680 (Pendolino ČD)
Súprava s aktívnym naklapacím systémom, ktorá je členom rodiny ETR ( http://www.rail.sk/etr/ ) vyrábanou v severotalianskom Savigliane - do r. 2000 bola súčasťou koncernu Fiat, potom Alstom.
Pôvodná objednávka na 10 súprav bola zadaná konzorciu Siemens/ČKD/Vagónka Studénka, avšak z dôvodu ekonomických problémov a tým vyvolaného konkurzu holdingu ČKD k realizácii nedošlo. Následne bola objednávka za 4, 35 mld. Kč presunutá do Savigliana.
Skúšobná prevádzka (súpravy inventárneho čísla 003) na trati Praha - Děčín bola uskutočnená v období od 23. XII. 2004 do 6.XI.2005. Od 29. XI. do 10. XII. 2005 ČD nasadili súpravy ETR 680 do pravidelnej prevádzky na trati Praha - Brno.
Do ostrej prevádzky na tratiach Praha - Ostrava (spoje produktu SC Pendolino) a Praha - Brno - Břeclav (spoje IC a EC) boli nasadené 11. XII. 2005, avšak dopadla katastrofou, keď pre časté poruchy zostávali nepojazdné na trati a odo dňa 13.1.2006 zostala na týchto výkonoch iba súprava inventárneho čísla 003 a zvyšné spoje boli obsluhované klasickými vlakmi. Od 1. II. 2006 boli po vyriešení problémov vrátené do prevádzky. Nasadenie na celé pôvodne plánované trate vrátane úsekov Břeclav - Bratislava/Wien sa stalo realitou až 10. XII. 2006. Premávka do Bratislavy bola pozastavená 13. XII. 2009 - 11. XII.2010.
Technické údaje:
Objednávka zadaná: jún 2000
Vozidlá dodané: 19.VI.2003 - 8.XI.2005 (príchod do Prahy)
Vozňový park: 7 vlakových súprav po 7 vozňov
Počet trakčných jednotiek: 2
Počet trakčných motorov na jednotku: 4
naklápací systém: Hydraulický
Max . rýchlosť: 230 km/h
Trolejové napätie: = 3 kV ; ~ 15 kV 16 2/3 Hz ; ~ 25 kV 50 Hz
Trvalý výkon: 4 MW
Ťažná sila na obvode hnacích kolies: 212 kN
Rozchod: 1435 mm
Celková hmotnosť: 340 t
Šírka skrine: 2,8 m
Celková dĺžka: 185,3 m
Celkový počet sedadiel: 331 (+ 2 pre telesne postihnutých na vozíku)
Autori: Zbyněk & Addams
Zaujímavé odkazy:
http://www.scpendolino.cz/ - oficiálne stránky ČD
http://www.pendolino.cz/ - neoficiálne stránky
http://www.transport.alstom.com/ - stránky výrobcu
http://www.alstom.cz/pdf/pendolino.pdf - stránky výrobcu
Tri dni si uz citam tvoje stiplave vyjadrenia zavanajuce s komplexom menejcennosti ktory pocitujes voci ceskym bratom. Trosku nechapem na com sa rozculujes, europa sa zjednocuje, ale ty a tebe podobny by neustale len rozdelovali a ohranicovali.
Jedno musis priznat, produk SC (ktory je zatial uzko viazany s Pendolinom), je urcitym pokrokom (na nasej strane zeleznej opony), ktory tu dost dlho chybal. Pretoze nejde len o to ze na strele bude pendolino, ale aj sluzby ktore sa k tomu v (najme na ceskej strane) viazu (alebo sa viazat budu). To ze ich ZSSK este nedokaze ponuknut uz je chyba niekoho ineho, nie Ceskych Drah. Ak si myslis ze CD by sa bez nasich goril nezaobisli, tak mozno opak je pravdou, pretoze nebyt ceskych plechacov vo zvolene a na mnohych rychlikov by mali problemy skuor ZSSK ako CD.
A okrem toho, naozaj, neviem co mas proti cechom, keby CD (ci uz zistne alebo nezistne) neposielali svoje supravy na slovensko, ponuka rychlikovych spojeni by bola omnoho slabsia. Nemozem si pomoct, ale stale mi bude sympatickejsie ked sa na nas trh dostanu CD ako keby to mali byt rakusania alebo madari, uz len preto ze s cechmi mame za poslednych 100 rokov mnoho spolocnej historie a urcite su mi zo vsetkych ostatnych narodov najblizsi.
Nenapadne sa CD vkrada na nas dopravny trh ,ked sa zbadame ze sme ostali bez vykonov bude neskoro.
A preco by CD nevyuzili ponuknutu sancu, ked ZSSK sa k svojim zakaznikom chova ako keby ich k svojej cinnosti vobec nepotrebovali? (Viz niektore "uzasnosti" v novom GVD).
Tam kde jsou kopce, přichází výhoda v možnosti naklápění a tudíž vyšší rychlost než u soupravy vedené 350.
