GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Zámčan ,veľmi dobrý začiatok,ale to je len prvý krôčik,nezabúdajme na to,že
dnes ľudia nemajú čas vysedávať v akomkoľvek dopravnom prostried-
ku a či sa to niekomu pozdáva,alebo nie veľakrát môže byť lokálka
rýchlejšia ako cestná doprava vyhláška o cestnej doprave to píše viac
ako jasne,samozrejme nejde len o žel.-bus.,pri nosnom systéme sa má
cestujúci dostať čo najrýchlejšie napr.LM-PP(vlak)PP-PPletisko(bus)-
PPletisko-BAletisko,resp.RK-ZA(vlak)ZA-ZAletisko(bus)ZAletisko-BAleti
sko,resp.LV-NB-ZC-ZH-ZV(vlak)-ZV-Sliač letisko(bus)-Sliač letisko-BA
letisko/KE/,resp.RK-BB(bus)BB-ZV-LC/KE/(vlak) možností sú tisíce ak
nie viac,problémom však je zastaralá a pomaly upravovaná či moderni-
zovaná infraštruktúra-je jedno či cestná železničná,takmer nulová
údržba,veľmi nízke traťové rýchlosti,veľmi predražené cestné stavby
či je to dialnica alebo rýchlostná komunikácia takmer nečinnosť letísk
/KE PP ZA ZV(Sliač) PN/ a pokiaľ má niekto trochu znalosti zemepisu
a vie si predstaviť mapu SR máloktorá krajina na svete má také
možnosti rozvoja dopravy ako SR-len ono treba chcieť niečo robiť a
nebrať 20 rokov mzdu za plakanie a výhovorky,ktoré sú už viac ako
nudné a otrepané typu"nie sú peniaze" "to sa nedá" "to nepôjde",k
takemé rozvoju sa pridáva zamestnasť vznik a rozvoj firiem(len nie
taký ako medzi ŽOSa ZSSK to by malo strašný dopad)vyšší nárast
prepráv i v znení export-import či ako kvalitné a rýchle trasy v
náväznosti RF(Ázia)-EU a späť.,rozvoj turistiky vššia starostlivosť o
kultúrne či technické pamiatky,ktoré tiež radšej ako štát skôr devastu-
jeme ešte,že máme OZ čo sa búria byrokracii a za 5-6rokov dokázali
viac ako štátni úradnici či politici za dvadsať rokov
dnes ľudia nemajú čas vysedávať v akomkoľvek dopravnom prostried-
ku a či sa to niekomu pozdáva,alebo nie veľakrát môže byť lokálka
rýchlejšia ako cestná doprava vyhláška o cestnej doprave to píše viac
ako jasne,samozrejme nejde len o žel.-bus.,pri nosnom systéme sa má
cestujúci dostať čo najrýchlejšie napr.LM-PP(vlak)PP-PPletisko(bus)-
PPletisko-BAletisko,resp.RK-ZA(vlak)ZA-ZAletisko(bus)ZAletisko-BAleti
sko,resp.LV-NB-ZC-ZH-ZV(vlak)-ZV-Sliač letisko(bus)-Sliač letisko-BA
letisko/KE/,resp.RK-BB(bus)BB-ZV-LC/KE/(vlak) možností sú tisíce ak
nie viac,problémom však je zastaralá a pomaly upravovaná či moderni-
zovaná infraštruktúra-je jedno či cestná železničná,takmer nulová
údržba,veľmi nízke traťové rýchlosti,veľmi predražené cestné stavby
či je to dialnica alebo rýchlostná komunikácia takmer nečinnosť letísk
/KE PP ZA ZV(Sliač) PN/ a pokiaľ má niekto trochu znalosti zemepisu
a vie si predstaviť mapu SR máloktorá krajina na svete má také
možnosti rozvoja dopravy ako SR-len ono treba chcieť niečo robiť a
nebrať 20 rokov mzdu za plakanie a výhovorky,ktoré sú už viac ako
nudné a otrepané typu"nie sú peniaze" "to sa nedá" "to nepôjde",k
takemé rozvoju sa pridáva zamestnasť vznik a rozvoj firiem(len nie
taký ako medzi ŽOSa ZSSK to by malo strašný dopad)vyšší nárast
prepráv i v znení export-import či ako kvalitné a rýchle trasy v
náväznosti RF(Ázia)-EU a späť.,rozvoj turistiky vššia starostlivosť o
kultúrne či technické pamiatky,ktoré tiež radšej ako štát skôr devastu-
jeme ešte,že máme OZ čo sa búria byrokracii a za 5-6rokov dokázali
viac ako štátni úradnici či politici za dvadsať rokov
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661576/
nosný dopravný system......
