Železničářská profesionalita
Mnozí, možná většina, návštěvníků těchto stránek jsou železničáři. Já jsem „jen“ železniční fanda, příslušník „cestující veřejnosti“ a z hlediska znalosti drážní problematiky „poučený laik“. To předesílám pro zdůraznění, že takovéto „kontroverzní“ téma nenastoluji ze zlé vůle vůči železničářům.
Stalo se dne 13.11.2004 na Os 5611 Hradec Králové – Pardubice: Vlak má odjezd v 01:00 hod., hradecké nádraží má noční pauzu, jízdenky se vydávají ve vlaku. Požádal jsem průvodčího (resp. vlakvedoucího) o jízdenku SoNe+ za 360,- Kč, které jsem měl přesně připravené. On mi pravil, že tuto jízdenku ještě nevypisoval, ptal se mne, zda nemám nějakou starou, ujistil se, že je to „ta jízdenka, co se na ni dá jezdit všude“ – a pak mne požádal, abych si ji koupil při přestupu v Pardubicích. To jsem akceptoval, protože na diskuse už nebyl stejně čas. Je to vůbec možné? Onen průvodčí totiž příslušnou jízdenku nejen neuměl vypsat, on ji dokonce - logicky - neuměl ani řádně zkontrolovat! (A nešlo o žádného mladíčka, nýbrž o muže zralého věku.)
Podotýkám, že toho dne jsem použil celkem 13 vlaků a na zbývajících 12 průvodčích nemám nejmenší důvod si stěžovat, všichni byli skutečně profesionální, slušní, většinou i milí a srdeční. A také to, že to nebylo poprvé, co jsem si kupoval zmíněnou jízdenku ve vlaku – a nikdy jsem se ještě s takovým „odborníkem“ nesetkal.
Člen vlakového doprovodu je jednou z mnoha železničářských profesí, všechny jsou důležité a všchny mají své problémy.
--------------------
Pokladním na nádraží ve Žďáře nad Sázavou se povedla hned dvě společenská faux pas. Na manželský pár minulý týden poslali strážníky v domnění, že jde o bezdomovce. Přitom šlo o cestující z řádně zakoupenou jízdenkou, kteří čekali na vlak. Druhý případ popisuje velitel strážníků Martin Kunc.
Martin KUNC, velitel strážníků
--------------------
Opět oznámení od pokladní z Českých drah s tím, že se tam nachází pravděpodobně opilý muž, který tam sedí před pokladnou a nemůže se teda zvednout a brání tam vstupu k pokladně. Na místě jsme teda zjistili, že se nejedná o bezdomovce, ale jedná se o občana, kterému se tam udělalo špatně, takže jsme mu přivolali rychlou záchrannou službu.
(ČRo - Vysočina)
Celý článek o něčem úplně jiném: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_44ture.htm
Paní průvodčí velmi srdečně děkuji. Jsem moc rád, že v řadách zaměstnanců Českých drah pracují tak obětaví a poctiví lidé. Přeji jí hodně zdraví, pevné nervy v zaměstnání a také kus toho obyčejného lidského štěstí. Lukáš Bernatík Poznámka redakce: Jak jsme se po menším telefonickém pátrání dozvěděli, uvedenou paní průvodčí byla vlakvedoucí Margita Petrová ze Střediska vlakových čet Českých Těšín (Regionální centrum vlakového doprovodu Ostrava), které děkujeme za vzornou reprezentaci společnosti České dráhy.
(Železničář)
Celý článek: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_44pomo.htm
Stoprocentním soustředěním na svoji práci zachránil českotřebovský strojvedoucí Vladimír Jansa možná několik desítek lidských životů. V letošní druhý únorový den zpozoroval na krátkou vzdálenost při vjezdu do stanice Adamov nekoordinovaný pohyb většího počtu cestujících v kolejišti. Díky rychlé reakci prudce snížil rychlost vlaku a zabránil tak skoro již nevyhnutelnému střetu s davem lidí v kolejišti.
Pan Jansa byl jedním ze zaměstnanců oceněných vedením společnosti České dráhy u příležitosti Dne železnice 2008. Vzhledem k vážným rodinným důvodům se nemohl setkání na konci září v Praze zúčastnit. Požádali jsme ho proto o rozhovor, který se odehrával stylově na stanovišti dvousystémové lokomotivy řady 363, vedoucí jeden z rychlíků, směřujících z Prahy do Brna.
