680 (Pendolino ČD)
Súprava s aktívnym naklapacím systémom, ktorá je členom rodiny ETR ( http://www.rail.sk/etr/ ) vyrábanou v severotalianskom Savigliane - do r. 2000 bola súčasťou koncernu Fiat, potom Alstom.
Pôvodná objednávka na 10 súprav bola zadaná konzorciu Siemens/ČKD/Vagónka Studénka, avšak z dôvodu ekonomických problémov a tým vyvolaného konkurzu holdingu ČKD k realizácii nedošlo. Následne bola objednávka za 4, 35 mld. Kč presunutá do Savigliana.
Skúšobná prevádzka (súpravy inventárneho čísla 003) na trati Praha - Děčín bola uskutočnená v období od 23. XII. 2004 do 6.XI.2005. Od 29. XI. do 10. XII. 2005 ČD nasadili súpravy ETR 680 do pravidelnej prevádzky na trati Praha - Brno.
Do ostrej prevádzky na tratiach Praha - Ostrava (spoje produktu SC Pendolino) a Praha - Brno - Břeclav (spoje IC a EC) boli nasadené 11. XII. 2005, avšak dopadla katastrofou, keď pre časté poruchy zostávali nepojazdné na trati a odo dňa 13.1.2006 zostala na týchto výkonoch iba súprava inventárneho čísla 003 a zvyšné spoje boli obsluhované klasickými vlakmi. Od 1. II. 2006 boli po vyriešení problémov vrátené do prevádzky. Nasadenie na celé pôvodne plánované trate vrátane úsekov Břeclav - Bratislava/Wien sa stalo realitou až 10. XII. 2006. Premávka do Bratislavy bola pozastavená 13. XII. 2009 - 11. XII.2010.
Technické údaje:
Objednávka zadaná: jún 2000
Vozidlá dodané: 19.VI.2003 - 8.XI.2005 (príchod do Prahy)
Vozňový park: 7 vlakových súprav po 7 vozňov
Počet trakčných jednotiek: 2
Počet trakčných motorov na jednotku: 4
naklápací systém: Hydraulický
Max . rýchlosť: 230 km/h
Trolejové napätie: = 3 kV ; ~ 15 kV 16 2/3 Hz ; ~ 25 kV 50 Hz
Trvalý výkon: 4 MW
Ťažná sila na obvode hnacích kolies: 212 kN
Rozchod: 1435 mm
Celková hmotnosť: 340 t
Šírka skrine: 2,8 m
Celková dĺžka: 185,3 m
Celkový počet sedadiel: 331 (+ 2 pre telesne postihnutých na vozíku)
Autori: Zbyněk & Addams
Zaujímavé odkazy:
http://www.scpendolino.cz/ - oficiálne stránky ČD
http://www.pendolino.cz/ - neoficiálne stránky
http://www.transport.alstom.com/ - stránky výrobcu
http://www.alstom.cz/pdf/pendolino.pdf - stránky výrobcu
Po třech schůdcích jsem vešla do vlaku, dveře se přede mnou samy otevřely a já vzala první volné místo, které jsem uviděla. Kolem mě u stolků seděli muži v oblecích s pečlivě upravenou kravatou a zarytě hleděli do svých notebooků.
Můj spolusedící Gustav Kotajny usedl do vlaku kolem šesté v Ostravě. Stejně jako jeho kolegové ani na minutu neodložil mobilní telefon. Na rozkládacím stole před ním se tak za chvilku vytvořila kupa popsaných papírů, spolu s jídelními tácky a zbytky jídla. Ty po chvilce odnesl jeden člen obsluhy.
„Promiňte ten nepořádek. Ale všechno není ode mne. Cestující před vámi tu něco nechal,“ omlouval se s úsměvem podnikatel, jehož firma působí v Českém Těšíně. V příjemně vyhřátém vagonu a pohodlných sedačkách cesta rychle utíkala. Kromě funkčního topení ocenili cestující i proti starým vlakům čisté toalety. Všechny vagony jsou klimatizované, cestující si mohou během jízdy zajít do bistra například na kávu, čaj nebo něco k jídlu.
