680 (Pendolino ČD)
Súprava s aktívnym naklapacím systémom, ktorá je členom rodiny ETR ( http://www.rail.sk/etr/ ) vyrábanou v severotalianskom Savigliane - do r. 2000 bola súčasťou koncernu Fiat, potom Alstom.
Pôvodná objednávka na 10 súprav bola zadaná konzorciu Siemens/ČKD/Vagónka Studénka, avšak z dôvodu ekonomických problémov a tým vyvolaného konkurzu holdingu ČKD k realizácii nedošlo. Následne bola objednávka za 4, 35 mld. Kč presunutá do Savigliana.
Skúšobná prevádzka (súpravy inventárneho čísla 003) na trati Praha - Děčín bola uskutočnená v období od 23. XII. 2004 do 6.XI.2005. Od 29. XI. do 10. XII. 2005 ČD nasadili súpravy ETR 680 do pravidelnej prevádzky na trati Praha - Brno.
Do ostrej prevádzky na tratiach Praha - Ostrava (spoje produktu SC Pendolino) a Praha - Brno - Břeclav (spoje IC a EC) boli nasadené 11. XII. 2005, avšak dopadla katastrofou, keď pre časté poruchy zostávali nepojazdné na trati a odo dňa 13.1.2006 zostala na týchto výkonoch iba súprava inventárneho čísla 003 a zvyšné spoje boli obsluhované klasickými vlakmi. Od 1. II. 2006 boli po vyriešení problémov vrátené do prevádzky. Nasadenie na celé pôvodne plánované trate vrátane úsekov Břeclav - Bratislava/Wien sa stalo realitou až 10. XII. 2006. Premávka do Bratislavy bola pozastavená 13. XII. 2009 - 11. XII.2010.
Technické údaje:
Objednávka zadaná: jún 2000
Vozidlá dodané: 19.VI.2003 - 8.XI.2005 (príchod do Prahy)
Vozňový park: 7 vlakových súprav po 7 vozňov
Počet trakčných jednotiek: 2
Počet trakčných motorov na jednotku: 4
naklápací systém: Hydraulický
Max . rýchlosť: 230 km/h
Trolejové napätie: = 3 kV ; ~ 15 kV 16 2/3 Hz ; ~ 25 kV 50 Hz
Trvalý výkon: 4 MW
Ťažná sila na obvode hnacích kolies: 212 kN
Rozchod: 1435 mm
Celková hmotnosť: 340 t
Šírka skrine: 2,8 m
Celková dĺžka: 185,3 m
Celkový počet sedadiel: 331 (+ 2 pre telesne postihnutých na vozíku)
Autori: Zbyněk & Addams
Zaujímavé odkazy:
http://www.scpendolino.cz/ - oficiálne stránky ČD
http://www.pendolino.cz/ - neoficiálne stránky
http://www.transport.alstom.com/ - stránky výrobcu
http://www.alstom.cz/pdf/pendolino.pdf - stránky výrobcu
On tam spomína nejakého homo narcoticusa. To jsem byl já a mně podobní vytrvalí přispěvatelé do státního rozpočtu nic nedbající na varování ministra zdravotnictví.
A já jsem jen chtěl ten Tvůj marketingový nápad dotáhnout do trpkého konce...
Ale nebude to dlouho trvat a nikotinová menšina pozvedne svou hlavu a hrdě se zařadí mezi ostatní pozitivně diskriminované úchyláky.
Nechcem obhajovat nepripoje k Pind'ovi, ale pre niekoho kto chce byt rano v Prahe z oblasti ZV/BB sa mi zda nelogicke aby odchadzal z domu cca o 01.00 hod. do Ba na Pind'a ( iked trochu skorsia poloha Pol'any by to umoznila). Preto chodi na Horehronci WLAB Banská Bystrica - Bratislava hl.st. (- Cheb) prepajana v Ba hl.st. na Pannoniu, kto chce ist nizsou kvalitou vozna (Bc/B/A) moze absolvovat tuto zmenu aj beznym prestupom.
Takisto beha WLAB Zr1846/R 224 cez Zilinu, takze s Tvojim nazorom o neexistencii prijatelneho spojenia ZV - Praha sa suhlasit neda.
Snad je len dlha doba na preprah: Ba hl.st. cca 1 hod. al. 2 hod. v ZA.
Dá sa využiť novo zavedené lôžko na Horehroncovi - LC odchod 20.52, Praha príchod 6.05 - obe podmienky sú splnené a dokonca sa jedná o priame spojenie, aj keď zasa cestovanie v noci nemusí každému vyhovovať...
Prosim daj navod, ako taky clovekz LC, ktory ma zaujmy v Prahe sa do nej dostane doobeda, aby nemusel ist uz vecer pred pol siedmou a nemusel cestovat 11 hodin (pozn. - ja som zo ZV)
To mi nikto nevyhovori, ze sice na prestup po starom bol 6 minut, ale vzdy som SS stihol a za cca 7 hodin som bol v Prahe. Teraz musim ist zo ZV o tretej, aby som mohol v BA cakat takmer 2.5 hodiny a pre obedom sa do Prahy aj tak nedostanem.