Při jednom z mých běžných výkonů na rychlíku z Brna do Prahy jsem v sobotu 2. února zažil nepříjemnou příhodu. Před vjezdem do Adamova, který je do oblouku, jsem měl na vjezdovém návěstidle na volno. Jel jsem proto povolenou rychlostí 75 km/h, a protože mě nikdo nevaroval vysílačkou či mobilem, udržoval jsem stroj ve výkonu. Po výjezdu z oblouku jsem nevěřil svým očím. Na vzdálenost asi tří set metrů se přede mnou ve staničním kolejišti nekoordinovaně pohybovalo asi třicet cestujících, říká ještě dnes udiveně pan Jansa.
Okamžitě použil razantní brzdění a vlak tak zbrzdil až na rychlost 10 km/h. Současně intenzívně dával zvuková znamení. Po vyklizení všech cestujících z kolejiště pokračoval dále ve své jízdě směrem na Českou Třebovou.
Osobně se mě dotklo, že i když jsem se pokoušel dovolat adamovskému výpravčímu vysílačkou, ten se vůbec neozval. Vůbec nepochopím, proč jsem nedostal ani varování, že se v kolejišti pohybuje takové množství lidí. Až po chvíli mi došlo, že ti lidé přebíhali z jednoho zpožděného vlaku do druhého, ale v tom jim snad měl někdo zabránit, kroutí nevěřícně hlavou Vladimír Jansa.
Pokud bych včas nestačil zabrzdit, byl by to strašný masakr, protože by hodně lidí nestačilo utéct. Adamovem projíždíme docela svižně. A jen díky suchému počasí a všem svatým nahoře se nic nestalo. Tak závažný případ jsem za celou svoji pracovní éru ještě nezažil a nikomu to nepřeji. Nicméně v hlavě a v srdci taková událost zůstane navždy, už ji nic nevymaže, dodává se smutným úsměvem Vladimír Jansa, který slouží na železnici v různých funkcích od roku 1967.
(Železničář)
Roman Jeschke, Doubravice nad Svitavou
(Železničář)
Na pondělní dopoledne letošního 14. července asi jen tak nezapomene strojvedoucí Alois Hejný zHavlíčkova Brodu. V kritický den vedl rychlík 676 z Brna do Prahy, když ve vjezdovém oblouku do stanice Žďár nad Sázavou uviděl na vzdálenost asi sto dvacet metrů člověka v kolejišti, který absolutně nereagoval na zvukové znamení. I přes použití rychločinné brzdy došlo bohužel k nárazu, který chodce odhodil do blízkého příkopu. Neprodleně po střetu pan strojvedoucí poskytoval zraněnému první pomoc, a to až do příjezdu rychlé záchranné služby.
Celý článek: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_41ocen.htm
Po celou dobu jízdy vlaku byl průvodčí u této paní přítomen a po příjezdu zdravotníkům celou situaci podrobně popsal. Následně byl k dispozici záchranné službě a jejím členům asistoval u zákroku, včetně vynesení paní z vlaku na pojízdné lehátko na nástupiště. Bohužel se v té chvíli projevili ve vlaku někteří arogantní cestující, ale pan průvodčí nás mile překvapil, jak dovedl rychle nastálou situaci slušným, ale rozhodným způsobem zklidnit…
Rádi bychom tohoto muže pochválili za rychlé jednání a možná i za záchranu života.
Poznámka redakce: Duchapřítomným zaměstnancem z Regionálního centra vlakového doprovodu Brno je vlakvedoucí Miloslav Soukup, kterému jménem redakce děkujeme za profesionální přístup.
Z dopisů redakci
(Železničář)
Ráda bych se čtenářům svěřila se zkušenostmi, které jsem získala díky svým cestám s Českými drahami. Můj příspěvek míří především k těm, kteří nám situaci na kolejích v České republiky dělají snesitelnější a to konkrétně lidem na prostějovském nádraží.
Cestuji vlakem poměrně často do různých koutů naší republiky. Tohoto způsobu dopravy využívám i na své cyklistické dovolené. A jelikož se v naší vlasti Ministerstvo dopravy rozhodlo co chvíli mást své cestující, jak změnami cen, tak i změnami jízdních řádů, ke kterým přidávají i další změny s pravidly pro zakoupení patřičných jízdenek a nejrůznějších slev na ně, stává se nákup jízdních dokladů cestou po „španělské (drážní) vesnici“.