V Praze na minutu přesně
Než Gustav Kotajny stačil vypít malý džus a sníst tatranku, kterou dostal ráno od obsluhy, vlak přijel do Prahy. Přesně. Průvodčí otevřel dveře a loučil se s cestujícími.
O půl hodiny později jsem už seděla v jiné soupravě Pendolina, tentokrát na cestě zpět do Pardubic, ve druhé třídě. Ta se od ranní lišila hlavně tím, že měla modře polstrované sedačky namísto červených a pod okny scházely elektrické zásuvky, kde měli manažeři zastrčené kabely od svých přenosných počítačů. Ve všech vagonech nového vlaku lidé sedí místo klasických kupé buď po dvojici naproti sobě, nebo ve čtyřech kolem rozkládacího stolku, kde se skrývá i odpadkový koš. Po pár minutách byl vagon zčásti zaplněný. Asi padesátiletá žena, která si sedla naproti mně jela do Ostravy už po páté. „S tímhle vlakem jedu už po několikáté. Vždycky, když Pendolino zůstalo někde stát, mi volal syn a bál se, že někde stojíme. Ale měla jsem štěstí,“ smála se Antonie Michálková.
Ta byla s Pendolinem spokojená, jen jí chyběly podnožky, které jsou na delších cestách vítaným zpestřením. Vlak do Pardubic dorazil s pětiminutovým zpožděním.
Miloslav Plavec, který se mnou vystupoval, nepřijel do Pardubic na návštěvu ani na výlet. Chtěl se jen svézt slavným vlakem.
(Regionální mutace | Mladá fronta DNES - pardubický kraj)
Týden nabízí opravené Pendolino cestujícím z Pardubic výrazně vyšší rychlost a luxus cestování po železnici. Zatím spolehlivě a přesně. Nejvyšší zpoždění, které zatím rychlovlak měl, činilo pět minut.
Soupravu dosud využívají trochu překvapivě nejvíce studenti.
„Řada studentů Pendolinem jezdí, je mezi nimi velmi populární. Jako studující mají totiž slevu padesát procent,“ uvedl tiskový mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.
„Jsem spokojená. Cestování příjemným, tichým a rychlým vlakem beru. Jen cena by mohla být příznivější,“ řekla například Renata Bartošová, která se Pendolinem svezla poprvé před několika dny.
Cena jízdenky do Prahy činí bez studentské poloviční slevy 240 korun, do Ostravy 320 korun.
Nejméně cestujících nasedá do rychlovlaku v Pardubicích při cestě do Prahy, o mnoho více, míří-li souprava do Olomouce a Ostravy.
„Lidé z Pardubic jedou Pendolinem do Prahy hlavně v případě, kdy mají koupenou letenku a využívají služby Českých aerolinií,“ řekl Ondrůj. Méně lidí jezdí z Pardubic do Prahy Pendolinem i proto, že i cesta běžným rychlíkem trvá jen něco přes hodinu a je o mnoho levnější.
V rychlovlaku ale pomalu přibývá i manažerů. Někteří dokonce ve vlaku pořádají porady.
„Viděl jsem to na vlastní oči. Skupinu asi 15 lidí v oblecích, se zapnutými notebooky, kteří o čemsi diskutovali,“ dodal Ondrůj.
(Regionální mutace | Mladá fronta DNES - pardubický kraj)
S tym kazdy totiz rata, tolko si vyzaduje moderna technika, de facto ani u CD to nie je inak, ved sme len v 3. mesiaci pravidelnej prevadzky - zbytok bol premrhany cas......
Mezinárodní odborné semináře Czech Raildays 2003: Zkušenosti finských drah (VR) s naklápěcími vlaky
Autor příspěvku Uwe Krenzer uvádí: „I přes – nebo možná právě kvůli – použití moderní techniky a elektronických systémů se nasazení nových vlaků neobešlo bez narušování provozu, především v počátcích, což nevytvářelo příliš pozitivní názor v očích cestujících ani provozovatele.”
