Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Práve preto sa musíme snažiť, aby sme sa pred vnúčatmi nemuseli hambiť...
Podľa mňa tak o 50%
Nad tým ako to ŽSR plánujú všetko stihnúť je škoda sa vzrušovať.
Ja to do 2020 na koridoroch vidím okrem rozostavaného maximálne na DNV - hranica, Lučivná - Poprad, Čadca - hranica, Implementácia ERTMS na úseku DNV - hranica, Palúdza - Liptovský Hrádok, uzol Žilina. Myslím, že aj toto som prehnal.
ZSSK teraz tendruje 5 vozňov do diaľkovej prepravy a v opcii je okrem iného aj toto:"2.4 Päť(5) kusov osobných klimatizovaných vozňov 1. triedy pre diaľkovú dopravu na rýchlosť 200 km/h, s tlakotesnou skriňou, dlhých 26 400 mm."
Teraz médiá riešia DMJ, čo je už týždeň stará vec.
presne ako hovoríš, treba odstrániť aj dogmu, že okrem EC/IC nič nemôže rýchlejšie ako 120...
- kedy sa tam zacne jazdit 200 to ani diva srna netusi, ale dobre je ze sa konecne prekonala "dogma" o tom ze 160 staci, lebo nikdy sa to inac nerobilo.
- tym sa troska otvorili dvere normalne (z roku 2017) zmyslajuci ludom na ZSR (aj ZSSK), aby sa pozadovala 200 pre vsetky nove "nakupy" na IC+EC.
To už ale investora nemusí trápiť, že?
s výnimkou úsekov, kde je z pohľadu dynamiky jazdy vlakov...
Ja len či to nie je "vďaka" tej novej preložke pri Devínskom Jazere, ktorú nejaký export nechal naprojektovať prezieravo na 160...
taký Trenčín sa posúva už x krát
Veď hej, obetujeme dotácie, zacvakneme to celé zo štátneho (na úkor iných investícií) a potom čo nás po tom. Lenže to može jediná firma na zemeguli...
Blíži sa finiš eurofondov a rozkopaná je v podstate jediná* koridorová stavba a na ostatných tratiach skapal pres...
Nech je ako je, nevidím v tom nič, čo by ma napĺňalo optimizmom
------------
*TN nepočítam, ten už mal byť dávno hotový a "Hričov" tiež nie, to už hádam nejak dosmrlikajú...
Aký to bude mať vplyv na prepnutie AC/DC Púchov - ZA (mimo?), potažmo ZA - CA?"
Najskôr 2018, aj keď pochybujem. Na druhú otázku odpovedať neviem.
"Čo tam bráni vyššej rýchlosti?"
Citujem: "Technické riešenie smerovo sleduje najvyššiu traťovú rýchlosť do 200 km/h s výnimkou úsekov, kde je z pohľadu dynamiky jazdy vlakov osobnej aj nákladnej dopravy na základe spracovaných grafov rýchlosti preukázané nevyužitie tejto rýchlosti"
Rýchlosti sú zo súťažných podkladov, neviem prečo tlačová správa hovorí o 160 km/h.
"Tomu dávammalú šancu na úspech. Prečo je stanovený práve tento termín?"
Podmienky financovania z fondov CEF sú trochu tvrdšie. Začať realizovať/pripravovať sa má 18 mesiacov od ukončenia výzvy na predkladanie projektov. Ukončenie výzvy bolo vo februári 2016, t.j. 18 mesiacov je 8/2017. Aby vôbec tendre dokázali dovtedy uzavrieť... Jeden je vyhlásený, druhý ešte nie.
Projekty majú byť zrealizované do konca roka 2020, to znamená, že zhotoviteľ v tomto prípade má dva roky na realizáciu. Ale termínov od ŽSR by som sa tak nebál, taký Trenčín sa posúva už x krát, skôr termíny z Bruselu, t.j. začiatok a ukončenie projektu môžu byť problém.
Bohvie ako sú prejednané rušenia priecestí. Aby samosprávy nerobili problémy.
7.2.2017 bola uzavretá tretia výzva na financovanie projektov cez CEF.
ad financovanie: tiež ma to štve. Čím ďalej, tým viac.
ufo,
spravne. Tým príspevkom som mieril aj na toto.
Potreboval by som emotikon na poriadny kus irónie...
JOHnZ,
ja to chápem. Ale "ajtak nemá čo jazdiť", a ak, tam zaradíme vozidlo, ktoré " nebude môcť", nie je z mojej hlavy, preto som písal, že niekedy mám pocit, že...