ale podla mňa určiť že tu budú jazdiť len vlaky a tu len autobusy je utopia.....
ja si to skôr predstavujem tak že na tom ktorom smere sa určí prioritný druh dopravy ktorýsa bude preferovať...ale nemyslím si že napr zrušiť úplne autobusovú dopravu (napr Humenné.Snina)je možné - u vlakov to ide,ale nemuselo by byť aj tu by mohli byť úseky kde by bola prioritná autobusová doprava a železničná plnila doplnkovú úlohu v čase špičiek.....
také striktné tu bude len železnica ,alebo len autobus.....ja si myslím že železnica prioritne by mala zabezpečovať dialkové spoje a autobusová regionálne ,výnimky by samozrejme mohli byť....
ale podla mňa určiť že tu budú jazdiť len vlaky a tu len autobusy je utopia.....
ja si to skôr predstavujem tak že na tom ktorom smere sa určí prioritný druh dopravy ktorýsa bude preferovať...ale nemyslím si že napr zrušiť úplne autobusovú dopravu (napr Humenné.Snina)je možné - u vlakov to ide,ale nemuselo by byť aj tu by mohli byť úseky kde by bola prioritná autobusová doprava a železničná plnila doplnkovú úlohu v čase špičiek.....
také striktné tu bude len železnica ,alebo len autobus.....ja si myslím že železnica prioritne by mala zabezpečovať dialkové spoje a autobusová regionálne ,výnimky by samozrejme mohli byť....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661567/
nemyslel som žiadnu konkrétnu trať, ale jasne som napísal "voziť 80 alebo 150 cestujúcich za deň sa vlakom proste neoplatí". Tým že píšem "hromadná doprava ako taká by sa mala riešiť" mám samozrejme na mysli aj súbehy, resp. tam kde sa dá ako nosný jeden druh dopravy, druhý sa zruší (pozn. pre šotoušov - platí to aj v prípade, že nosná doprava je autobusová).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661564/
Ad. Zámčan,ale pokiaľ chceme ekonomicky rásť(žiaľ ekonomiku zatiaľ staviame len na automobilovom priemysle)a rozvoj výroby v iných odvetiach roky stagnuje musíme si uvedomiť,že budeme existovať len díky turizmu a kvalitným službám,áno Banská Štiavnica je fajn príklad ako zdevastovať spoje do mesta
začlenenom v UNESCO je viac ako úbohé,samozrejme čím kvalitnejšie služby tým viac spokojných zákazníkov,všetko sa dá len treba chcieť nehovoriac o tom,že spoje nevyhovujú ani zamestnancom ani žiakom a ani trojsmennej prevádzke,tak ako kedysi učil jeden profesor,osobná doprava je tiež len služba žiaľ v dezolátnom stave
začlenenom v UNESCO je viac ako úbohé,samozrejme čím kvalitnejšie služby tým viac spokojných zákazníkov,všetko sa dá len treba chcieť nehovoriac o tom,že spoje nevyhovujú ani zamestnancom ani žiakom a ani trojsmennej prevádzke,tak ako kedysi učil jeden profesor,osobná doprava je tiež len služba žiaľ v dezolátnom stave
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661563/
yogi asi Milan myslel 150 ludí za deň síce nenapísal na kolkých spojoch ale si myslím že sa to podobá na Štiavnicu.....