Celý text najdete na adrese:
http://www.railvolution.net/czechraildays/craildays3/seminare/p_08.pdf
Brno - Všech pět žluto-modrých vlaků Pendolino znovu brázdí Českou republiku. Na cestu se včera vydaly poslední dvě soupravy a bez problémů absolvovaly cestu z Prahy do Břeclavi.
„Mluvil jsem s přednostou depa, cesta byla úplně v pořádku,“ ubezpečil tiskový mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.
Na trať, která vede z Břeclavi přes Brno a Pardubice do Prahy a zpět, vyjíždí Pendolino denně, vždy dvakrát každým směrem. České dráhy slibují, že rychlovlak trasu zvládne za dvě hodiny dvacet minut, tedy o dvacet rychleji než starší soupravy na spojích EuroCity a InterCity. Z Brna do Břeclavi se nový vlak dostane za rovnou půlhodinu. Cestující si pro tyto vlaky na rozdíl od linky mezi Prahou a Ostravou nemusejí kupovat jízdenku se zvláštním tarifem. „Jsou to klasické spoje, na které nyní nasazujeme soupravy Pendolino,“ vysvětlil Ondrůj. To znamená, že stačí jízdenka s příplatkem InterCity/EuroCity. Podle serveru Idos stojí lístek pro cestu mezi Brnem a Prahou 354 korun, z Břeclavi lze do hlavního města jet za 430 korun. Není však zaručeno, že cestující na těchto linkách skutečně sveze rychlovlak. Podle Ondrůje mohou být v případě závad na nových vlacích opět nasazeny starší soupravy, byť prý se srovnatelným komfortem. Jedním dechem ale dodal, že by se Pendolinu už měly technické problémy vyhnout.
„Jedna souprava navíc čeká jako záložní, pro případ, že by se na kterékoliv z linek něco přihodilo,“ doplnil Ondrůj. Soupravy Pendolina v lednu postupně vyřadily z provozu poruchy ovládacích počítačů. Na linku mezi Ostravou a Prahou vyjel první opravený vlak ve středu.
Dráhy budou Pendolino nasazovat na linkách Brněnský drak a Vyšehrad. Drak vyjíždí podle serveru Idos z Prahy-Holešovic v 9.40, do Brna přijíždí ve 12.03 a do Břeclavi v 12.35. Zpátky vyráží v 13.32, z Brna odjíždí ve 14.04 a do hlavního města cestující dopraví v 16.27.
Vyšehrad vyjíždí z Břeclavi v 6.32, v Brně staví dvě minuty po sedmé a v Praze-Holešovicích v 9.27. Opačným směrem vyjíždí z Holešovic v 17.40 a v Brně zastavuje v 20.03. V Břeclavi svou směnu končí pět minut po půl deváté večer.
(Regionální mutace | Mladá fronta DNES - jižní Morava)
O aktuálnosti Tvého příspěvku dalo by se s úspěchem pochybovat. Tedy pokud jde o onu písničku - ta už tu byla (i v diskusi k jedné aktualitě či ve vtipech) dávno...
Inovaci spatřuji jen v onom prospektu rekonstruovaného hnacího vozu.
Pendolino
Zpiva se na znamou melodii Ivana Mladka
Z Ostravy, z Ostravy
jede Pinda do Prahy
vsichni maji obavy
kam dnes dojede.
Nestavi, nestavi,
skoro nikde nestavi,
ale kdyz sam zastavi
dal uz nejede.
Z topeni, ze dveri,
z motoru se blyska
strojvudce bezmocne
do kompjutru triska
Ten kdo k nam nastoupi
dobrodruzstvi podstoupi
a nez v cili vystoupi
moc zazitku ziska.
2. sloka
Nahradni soupravy
do Ostravy do Prahy
jezdi dnes bez obavy
a bez zpozdeni.
Neklopi, neklopi,
zato v zime zatopi,
na wece vam nebrani,
ani z neho ven.
Talian s usmevem
pokuticku plati,
rezisti jasaji: "Rezijka zde plati"
Substrate otravny
kdyz chces jet do Ostravy
neznic nam posledni kus -
mas Zluty Autobus!!!
Zeptám se svého potomka, je tam redaktorem. (I když tohle zrovna nepsal.)