Tento jízdenkový guláš nebývá labyrintem jen pro obyčejné cestující, ale mnohdy i pro profesionální, školený personál na nádražích. Vím o čem píši, mám nespočet zkušeností z různých vlakových stanic této republiky.
Proto bych ráda ocenila skutečnou profesionalitu prostějovského personálu v pokladnách i na informacích.
Vždy jsem se u nich setkala s nebývalou ochotou a pokaždé se mi snažili vyjít vstříc. Dokážou i poradit a nabídnout takové spojení, které je pro mě nejvýhodnější jak po stránce časové tak i finanční. Tito profesionálové nelitují času a dokáží se věnovat klientovi s plným nasazením. Neměla jsem nikdy pocit, že je obtěžuji, nebo si vymýšlím různé nepochopitelné alternativy pro svoji cestu. Vždy mi naopak ještě dokázali navrhnout i nějaké lepší řešení.
Toto jejich chování obzvláště vynikne v kontrastu s jednáním personálu na jiných nádražích a to obzvláště tehdy, kdy já „vybavena“ vědomostmi z Prostějova, vyžaduji podobné doklady a řešení i na ostatních nádražích ČD.
Mnohokrát jsem totiž musela velice bojovat o to, abych obdržela to co je na prostějovském nádraží samozřejmostí. Mnohdy personál nemá ani ponětí o existenci všech možností cestování.
A proto je nedokáže svým zákazníkům ani nabídnout, a tím trochu přispět k lepšímu obrazu Českých drah.
Chvála všemu personálu v pokladnách a informacích na prostějovském nádraží. Škoda že vás není více.
(Prostějovský deník)
Čekám na vlak Pn 081761 od Zábřehu, který se v Hanušovicích zčásti rozřadí do dalších směrů. Zbytek pojede do Písečné. K němu se přidají další vozy stejné relace, které už jsou ve stanici, vysvětluje a dodává, že na denní směně je třeba zpracovat kolem tří až čtyř manipulačních vlaků. Pro jediného vozmistra ve směně je ale větší nápor v noci, kdy do Hanušovic přijíždí až šest průběžných nákladních vlaků a tři manipulační.
Celý článek: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_40vozm.htm
Celý článek: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_39obdi.htm
Fotografie skupinová: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_39ftit.htm
Fotografie jednotlivců: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_39ocen.htm
Celý článek: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_38ocen.htm
Ing. Josef Jelínek, Rýmařov
A redakce k poděkování dodává, že díky turnovskému přednostovi PO RCP Jiřímu Bubákovi a Marcele Hofmanové z přídělu služby tamtéž se podařilo velmi rychle zjistit, že jako výpravčí ve jmenovaných stanicích ten den pracovali Jiří Prokůpek a Jaroslav Novák (Turnov) a Miloslav Drda (Železný Brod); vlak 5416 doprovázel Jiří Čepák z RCVD Liberec.
(Železničář)
Ocenili to všichni gratulanti, kteří přišli popřát řediteli společnosti Ing. Zdeňku Trnkovi a jejím zaměstnancům k významnému jubileu firmy. Byli mezi nimi zástupci obchodních partnerů a další hosté z ČR i zahraničí.
Mezi gratulanty, byť na dálku, byl i náměstek ministra dopravy Ing. Vojtěch Kocourek, který pro zaneprázdněnost pronesl svou zdravici z videonahrávky. V ní mj. uvedl: Vážím si této společnosti z důvodů jejího působení v oblasti zabezpečovací techniky, a to zejména v železniční dopravě. Nemalou úlohu má i v oblasti vzdělávání. Společnost Signal Projekt svoji významnou pozici vybudovala doslova z bodu nula. Nebyla žádnou pokračovatelkou předchozího subjektu. Chtěl bych vedení i zaměstnancům společnosti popřát mnoho dalších úspěchů.
Také vedoucí oddělení elektrotechniky a energetiky SŽDC, s. o., Ing. Josef Šibrava poděkoval jménem vedení této státní organizace celému kolektivu jubilující firmy za vše, co v uplynulých 10 letech vykonala pro českou železnici a v posledních letech i pro Správu železniční dopravní cesty.
Mezi gratulanty byla i paní Jiřina Kolářová, bývalá zástupkyně Českých drah pro vzdělávání, která s novou firmou spolupracovala v oblasti formování nového typu odborného vzdělávaní. Ředitel Trnka zdůraznil význam Českých drah pro rozjezd společnosti a poděkoval jim za poskytnutou důvěru při rekvalifikaci více než tisícovky zaměstnanců ČD.