.
Zivotnost vozidiel ZSSK nie je neobmedzena, ocakavam, ze casom uz ani nebude mozne kupit supravu na regionalne vlaky s rychlostou nizsou ako 160km/h.
Co vozidlo - to prototyp - nie je chyba trate. To je chyba ZSSK a jej vyvolenych dodavatelov. A stve ma, ze ten bordel financujem. Ale ryba smrdi od hlavy a kym bude tento narod volit srdcom a nie rozumom a necha si kakat na hlavu, necakam, ze sa nieco zasadne zmeni. Asi maju aj Rumuni viac rozumu, ked sa dali protestovat.
Viem, že nie som kompetentný. Len ako voliči by sa mali spýtať svojich zástupcov.
ps. škoda, že nejde mi sem nahrať fotka, dnes som fotil, ako chodí 10.000 ľudí do práce...
niekedy mám pocit, že ani netreba. Trať postavená na 160km/h, koľko vlakov využíva tú rýchlosť? Načo to bolo dobré? Ten úsek bol aj predtým najrýchlejšia časť. Mali dať tie peniaze do trate č.150. Alebo pozdvihnúť všetky nosné trate siete na jednotných 120km/h, keď ajtak sa im jazdiť nechce rýchlejšie. Vo výsledku máme nesúrodú sieť, s rôznymi parametrami, zabzar, ... a na nej jazdí nesúrodá zmes vyše stovky "prototypových" vozidiel. Práca chlapov v prevádzke nedocenená, v manažmente precenená. Riadi sa politicky. Tí, čo sa v tom vyznajú, radšej mlčia. Vďaka Bohu, že ten bordel len financujem, ale nemusím v ňom pracovať...
Pre pobavenie publika a doplnam na temu Utrecht:
16 nastupistnych hran. Odstavna plocha pre 12 500 bicyklov.
Po prestavbe je mozne za hodinu vypravit 150 vlakov.
Utrecht je s dennou frekvenciou 280 000 cestujucich a 1500 vlakmi najfrekventovanejsou stanicou v Holandsku.
Ak sa chce, da sa aj nemozne. S cim mam zasadny problem - tento narod asi nechce...
To bol dneska fakt deň...
Na hlavnej stránke nám práve beží aktualitka o hajprlúpe. Nie žeby som tomu projektu v dohľadnej dobe nejak veril, ale predsa len.. technický pokrok ide teraz veľmi rýchlo dopredu. Čo ak o nejakých 20-30 rokov sa rozhodne, že sa budú budovať už len nekonvenčné dráhy a z koridorov nám ostanú superdrahé cyklochodníčky?
Vieš ono.. to isté si vraveli naši dedovia a pradedovia, keď nám pred 100 rokmi budovali všetky tie náročné regionálne trate s veľkorysým trasovaním, veľkým objemom zemných prác, ktoré dnes v lepšom zarastajú náletovými drevinami a ľudí vozia autobusy po húsenkových cestách tretej triedy...
Monumentálne kamenné tajchy budované naveky z kameňa pre splav dreva, poctivo upravované korytá riečnych tokov.. neskôr ich nahradili "večné" lesné železnice s ručne sekanými zárezmi, aby o pár desaťročí ustúpili lesným cestám. Z "večných" kostolov sa stavajú iba turistické atrakcie a galérie..
Môj starý otec postavil veľký poctivý dvojgeneračný gazdovský dom so stodolou, ktorý mal byť tiež dobre že nie naveky. Dnes v ňom nechce nik bývať, lebo sa zmenili priority, z vidieku utekáme, k poľnohospodárstvu sme stratili vzťah. A ak aj chceme domy, dnes už letia úúúplne iné materiály, úplne iná architektúra.. všetko. Takže radšej nepraktickú barabizňu zbúrať a postaviť nanovo..
Ja som skrátka skeptický pri predstave budovať niečo pre budúce generácie, lebo na každom kroku vidím, že o väčšinu monumentálnych stavieb minulosti nasledujúce generácie nestoja a stavajú sa len pamätníkom onej doby. Chápem, že dopredu sa dívať treba, ale mám za to, že iba v primeranej a racionálnej miere; 100 rokov sa mi zdá pri výstavbe železníc nepredstaviteľne vzdialený horizont.
Verím, že budúce generácie budú mať ruky aj hlavy.. oni si postavia, čo budú potrebovať.