Železničářská profesionalita
Mnozí, možná většina, návštěvníků těchto stránek jsou železničáři. Já jsem „jen“ železniční fanda, příslušník „cestující veřejnosti“ a z hlediska znalosti drážní problematiky „poučený laik“. To předesílám pro zdůraznění, že takovéto „kontroverzní“ téma nenastoluji ze zlé vůle vůči železničářům.
Stalo se dne 13.11.2004 na Os 5611 Hradec Králové – Pardubice: Vlak má odjezd v 01:00 hod., hradecké nádraží má noční pauzu, jízdenky se vydávají ve vlaku. Požádal jsem průvodčího (resp. vlakvedoucího) o jízdenku SoNe+ za 360,- Kč, které jsem měl přesně připravené. On mi pravil, že tuto jízdenku ještě nevypisoval, ptal se mne, zda nemám nějakou starou, ujistil se, že je to „ta jízdenka, co se na ni dá jezdit všude“ – a pak mne požádal, abych si ji koupil při přestupu v Pardubicích. To jsem akceptoval, protože na diskuse už nebyl stejně čas. Je to vůbec možné? Onen průvodčí totiž příslušnou jízdenku nejen neuměl vypsat, on ji dokonce - logicky - neuměl ani řádně zkontrolovat! (A nešlo o žádného mladíčka, nýbrž o muže zralého věku.)
Podotýkám, že toho dne jsem použil celkem 13 vlaků a na zbývajících 12 průvodčích nemám nejmenší důvod si stěžovat, všichni byli skutečně profesionální, slušní, většinou i milí a srdeční. A také to, že to nebylo poprvé, co jsem si kupoval zmíněnou jízdenku ve vlaku – a nikdy jsem se ještě s takovým „odborníkem“ nesetkal.
Člen vlakového doprovodu je jednou z mnoha železničářských profesí, všechny jsou důležité a všchny mají své problémy.
len ono pri R 615 je v Ba iný počet cestujúcich, ako pri ľubovoľnom vlaku na Vinohradoch. Párkrát som tú davovú psychózu zažil, najmä keď súpravu pristavia tesne pred, príp. po odchode. Ale súhlasím, že Vinohrady sú dlhoročne neriešený problém a mimochodom, za tie roky sa súpravy diaľkových rýchlikov aj dosť skrátili. Ako tam voľakedy zastavoval taký R 505?
Príde opitý mládenec ku okienku výdajne cestovných lístkov v Prahe na hlavnom nádraží a hrubým hlasom povie: "Pičóóó, lístek!!!" A pokladníčka mu na to s milým úsmevom odpovie: "Ano, samozřejmě, jeden rychlíkový do Karviné!"
to cachrovanie s voznami v Trnave je pravidelne, alebo to bolo z nejakeho dovodu??
diky
Vlaky nabraly zpoždění. Průvodčí si místo vysvětlení nedodržení jízdního řádu obratně mezi cestujícími vybral oběť - studenta. Nastupoval v zastávce, kde se jízdenka neprodávala, a chtěl si ji opatřit ve vlaku.
Šlo přibližně o osmdesát korun a nabízel pětistovku. Průvodčí sebevědomě vysvětlil, že s tak velkým obnosem si musí vystoupit, protože je jeho povinností mít připravené drobné. Dále se na jinocha obořil s odborným výkladem, že může zavolat policii. Mladík se vzchopil a konstruktivně se zeptal, zda by mu někdo nerozměnil, což se stalo. Po dojezdu vlaku jsme se sešli tři z cestujících u okénka v Prachaticích, abychom upozornili vedení drah na nadřazené chování průvodčího. V písemné zprávě jsem zanechal kontakt, ale dodnes nepřišla žádná odpověď.
(Mladá fronta DNES)
Celý článek:
http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_26pred.htm
Na otázku, proč právě osobní stanice v celém kraji řídí výhradně ženský kolektiv, říká náměstek ředitele KCOD Dalibor Ježek, že prioritou žen na železnici je spíše osobní přeprava než samotná doprava, která je více doménou mužů. V době, kdy se uzlové železniční stanice začaly rozdělovat na provoz a přepravu, tak většina žen přešla právě k osobní přepravě. Jsem přesvědčen, že v některé momenty dovedou být ženy ráznější a také odvážnější než muži. Současně přinášejí do řídicí práce ženský nadhled, který není vůbec na škodu. A navíc jsem přesvědčen, že ženy přednostky více porozumí problémům svých podřízených, z nichž asi devadesát procent jsou opět ženy, dodává náměstek ředitele KCOD Brno.
(Železničář)
(Železničář)
Celý článek:
http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_24suma.htm
V e-mailu se píše, že ve středu 19. března požádala po zastavení vlaku 4712 v 11.00 hodin vlakvedoucí paní Eliška Lupačová z RCVD Brno o zavolání policie, neboť ve vlaku se nacházela cestující, která se neorientovala, nechtěla komunikovat a současně u sebe měla průkaz ZTP.
Po zhruba patnácti minutách volala vlakvedoucí znovu. Našla u cestující průkaz diabetika, sdělila, že paní omdlévá a úplně přestává reagovat. Paní Lupačové se ještě podařilo cestující aplikovat do úst kostku cukru a současně přivolala rychlou záchrannou službu z Boskovic. Podle lékaře šlo o diabetický záchvat a jen díky profesionálnímu přístupu paní vlakvedoucí byl ženě zachráněn život.
I za redakci děkujeme paní Elišce Lupačové nejen za vzornou reprezentaci společnosti České dráhy, ale také za její rozvahu a pohotovost.
(Železničář)
Rozhovor na
http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_16nemc.htm
(Železničář)