) aj na novej VRT z Hannoveru po Wurzburg. Vecerne ICE veselo obiehali tie naklady po "nespravnej kolaji". Len na spojkach museli pribrzdit na tych cca 120-160km/h.
Z Hamburgu jazdia vlaky s rudou, cca 6000t po hlavnej trati Hamburg - Hannover rychlostou 80km/h a pletu sa do cesty vlakom ICE, ktore na tej istej trati jazdia 200km/h.
Ale opat, grafikon je spraveny tak, ze sa to vyjazdit da a, ta ruda opat nikde nezastavuje, lebo by pokakala grafikon.
Vypravcovia z toho maju bobky, "zelena cesta" je nutnou podmienkou takeho cohosi.
Este pre tu srandu - na moselskej trati - Trier-Koblenz jazdi denne 5 parov tych tazkych vlakov so zel. rudou a uhlim. (Maasvlakte Oost - Dillingen Hochofen Hutte) Trakcia 2x189. Tabulka je z leta 2016.
Takze tazke vlaky s rudou nie su opat nic, co by nemalo riesenie.
Vlaky s cca 3200t vozia cez Loetschberg hore kopcom rozdelene. 2 masiny vpredu, 2 masiny na postrku a hajde 80-kou hore kopcom. Na kopci sa to skupluje, brzdi to rekuperacne a opat si to hasi tou 80-kou dole kopcom.
Akurat je tam uz LBT (34km tunel), tak to hore kopcom frci iba pri vylukach.
Ale vidiet masiny so sumarnym vykonom cca 12-18MW s nakladnym vlakom na Gottharde, hasiacim si to tou 80-kou nebola do otvorenia tunela ziadna vynimka.
A ak sa im narovna trat, tak pofrcia aj 100km/h.
A co sa motkania nakladov rychlikom do cesty tyka, casto to byva prave tak, ze naklady jazdia v noci alebo v obednej pauze a nie v dopravnych spickach.
(Ked som nieco testoval v noci vo Villachu, neustale som musel cakat, aby som nahodou nevypol prud dajakemu nakladu, ktory si to hasil hore taurskou rampou. No a za dna som testovat nemohol, aby nahodou niekde na par minut nezastali na ceste cteni pasazieri.)
Uloha teda riesenie ma. Len ho treba odpozorovat mimo Slovenska.
Bavime sa tu o tom, ako je zbytocne (uzitocne) budovat trat na 160 a viac ci menej.
Nelezie mi do hlavy, ze krajiny ako Rakusko, Nemecko, Svajciarsko, Dansko, Holandsko, Francuzsko, Spanielsko, Taliansko... davaju megainvesticie do zel. dopravy, zakopavaju trate do tunelov (vid trat Janov - Ventimiglia), vrtaju najdlhsie tunely sveta... Pritom su ovela viac motorizovane, maju ovela lepsie cesty, ovela tazsie terenne podmienky (vsetky alpske krajiny a Taliansko s Apeninami k tomu). To nasa trat hore-dolu Vahom je proti tym alpskym brnkacka.
Paradoxne sa ozivuju lokalky, ktore boli uz pomaly zabudnute, naopak sa zas rusia nejake ine.... Kazdopadne sa rychlosti zvysuju (aj pre naklady.)
Priklad z alpskych krajin - naklady sa hore-dole kopcom zenu 80km/h, podla merania vykonu v napajacke (Bludenz, 900A pri 16,5kV je to cca 15MW, co hovori o troch masinach v stupani 31 promile).
Ze by ti kapitalisti daco zle spocitali? Tie investicie maju navratnost mnoho desatroci a nie 20 rokov....
Treba dodať pre naklápačky. Čo je cca 160 pre klasiku. A keby to nebolo 200, ale "iba" 180 (pre tie naklápačky) tak aj tak dobre.
Lenže tu sa urobí KRŽZ V-V, nechá sa traťová 100 (dajme ešte tomu), ale ccs uprostred úseku sa spravia oblúky tak, že prechodnice (či čo to bolo) naklápačkám nevyhovujú. A pritom pindík by si tam tých svojích 120 mohol fičať (dajme tomu keď opravia mosty). Ale nie, takto je to na ďalších min. 20 rokov zabité...
A pokiaľ tento prístup bude pokračovať pri koridorizácií 180, kde sa dajme tomu koli nižšej rýchlosti pripustia priecestia ako na kysuckom koridore, kde pre nkalápačky je rovnaká rýchlosť ako pre klasiku, tak toto je to, o čo tu beží. Niečo sa postaví, ale tak nejak polovičato... Lebo veď to stačí...
Treba si uvedomiť aj to, že po 180 nikdy nebudú fičať ľahké kontajnerové a segregované vlaky.. Je to trať, ktorú živí preprava najmä rudy a potom uhlia.. Dnes ide ten ťažkotonážny rudný vlak s dvojičkou 55 km/h. S vectronom pôjde hore brehom nech 80-90.. ak nechceme zadrieť turbínu v Gabčíkove.
Narovnaním trate sa príde navyše o viacero zastávok a zníži sa obslužnosť územia. Ak by to bolo úplne len na mne, tak trať 180 nechám pre regio a nákladnú dopravu viac-menej takú aká je a po svahoch popri diaľnici vybudujem nech len jednokoľajnú štreku, ale ako novostavbu na zelenej lúke, samozrejme veľkoryso smerovanú na tých 200-250. Ak by boli trate na vhodných miestach prepojené, zvýšilo by to prostredníctvom možných odklonov spoľahlivosť železnice v prípade nehôd či mimoriadností.
Keď už si to tak pekne klasifikoval, že na 180 dvesto s naklápačkami, tak prečo to teraz kazíš tými Stankovanami? Ja tiež nie som taký brabar aby som trval na 200 za každú cenu a nanavrhujem BA - KE za 2:20. Kde to nepojde, to nepojde. Ale aby to nešlo umelo a z princípu, to sa mi nepáči...
http://www.modernisierung-ab.ch/en-us/bauprojekte/ruckhalde-tunnel.aspx
Z podobného súdka na metrovom rozchode - nedávno dokončené tunely pred Engelbergom a v Luzerne na Zentralbahn, takisto v pláne zdvojkoľajňovanie a narovnanie ďalších úsekov:
http://www.doppelspurausbau-hergiswil.ch
Na normálnom rozchode - novostavba Matstetten - Rothrist slúžiaca najmä zrýchleniu osobnej dopravy medzi Bernom a Zürichom / Baselom
https://de.wikipedia.org/wiki/Neubaustrecke_Mattstetten%E2%80%93Rothrist