Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
ale v niecom ma 362.001 pravdu. Predstav si napr. vyluku 2. tratovej kolaje medzi Sekvicami a Ciferom. V Senkviciach vyuzijes len polku stanice, do celej stanice sa da dostat od Trnavy iba od 2. kolaje, do celej ciferskej stanice sa od Senkvic dostanes iba od 2. tratovej kolaje, cize opat iba polka stanice....suma sumarum 13km s AH Vrsok a dve polstanice s jednokolajnou prevadzkou
A inak na tých tvojich fotkách z toho Nemecka sú tiež do radu polovičné spojky.
Tak tato "otazko-odpoved" je zrejme aj odpovedou na to, preco je v malych staniciach len jedna spojka na kazdom zhlavi. Zrejme sa to parkrat do roka tiez znesie...
Je pravda že o "pár" rokov tieto neduhy ktoré kritizujem, vyrieši ETCS, ktorého informácie budú nadradené návesteniu návestidiel a tak vlak bude musieť mať zníženú rýchlosť až pred konkrétnou výhybkou a nie ako teraz, kilometer pred stanicou pri vchodovom návestidle.
Len dajme si na vážky, či o tých pár rokov bude záujem o cestovanie železnicou, ak teraz nevyužívame ani to čo sme postavili...
k Pezinku
- zo strany od BA je rychlost do vyhybiek 80 km/h
- zo strany od TT je iba 60 km/h, zrejme kvoli tomu, ze nastupistia zacinaju iba 100 m od konca vyhybky a neviem, ci existuje suprava, ktory by pri rozbehu dosiahla na tej vyhybke vyssiu rychlost...
k Trnave
- s tou 60-kou som sa v predoslom prispevku sekol. Mas pravdu, je to tam na 50 km/h. Je to tym oblukom bez prevysenia...
Ako pisal kolajar, toto vsetko posudzovali dopravni technologovia, ktori to vsetko posudzovali aj z hladiska dynamiky jazdy, takze dovody, preco su niekde vyhybky na nizsiu rychlost, urcite existuju a su opodstatnene...
dopravni technologovia" - to je sukromna firma
Myslim, ze prave toto je vyhodou. Sukromna firma ma motivaciu urobit to co najlepsie, aby si nepokazila meno a aby tak mohla ziskat dalsie zakazky a aby tak na trhu prezila... (aj ked zrejme u nas je to este snom, aby to takto fungovalo)
Aku motivaciu ma vlastny zamestnanec? Dajako preckat do 14:00 a potom ist domov? Samozrejme, cest vynimkam, ktorym o nieco ide a beru svoje zamestnanie ako poslanie...
Trnavu by som fraskou nenazval. Ina moznost tam nie je. V tych oblukoch v kolajach bez prevysenia, ktore su pri nastupistiach, vyssiu rychlost ako 60 aj tak nedosiahnes, tak naco vyhybky na 80...
No a inde su vyhybky do predjazdnych kolaji standartne na 80 km/h.
Moje zamyslenie: Ak by sme tam aj dali vyhybky na trebars 100 km/h a doplnili zhlavia o dalsiu spojku, co dosiahneme? Predlzime tym stanicu o cca 150 m na kazdu stranu, teda vysunieme vchodove navestidlo tiez o priblizne 150 m. A teraz otazka: je casovo kratsie ist rychlostou 100 km/h predlzenu trasu alebo rychlostou 80 km/h sucasnu trasu. Obavam sa, ze velky rozdiel tam nebude, ak vobec to vyjde v prospech rychlosti 100 km/h...
Peťo, ja si tu otázku dávam tiež. Ale tí čo prídu po nás to snáď raz ocenia...
Ja si Ťa vážim a uznám, že sa snažíš robiť dobrú vec, v ktorej si odborník.
Takisto Ťa obhájim slovami tratovaka, že ako projektant projektuješ všetko v takej forme, v akej si to zadal objednávateľ - ŽSR.
Ale na druhej strane ma prekvapuje, že niektoré neobhájiteľné špásy a nezmysly obhajuješ, ako píš balik.
Nástupištia pri "predjazdných" koľajach:
Pozri, či už tá trať vzorová je alebo nie je, existuje, je to možné riešenie, denne sa tam prepravia tisíce cestujúcich a funguje dobre.
Podobné riešenie nenájdeš iba tam, priložil som fortku Eschede z inej štreky iba preto, že som si tam bol hodou okolností (a zvyšného času) pozrieť miesto nešťastia, čo neznamená, že tam, kde som to nefotil, tam to nie je. Je to po celej Európe a je to dobre. Vysunuté peróny v našich podmienkach sú rozmar.
Aby som monológ preformuloval na diskusiu, zopár veľmi konkrétnych otázočiek, ak ich zodpovieš, presvedčíš ma, že je to skutočne dobra idea:
Koľko ľudí čakajúcich na ostrovných nástupištiach ročne zabije sfúknutím tlakovou vlnou pod kolesá vlaku?
Ako sa zaistí bezpečnosť cestujúcich nástupištiach zastávok tej istej trate, ktoré budú mať perón aj naďalej pri koľaji?
Ako sa v dlhodobom časovom horizonte zabezpečí spoľahlivá a správna funkcia prestavovania štíhlych výmen (intenzívne využívané, zastavujúci vlak/tranzit) v diaľkovo ovládaných dopravniach v zimných mesiacoch a fujaviciach, kedy sa z výhodou zakonzervujú stanice na prechod po prvej a druhej?
Ako sa obháji slabá, vlastne nijaká využiteľnosť relatívne veľkej štvorkoľajnej stanice predĺženej o štíhle výkybky pre odstavovanie nákladných vlakov, vozňov a traťových strojov?
Ako sa obháji predĺženie jazdných dôb prímestských vlakov s vysokou dynamikou, ktoré budú musieť celým obvodom stanice jazdiť zníženou rýchlosťou, v spojení so zvýšenou spotrebou vzduchu pri dvojitom brzdení a nevyužití dynamiky prímestskej jednotky pri rozjazde na maximálnu rýchlosť (čo je u tohto druhu dopravy hlavnou filozofiou nás - trakčárov)?
Ja netvrdím, že treba ostrovné nástupiska priam, ale sú po dopravnej stranke jednoznačne najlepším riešením. Problém so zábranami tam nemám, ani nijaký nevidím. Sú rovnako neestetické ako nástupište samotné.
Ak to nejde tak, určitým kompromisom je vybudovanie "zástavky v obvode stanice" čo som priložil na fotkách, kvôli inšpirácii, nie kritizovaniu. Skúšal som (pri fotení vlakov idúcich vysokou rýchlosťou, viď Eschede) stáť na hranici bezpečnosti - žltej čiare a okrem nepríjemného pocitu a prvotného nárazu tlaku vzduchu od čela rušňa ma žiaden tlakový vzduch nebezpečne neposúval po nástupišti. Je to teda len o pocitoch, hovorím z vlastnej skúsenosti, kto sa bojí, nech nechodí von ani za veterného počasia.
A o výhodach tej, ktorej koncepcie sa tu bavíme. Výhody tej slovenskej budemo mocť (možno) oceniť až o niekolko päťročníc...
Tiež mi niekedy vadí "červenočapičiarske" myslenie kedy sú potrebné všetky kolaje a výhybky a neni toho boha dať výluku, a keď potom človek stojí pri trati pozerá ako vlaky nejazdia... Ale v tomto im za pravdu dávam.