To, ze 1. tr. nie je vyuzita plynie aj z toho, ze v povodnej SS bola 1. tr, prakticky len polovica ozna, takze v Breclavi som si presadal do rakuskeho Dvoraka...
A tych 7E ani nekomentujem, povedal to uz Addams...
Díky za Tvůj liberální přístup.
Kuřáky byly z výroby oba čelní trakční vozy (681 a 682). Ve zkušebním provozu soupravy 003 to tak snad fungovalo, nevím, ale pak se ČD rozhodly následovat světový trend vymýtání kuřáctva.
Mně to nevadí hlavně proto, že Pendolinem se už asi nesvezu. Při té jediné své "vyhrané" jízdě jsem dokonce v kuřáku seděl, ale nevyužil toho, jsa ohleduplným - v oddíle sedělo také něco dětiček, které jízdu vyhrály za nějaké obrázky.
A přidám obrázek (když už jsem u nich) původního označení kuřáckého vozu 681.002-2:
Ak to zoberiem trochu liberalnejsie, tak 1 kocar 2. triedy a 1 v 1. triede (neviem vsak, ci cely) by sa asi aj pre Homo Narcoticius Nicotinus aj uzivili. Ak sa dobre pamatam, tak povodne aj planovane boli, tak neviem preco to zrusili (i ked mne to nechyba ).
brano:
Ked chce turista za nejaky stanoveny cas "obehat" urcite miesta a nema inu moznost, tak pouzije co je dostupne.
Takto napr. ked som sa chcel dostat cez noc z Lisabonu do Madridu, tak som mohol pouzit len Talgo (aj ked je drahe), lebo tam nic ine v noci nechodi.
Ked turista doma robi za 1500 EUR al. viac, tak ho pripl. 7 EUR nerozhadze, ale vychodoeuropana robiaceho za 200 - 300 EUR uz ano.
Vo vlakoch by mali byt prepravovane len jedince, ktoré uhradia náklady na ich prevádzku a vytvárajú možno aj primeraný zisk konkrétnemu dopravcovi. A reč bola o tom, ako ich do Pendolina prilákať čo najviac. Bárs by to boli aj platiaci a vo vyhradenom oddieli prepravovaní šimpanzi...
Druhotriedny substrat sa vsak pri priplatku 7 EUR donho tlacit nebude, ked tak snad turisti z bohatsich krajin pocas letnej sezony, ale to tiez dlhodobo nepomoze vyrovnat straty z jazd "takmer naprazdno" mimo turistickej sezony.
Clansman:
Dedukujes spravne - ceny medzin. cestovneho su pevne stanovene v EUR, t.j. suma v Sk je prepoctom podla kurzu v case zadania plagatu do tlace. Tato skutocnost je (pravdepodobne) aj na plagate uvedena, ale substrat si skor vsimne cenu v Sk vyznacenu konskymi pismenami ako poznamku o vztahu v EUR blchavymi pismenami kdesi na uplnom spodku plagatu.
Asi by bolo lepsie keby tam bola cena len v EUR, ale neviem ci to nasa priblbla legislativa umoznuje, a navyse by hned zacali vyskakovat euroskeptici a ultranacionalisti, ze az do 31.12.2008, resp. 15.01.2009 chcu mat vsetky ceny aj v Sk.
No a to Sedlákovo bolo pre tentokrát použité ako terminus technicus. No ale áno, aj u nás v Pezinokove (ktoré si vzhľadom na moju lásku k nemu, no hlavne vzhľadom na moje zážitky z ciest po našej vlasti nikdy nedovolím nazvať "Sedlákovom") plagát visel ešte skôr než Prnďo začalo premávať k nám za rieku Moravu, zato lístok naň mi naša pani pokladníčka, napriek svojej obrovskej snahe a telefonátom svojej šéfke do Trnavy, predať nevedela. Respektíve vedela, asi po trištvrte hodine a nie taký, aký som pôvodne pýtal.
Takže nielen na ďalekom severe, ale aj toť u nás - na dotyku s Hlavnou dedinou SR, pohľad na plagát Prnďa v čakárni občas vzbudzuje ironický úškľabok. Ale čo už... A to nehovorím, že na všetkých tých tisíckach plagátov je vytlačená najnižšia cena za lístok BA - Praha, ktorá však už v čase zahájenia prevádzky bola úplne iná - aspoň, že nižšia o nejakých 5 percent (asi vec kurzu SK/EUR).
A čo bude robiť tá vaša menšina najbližších sto rokov tiež nie je problém. To je váš problém.
... až do chvíle, kým mi nikto z vás nesiahne na pifko. To už bude môj problém. No o to viac to bude aj váš problém!!!