Pro ČD firma zabezpečila v rámci sociálního programu rozsáhlou rekvalifikaci Nové technologie v zabezpečovací a sdělovací technice, pořádá nejrůznější kurzy z oboru zabezpečovací techniky a rozšířila svoji působnost i na dopravní kurzy Ovládání zab. zařízení prostřednictvím JOP. Pro tyto kurzy se využívají trenažéry SOUŽ v Trenčíně a ve vzdělávacím středisku v Brně.
Profesní vzdělávání je zaměřeno na celoživotní vzdělávání dospělých. Také v této oblasti se firma snaží o dosažení nejen samotného vzdělávacího cíle, ale i všeobecné spokojenosti frekventantů se zajištěním kurzu. Aktivity firmy Signal Projekt v rámci akce Zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech lze přitom spojit jak s oblastí projektování, tak vzdělávání.
Obchodní ředitel společnosti AŽD Praha, s. r. o., Ing. Petr Lapáček ocenil fakt, že si společnost Signal projekt dala při svém vzniku do vínku zpracovávat technicky velmi náročné projekty provizorních zab. zařízení a zajišťovat stavební postupy během výstavby významných, zejména koridorových železničních staveb.
Tento úkol splnila k úplné spokojenosti všech zákazníků. Ohlédla se ale také trochu stranou a začala se orientovat i na zpracování projektů staveb a přípravných dokumentací staveb v oblasti sdělovacího a zabezpečovacího zařízení. I v této oblasti našla na trhu svoje místo. V současné době zpracovává významné zakázky pro všechny tři stavební správy SŽDC a je významným subdodavatelem stavebních firem, jako Sudop Praha, Moravia Consult Olomouc, Sudop Brno a další. Nejvýznamnější je ale kvalita práce. Za celých deset let jsme se v souvislosti s činností firmy Signal Projekt nesetkali s žádnými problémy a neměli důvod ke stížnostem. Naopak mohu vyslovit naprostou spokojenost. Samozřejmě byly okamžiky, kdy jsme se dostali do diskusí. Vždy jsme je ale vyřešili k oboustranné spokojenosti, dodal Ing. Lapáček. Na začátky spolupráce Českých drah s firmou Signal Projekt v oblasti vzdělávání zavzpomínala pro týdeník Železničář Jiřina Kolářová: S panem Trnkou jsme začali spolupracovat ještě v době, kdy byl ředitelem školy. Pak došlo ke sloučení této školy s telekomunikacemi. To České dráhy nemohly akceptovat, protože odbornost zařízení se po sloučení ubírala jiným směrem. Tehdy jsme se rozhodli přijímat vyučence nebo absolventy oboru elektroslaboproud a poskytnout jim doškolení v rámci vzdělávání dospělých. Myslím si, že se realizace tohoto kon
Celý článek: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_37turi.htm
Celý článek: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_37evro.htm
Ve čtvrtek 4. září si v lese, asi půl kilometru od nádraží v Jedlové, zlomil můj otec kotník a nebyl schopen další chůze. Po oznámení události a následné dohodě zaměstnanců Českých drah v Jedlové byla během chvilky k dispozici souprava motorového vlaku. I přesto, že měl tento vlak za čtvrt hodiny odjíždět do Doks, byl během chvilky vyslán na trať jako tzv. posun mezi dopravnami. Po dojezdu na inkriminované místo, kde ležel můj zraněný otec, mně zaměstnanci z vlaku pomohli tátu dostat do soupravy. Po příjezdu zpět do Jedlové byla výpravčím telefonicky zajištěna rychlá záchranná služba, která nás odvezla do nemocnice v České Lípě.
Za ochotu, rychlost a profesionalitu děkuji ještě jednou za mě i mého otce.
Václav Málek, Pardubice Poznámka redakce: Za součinnosti vedoucích pracovníků ČD jsme se dozvěděli, že ochotně pomáhali při zajišťování pomoci zraněného pana Málka staršího: strojvedoucí Jiří Poživil z provozního pracoviště Česká Lípa (PJ Děčín, Depo kolejových vozidel Praha), vlakvedoucí Pavel Forman z Regionálního centra vlakového doprovodu Liberec a výpravčí žst. Jedlová Vladimír Ledecký. Všem zmíněným zaměstnancům děkujeme i jménem redakce za pohotovost a nadstandardní přístup k lidem v nesnázích.
(Železničář)
Celá zpráva: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/index_view.php?id=349383