tá Štiavnica to je tiež také nesystemové riešenie už sa to tu popísalo čo zostalo ako zostalo a že každý s miernym IQ musí prísť nato že takto nastavené spoje nemôžu priniesť žiadny nárast cestujúcich takže ministerstvo ústami Kóňu bude môcť sucho skonštatovať ludia neprejavili zaujem.Ale dalo sa to aj inak urobiť na rok vzorový grafikon po dohode so samosprávou zabezpečiť návoz na stanicu v Štiavnici MHD, zrušiť súbežné spoje na ZV minimálne 8 párov Os vlakov ako prípoje k R vlakom...urobiť štatistiku cez zimu,cez leto.Po roku si sadnúť vyhodnotiť prepravili sme tolko a tolko cestujúcich...kolko percent pribudlo či sa prehlbila alebo zmenšila strata (lebo dotovať bude treba vždy....) podčiarknuť.....vyniesť ortiel.
takýto prístup sa mi zdá serioznejší ako naťahovať agoniu.
tá Štiavnica to je tiež také nesystemové riešenie už sa to tu popísalo čo zostalo ako zostalo a že každý s miernym IQ musí prísť nato že takto nastavené spoje nemôžu priniesť žiadny nárast cestujúcich takže ministerstvo ústami Kóňu bude môcť sucho skonštatovať ludia neprejavili zaujem.Ale dalo sa to aj inak urobiť na rok vzorový grafikon po dohode so samosprávou zabezpečiť návoz na stanicu v Štiavnici MHD, zrušiť súbežné spoje na ZV minimálne 8 párov Os vlakov ako prípoje k R vlakom...urobiť štatistiku cez zimu,cez leto.Po roku si sadnúť vyhodnotiť prepravili sme tolko a tolko cestujúcich...kolko percent pribudlo či sa prehlbila alebo zmenšila strata (lebo dotovať bude treba vždy....) podčiarknuť.....vyniesť ortiel.
takýto prístup sa mi zdá serioznejší ako naťahovať agoniu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661557/
To áno,ale GVD "jazdí od nikiaľ nikam" trasa bus-vlak súčasne a ešte tam,kde nemáme koľaje nejazdí žiaden "bus".Otázka 150 ľudí v autobuse ??
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661556/
yogi: ja sa k nákladnej doprave nevyjadrujem, takže aj keby som ČESMAD 100% vlastnil, tak nie som v konflikte záujmov. Zrejme si ma s niekým pletieš . Inak súhlasím, že hromadná doprava ako taká by sa mala riešiť, ale aj keby tu pri týchto prúdoch cestujúcich od zajtra prišiel nejaký superprofík, na väčšine lokálok nechá jazdiť autobus, lebo voziť 80 alebo 150 cestujúcich za deň sa vlakom proste neoplatí. A za názorom, že nie všade kde vedú koľajnice musí jazdiť aj vlak, si stojím.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661552/
Možno to sem napatrí, ale aj napriek tomu sem napíšem: V regionálnom týždenníku "Žurnál ZV" bolo písané niečo o dvojkoľajke ZV - BB. Bolo tam skonštatované, že 2. koľaj medzi ZV a BB nie je nutná v celom úseku vzhľadom na dnešnú frekvenciu vlakov. V úvahu by možno prišlo stavať druhú koľaj medzi Sliač kúpele a Vlkanová čo by podľa môjho názoru bohato postačilo. Máte tu niekto ohľadne tejto veci nejaké iné informácie? O dvojkoľajke sa tu spieva už vyše 20 rokov ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661545/
Ad:Milan pripadá mi to ako by si mal vysoký podiel v ČESMADE kamionový spolok,akosi veľmi rýchlo obhajcovia kamionovej dopravy zabúdajú na príklady
zo Švajčiarska,Rakúska,SRN,Francúzska...atdˇ,veľmi rýchlo zabúdajú na ochotu
platiť mýto,veľmi radi obchádzajú trasy cez obce po cestách II.triedy,poškodzovanie stavieb,spôsobenie dopravných obmedzení kde vďaka
drzosti a arogancii na technický stav kamiona neprejde ani sanitka(Donovaly,Šturec,Soroška...)za to začínajú oblbovať s 3-min.filmami na STV 2.