Tam kde jsou rovinky nastupuje výhoda vyšší vMax, kterou 350 není schopna dosáhnout.
Jak jednoduché.
ad rychlost 180-200: a co například taky Pardubice-Choceň
ad pohodlí v IC-T: Kolik stojí jízdenka v tom IC-T a kolik v SC? Jak sám píšeš, tak lidi zajímá cena...holt ještě nejsme na úrovni finančních možností našich souse
ad cena: že ty preferuješ cenu ještě neznamená, že to tak dělají všichni..já radši pojedu za větší peníze v klidu vlakem a budu pracovat na NTB, než se nervovat na D1...
Čmoudlik: teraz sa mi paci Vindobona, dnes som s nou isiel z Decina a bolo to super vozy DB + CD + OBB
v kutoch uz aj tak asi nikto nevystupuje, to by som chcel vidiet toho zbohatlika co sa za tie peniaze odvezie tych 64 km
o co ide pochopis tusim ze po roku 2009 kedy sa ma otvorit dopravny trh naplno aj pre osobnu dopravu ,to uz nepojde o to, my vam odvezieme toto a vy nam toto.
Nenapadne sa CD vkrada na nas dopravny trh ,ked sa zbadame ze sme ostali bez vykonov bude neskoro.
Aky je pomer kilometrov "my u vas a vy u nas" s rusnovodicmi?
Vobec mi nejde o radu 350, mne ide o ten konkretny vlak, nazov / casova poloha.Existuje aj nejaka idealnesia? CD si ju z nedaju vziat.
1) To že zastavuje strela v Kútech a v Břeclavi je jen otázka roku a nebude zastavovat,čili až bude platit Schenngen(nevím jestli to píšu správně) nikdo s ní do Kútu z Bla stejně nepojede.......
2) Jako opak tvoji zaslepenosti uvádím jiný vlak ,daleko slavnější v celé Evropě,než je strela a to Vindobonu,na ni se pravidelně za dob její motorové éry střídaly po třech letech soupravy zemí,v kterých jela.......v současnosti se na ni střídají lokomotivy všech tří zemí a soupravy taktéž,ty samozřejmě méně častěji.....a nikdo se nad tím nepozastavuje
3)při vší úctě k mašinkám 350 je jejich zenit a spolehlivost opravdu jinde než jednotky 680,ta teď funguje naprosto bez problémů.....i když ji taky moc v lásce nemám.....
4)teď od nového GVD slovenští fírové vozí některé vlaky s mašinkama 350 až do Práglu a nikdo proti tomu neprotestuje,protože ho to ani nenapadne a nikomu to nepřipadá nenormální,také by mohli čeští fírové protestovat,že jim sebrali výkony...
5)no a na konec nechápu o co ti vlastně jde,hlavně že název zůstal neeee,nebo by jsi chtěl,aby název vlaku byl Československá strela
no slovenska trela je slovenska ,ked bude ceska mozes is ju strcit do ,
novy produkt novych zakaznikov nepritiahne ,lebo do kutov sa za dve stovky nik neodvezie a do prahy sa da ist aj lacnesie.
Substrat zaujima cena ,nie rychlost. Pohodlinost ak o nejakej v pripade uzkeho a stiesneneho pendolina mozno hovorit bude zaujimat len zopar bohatsich studentov,lebo ostatny pojdu vlastnym autom
Pytal som sa jedneho co chodil svojho casu na sluzobky do prahy preco nejde vlakom. odpovedal mi ,ze autom je tam rychlejsie a stoji ho ta cesta takisto aj ked sa vezie sam.
Na kratke vzdialenosti sa cestovat SC noplati je to zbytocne drahe.
Na 180-200 upravite akurat tak Breclav-Vranovice- mozno az do Brna to je asi tak vsetko ,potom narazite na vysocinu a skoncili ste.
Slovenska strela je legenta ,to suhlasim, preto sme duplovane hlupaci ,ze sme si ju neudrzali. Ako bolo spomenute CD nastojili na tom aby sa to volalo Slovenska strela. Dobre meno sa totiz tazko hlada!
Fatra ,kysuca ,detvan mi nevadia ,ale Slovenska strela je uz pojem ,tak ako aj Tatran.
Co je na tom vyhodne pre nas? nic ,za gorily CD platili nielen vratenim kilometrov ,ale aj CASH ,lebo nemohli ponuknut adekvatnu nahradu za kilometre kde vlaky sli rychlostou nad 140km/h . To iste bude teraz za pendolino ,este ze to je len nejakych +-70km.
Teraz mi povedz co je na tom vyhodne pre ZSSK?
toto by som rad pocul od manazera ZSSK nech mi vysvetli co sme tym vlastne dosiahli?
Podla mna.Nic .len sme darovali dobre meno produktu niekoho ineho a este mu za to zaplatime lebo zisk na nasej strane bude mizerny.
Detto u voznov Ampz sa neda zrovnavat, Ampz CD je super voz, ale zodpoveda Bmpz OBB, jedine sa lisi usporiadanim 1+2 ale roztec sedadiel je ta ista.