K osobnej u mňa je každý tupec čo pri vstupe do miest sedí a nadáva 1h30min
v kolóne pri tom ide okolo neho vlak kategórie R často 120km/h samozrejme ZSSK sa musí zaujímať o skvalitnenie služieb krátenie cestovných časov či modernizácii to isté čaká i RJ či ostatných čo prídu ako os.dopravcovia.
K tvojmu poslednému príspevku je až "choré"myslenie,že máme vysokú nezamestnanosť,pokiaľ si niekto po dlhom čase prácu nájde,tak mu nedáme šancu dochádzať do práce,akvôli spojom odtiaľ odchádza(je úplnejedno či je to autobus alebo vlak resp.lod´či lietadlo/akákoľvek doprava má naväzovať/)Ono by už fakt bolo fajn aby si "tajtrlíci" zdvihli zadky a začali niečo robiť s dopravou v SR(za 20rokov ŽSR zdevastovalo trate a spoje,za 20rokov SAD jazdí s dezolátnym tech.stavom,súkromný autobusový spoj v noci takmer vždy v zime nejde/tiež by som im pozrel na prsty pri dotáciách/letiská sa v SRskôr zatvárajú ako rozširujú(celá SR nie sú len BA a KE)a lodná doprava-škoda slov.
V 30-tich rokoch 20-teho storočia zúrila kríza(vraj zúri aj teraz len rozdiel od starých a prastarých otcov plačeme,zatiaľ čo oni dokázali stavať náročné stavby púšťali sa do odvážnych projektov..../My riešime fin.krízu ako bankový gigant HSBC,že radšej federálnemu súdu zaplatil 1,9miliardy dolárov(!!!)aby neboli vyšetrovaní kvôli podvodom od roku 2006 pri tom okrem tých umelo skrachovaných US baniek všetky v k 31.1.2013 vykázali viac ako 6%ZISK od roku 2006(!?!),takže na záver pokiaľ sme niečo vybudovali máme sa o to všetko zodpovedne starať modernizovať rozširovať a nie podporovať zlodejov s tým,že kedˇ niekto niečo zdevastuje za to ešte dostane i "mastnú"odmenu.
zo Švajčiarska,Rakúska,SRN,Francúzska...atdˇ,veľmi rýchlo zabúdajú na ochotu
platiť mýto,veľmi radi obchádzajú trasy cez obce po cestách II.triedy,poškodzovanie stavieb,spôsobenie dopravných obmedzení kde vďaka
drzosti a arogancii na technický stav kamiona neprejde ani sanitka(Donovaly,Šturec,Soroška...)za to začínajú oblbovať s 3-min.filmami na STV 2.
K osobnej u mňa je každý tupec čo pri vstupe do miest sedí a nadáva 1h30min
v kolóne pri tom ide okolo neho vlak kategórie R často 120km/h samozrejme ZSSK sa musí zaujímať o skvalitnenie služieb krátenie cestovných časov či modernizácii to isté čaká i RJ či ostatných čo prídu ako os.dopravcovia.
K tvojmu poslednému príspevku je až "choré"myslenie,že máme vysokú nezamestnanosť,pokiaľ si niekto po dlhom čase prácu nájde,tak mu nedáme šancu dochádzať do práce,akvôli spojom odtiaľ odchádza(je úplnejedno či je to autobus alebo vlak resp.lod´či lietadlo/akákoľvek doprava má naväzovať/)Ono by už fakt bolo fajn aby si "tajtrlíci" zdvihli zadky a začali niečo robiť s dopravou v SR(za 20rokov ŽSR zdevastovalo trate a spoje,za 20rokov SAD jazdí s dezolátnym tech.stavom,súkromný autobusový spoj v noci takmer vždy v zime nejde/tiež by som im pozrel na prsty pri dotáciách/letiská sa v SRskôr zatvárajú ako rozširujú(celá SR nie sú len BA a KE)a lodná doprava-škoda slov.
V 30-tich rokoch 20-teho storočia zúrila kríza(vraj zúri aj teraz len rozdiel od starých a prastarých otcov plačeme,zatiaľ čo oni dokázali stavať náročné stavby púšťali sa do odvážnych projektov..../My riešime fin.krízu ako bankový gigant HSBC,že radšej federálnemu súdu zaplatil 1,9miliardy dolárov(!!!)aby neboli vyšetrovaní kvôli podvodom od roku 2006 pri tom okrem tých umelo skrachovaných US baniek všetky v k 31.1.2013 vykázali viac ako 6%ZISK od roku 2006(!?!),takže na záver pokiaľ sme niečo vybudovali máme sa o to všetko zodpovedne starať modernizovať rozširovať a nie podporovať zlodejov s tým,že kedˇ niekto niečo zdevastuje za to ešte dostane i "mastnú"odmenu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661544/
ak už máme to výročie tak si nemyslím že také masové rušenie žel dopravy bolo nutné.....
niektoré úseky naozaj stratili opodstatnenie fabriky sa pozatvárali a stanice boli daleko od obcí tak logicky aut doprava mala prednosť...než voziť vzduch ibaže takáto argumentácia sa začína používať všade okrem velkých miest.....a Slovensko nie je len okolie 5 miest...Slovensko je aj Gemer ,Hont......úseky ktoré by sa už mohli kludne rozobrať sú napr Jablonica-Brezová,komárno-kolárovo.,Šala-Neded nejaký náklad raz za pol roka predsa nemôže železnicu v mikroregione zachraniť a nemá ani žiadny strategický význam......
ale máme trate kde nejazdia vlaky a kde by sa tá 100 na jeden vlak aj možno našla pri kvalitne nastavenom GVD,máme trate ktoré majú mierne strategický význam (lebo už dnes strategický význam upadá....ale v buducnosti nikto nevie predvídať....)
a pritom sa ruší len aby sa rušilo je to vidieť ako sa každý rok niečo pokúsi aká bude odozva...ak slabá tak to prejde....ak silný protest odloženie.... (alebo politický lobbing kto je pri koryte a aký region si chráni ) a tak sme mali pokusy zastaviť a ja neviem či sa to malo alebo nie len chcem poukázať na systemovosť.....tak sa môže stať že sa zruší niečo čo by malo väčšiu prespektívu len sa tak hlasne nekričalo.....už je toho dosť..tak teda rázne povedať toto ano a toto nie a tam kde ano nie na jeden rok nie na 5 rokov ale tak aby sa tá dopravná cesta aj modernizovala.....
ved akú budúcnosť majú trate kde je 50 Km/h na väčšinu trate a pritom určite by v regione pomohli nielen v osobnej doprave ....a teraz myslím napr Kralovany-Trstená....Prešov-Bardejov....tieto majú akú perspektivu v súčasnom stave....akú po dobudovaní cestnej infraštruktury.Už som to tu písal úsek KN-DS aj tam bol plán zrušiť vlaky a dnes jazdia minimálne 10 rokov.