Takisto sa neda porovnat Bpee CD a Bpeer ZSSK, ceske Bpee ma 78 sedadiel, podvozky dostali len kotuce, nemaju klimu ani EVAC. Slevensky Bpeer ma 66 sedadiel, reko podvozky, klima a EVAC.
Inak suhlasim, ze je to jedno, aka sprava nasadzuje na strelu supravu. Len obsadenost uz klesla.
Ty si fakt mimo, na tom Pendolinu se v tuhle chvíli pakují i ŽSSK teda na Strele, je to novej produkt, co přitáhne třeba nové zákazníky, je to jednoduchý marketingový tah. Nota bene Pendolinem se brzy bude dostat z Bratislavy do Prahy za 3 hodiny, až se u nás zvedne traťová rychlost někde na 180-200 km/h, k tomu třeba ŽSR taky upraví svůj nejdůležitější tranzitní koridor Kúty-Štúrovo (Kúty-Bratislava), tvůj subjektivní pocit neni podstatnej, důležitější je co si bude myslet široká veřenost. Jen se mi moc líbí, jak si přivlastňuješ pro "svou" zemi název Slovenská strela, když ten vlak jede většinu trasy po území ČR. Proč ti nevadí ta Fatra, Budatín, Kysuca, Detvan??? Uvědomíš si, že i pro ŽSSK je to kauf, krom toho, že na to mvydělají, ještě mohou soupravu Strely využít pro vnitrostátní vlaky a tím dát pohodlné vozy na některý vnitrostátní rychlík. Už se prober, že pro obě strany je to výhodné. Slovenská strela je legenda, ale nikdy to nebyl slovenský vlak, vždy spojoval nejrychleji obě metropole a to dělá i teďka.
Add podpora u nás. Ano podpora u nás je, a je to tak správné.
A vozy Bpee je stejnej jako Beer ŽSSK, Ampz je stejný jako Ampz ať už DB, MÁV, nebo ČD. ICE bude podobné jako Pendolino.
Nic tady nevychvaluju, jen upozorňuju, že tvrdit, že Pendolino je pro Slováky zkáza je kravina, nemůžu si pomoct, ale zase mi to přijde tak trochu, že ty Čehúni zase maj něco víc. Ale tka to není, je to pro oba jak ČD, tak ŽSSK výhodné.
samozrejme ,ale pocas letu isto neostavaju visiet vo vzduchu ,lebo zrovna je treba restartovat system riadenia
Infected.bass:
tak ako si spomenul ,u vas zeleznicu podporuje stat ,kraje.
tu sa na vsetko kasle ,na substrat sa kasle sak ten sa dostane doroboty aj autom ( 3 v aute sa vezu za menej koruniek nez 3 vo vlaku)
Som z toho znechuteny.
Vies uz davno som si vsimol ,ze co je na slovensku dobre to musime predat, alebo darovat niekomu do zahranicia ( tym myslim aj cesku republiku )
Vid. Slovnaft,SPP, VSZ, elektrarne,letiska atd.
uz si pustame vlaky a cudujeme sa kto nam to tu jazdi po kolajach.
To nieje o konkurencii, to je neschopnosti vedeni jednej ci druhej zeleznicnej spolocnosti. Vedenie oboch firiem uz mali davno kopnut do .
A to tu ide, bez vozby sa peniaze na zeleznici zarobit nedaju a my si tu vozbu takto lahko pustame. Nejsme blbci ?
Pendolino je srot a nic z toho co tu odznelo ma nepresvedcilo tom ze tomu tak nieje.
A skutečně Pendoline je momentálně spolehlivější než 30 letá 350, byl to výborný stroj, krásný a silný, mám je moc rád, ale není týden aby jedna nedojela. Takže než začneš hanit Pendolino zameť si na svém dvorečku...
SNS ma nezaujima ,ja volim inych ,ale politiku sem netahajme.
ked uz sme pritom preco sme my ako ZSSK nevstupili na cesky trh a prenechali sme im vozbu tohoto vlaku ,ktory mal dobru casovu polohu?
Kvalita sa ukazala minuly rok po nasadeni pendolin do prevadzky, detske choroby su vsade, to beriem ,ale to co predviedli taliani so svojim vyrobkom je ostuda v dnesnej dobe.
A aku inu ligu hra? to ze tam dostanem nieco zjest ? no ked pojdem klasikou a zajdem do restauracneho voza ,mam to za tie iste peniaze.
Tych par minut co tam pridem skorej mozem sprepacenim okaslat, to nieje az taky velky rozdiel oproti klasickemu vlaku.
Ked tam budem chciet byt za par minut pojdem radsej lietadlom ,Aspon sa nemusim bat ,ze zostaneme niekde nechopny
Ked uz sa dotoho vlaku ,ale aj kolajnic vcapili tolke peniaze chcem vidiet aj kvalitu a nejaky umelcky dojem a ten je podla mojho subjektivneho nazoru
nic-moc .