niektoré úseky naozaj stratili opodstatnenie fabriky sa pozatvárali a stanice boli daleko od obcí tak logicky aut doprava mala prednosť...než voziť vzduch ibaže takáto argumentácia sa začína používať všade okrem velkých miest.....a Slovensko nie je len okolie 5 miest...Slovensko je aj Gemer ,Hont......úseky ktoré by sa už mohli kludne rozobrať sú napr Jablonica-Brezová,komárno-kolárovo.,Šala-Neded nejaký náklad raz za pol roka predsa nemôže železnicu v mikroregione zachraniť a nemá ani žiadny strategický význam......
ale máme trate kde nejazdia vlaky a kde by sa tá 100 na jeden vlak aj možno našla pri kvalitne nastavenom GVD,máme trate ktoré majú mierne strategický význam (lebo už dnes strategický význam upadá....ale v buducnosti nikto nevie predvídať....)
a pritom sa ruší len aby sa rušilo je to vidieť ako sa každý rok niečo pokúsi aká bude odozva...ak slabá tak to prejde....ak silný protest odloženie.... (alebo politický lobbing kto je pri koryte a aký region si chráni ) a tak sme mali pokusy zastaviť a ja neviem či sa to malo alebo nie len chcem poukázať na systemovosť.....tak sa môže stať že sa zruší niečo čo by malo väčšiu prespektívu len sa tak hlasne nekričalo.....už je toho dosť..tak teda rázne povedať toto ano a toto nie a tam kde ano nie na jeden rok nie na 5 rokov ale tak aby sa tá dopravná cesta aj modernizovala.....
ved akú budúcnosť majú trate kde je 50 Km/h na väčšinu trate a pritom určite by v regione pomohli nielen v osobnej doprave ....a teraz myslím napr Kralovany-Trstená....Prešov-Bardejov....tieto majú akú perspektivu v súčasnom stave....akú po dobudovaní cestnej infraštruktury.Už som to tu písal úsek KN-DS aj tam bol plán zrušiť vlaky a dnes jazdia minimálne 10 rokov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661528/
istý...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661479/
len si nie som istí, či aj ostatní daňoví poplatníci sú ochotní platiť ti za tvoju zábavku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661478/
na rozdiel od nespočetných machrov za SVOJU dopravu vždy platím, ale veru, nestačí to na celú prebujnelú kancelársku armádu!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661475/
už si si prečítal najnovšiu aktualitu/reportáž?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661468/
podľa čoho sa rozhoduje, ktorá doprava má byť nosná, mudroško? Keď tam nie je potenciál rádovo stoviek cestujúcich za deň, železnica ekonomicky nemá zmysel. To je treba napísať aj na železničnom portáli aj šotuošom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661466/
je skutočne trápne, ak uvedené treba obhajovať na železničnom portáli. A ešte k tomu "machrom" od štreky. Ale aspoň vieme, prečo táto vyzerá, ako vyzerá...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661463/
pretože ide spravidla o "linky" medzi mestami, kde vlak má vytvárať NOSNÝ druh verejnej dopravy!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661461/
bahnbilder: kde je napísané, že všade kam v 19. sdtoročí položili koľajnice, musí v 21. storočí jazdiť vlak?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661460/
prečo by v SR mali byť úseky, kde "nemá behať nič"!?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/661457/
majú naši dobre platení poslanci problemy....a čo keby jednoducho pritlačili na ZSSK po politickej linke.... lebo po občianskej to v slovenskej spoločnosti nejde.....a zaviedol by sa IC vlak s odchodom do Prešova o 15.30 z BA....aj zarytí prešovčania by mali radosť...nemusel by sa nezmyselne presmerovavať R vlak...ráno 7.20 z PO.....a samozrejme ho zahrnúť do objednávky aby sa obišlo to že ZSSK nevie dostať IC vlaky do normálnych čísiel o zisku ani nehovorím.....
a kde získať km ...no mal by som tipy nejako inak riešiť napr HRON a Polanu...ale samozrejme idealne by bolo len pridať,len to by asi nešlo....